Tematikus tartalomjegyzék

SZÓSZOK, VAJAK

Szardellás vaj

ELŐÉTELEK, TAPAS, FINGER FOOD, KRÉMEK, HALAS REGGELIK, MARINÁLT HALAK ÉS TENGER GYÜMÖLCSEI

Halakkal

Borjúsült füstölt pisztrángos fejtett bab krémmel

Citromos-petrezselymes marinált szardella

Diós marinált sült szardínia

Fokhagymás-petrezselymes cukkinitekercs füstölt vajhallal

Főtt cékla tonhalas szósszal

Füstölt pisztrángos-kakukkfüves sültpaprika krém

Grillezett padlizsánba töltött füstölt pisztráng krém

Hájas tészta lazaccal töltve

Halas reggeli: Szardínia, friss sajt és füstölt paprikás párolt mogyoróhagyma pirított bagett szeleten

Halas-vajas bundás kifli almás-citromos fejes salátával

Lazac carpaccio Ulrichtól

Levelestészta halacskák zsályás-tilápiás sütőtök mártogatóssal

Makréla olívaolajban

Makrélás-brokkolis krémsajttal töltött paradicsom

Mandulás-alma balzsamos marinált sült szardínia

Pisztránghabos-rukolás koktélgarnéla kenyértésztában sütve

Posírozott, marinált ponty

Posírozott tojás füstölt lazaccal, sült kápia paprikával és pirítóssal

Sarde in saor – Ecetes-hagymás marinált, sült szardínia

Szardellás-petrezselymes sült padlizsán

Szardíniás-paradicsomos pite

Szezámmagos füstölt tonhal rukolaágyon

Tonhalas sült ricottagolyók

Tormás füstölt pisztráng krém

Tőkehalas burgonyapuffancs – Bolinhos de Bacalhau – portugál recept

Zöldborsó és rája tejszínes-csípős mártásban

Zöld fűszeres-lazacpisztrángos szendvics lila hagymás-tejfölös savanyú uborkával

Zöld fűszeres ricottával és sült paprikával töltött, rántott szardínia

Tengeri herkentyűkkel

Batyuban sült fokhagymás-petrezselymes cukkini kékkagylóval és pirított fenyőmaggal

Feta sajtos-zöld fűszeres paradicsommártásban sült nagy fésűkagyló

Garnéla pirítóson zöld fűszeres sajtkrémmel és taggiai olajbogyóval

Metélőhagymás frittata homoki garnélával

Nagy tarisznyarákos-cukkinis tócsni mézes almával és fűszeres tejföllel

Osztriga citromos medvehagyma pesztóval

Pisztránghabos-rukolás koktélgarnéla kenyértésztában sütve

Langusztin koktél grapefruittal

Langusztin gratin

Mandarinos-petrezselymes garnéla pirított fenyőmaggal

Marinált Szent Jakab kagyló

Petrezselymes csonkakagyló

Petrezselymes sáskarák

Ricottával töltött nyílkalmár kapribogyós paradicsommártásban

Spenóttal és csiperke gombával sütőben sült feketekagyló

Sült homoki garnéla

Szalonnás tintahal ragu fokhagymás sokmagvas pirítóson galambbegy salátával

Tejszínes-fehérboros feketekagyló

SALÁTÁK

Halakkal

Fokhagymás-petrezselymes fehér óriásbab-bébi spenót saláta füstölt tonhallal

Nyers csiperkegomba saláta füstölt pisztránggal

Füstölt pisztrángos burgonyasaláta

Makrélás-paradicsomos babsaláta

Paszternákos-savanyú uborkás rizssaláta lillafüredi füstölt pisztránggal és kandírozott mandarinhéjjal

Szezámmagos füstölt tonhal rukolaágyon

Tigrisgarnéla marinált paradicsommal és thai öntetes salátával

Vegyes saláta posírozott pisztránggal

Tengeri herkentyűkkel

Articsókás endívia-tintahal saláta

Gránátalmás-édesköményes polipsaláta

Kékkagylós-tojásos paradicsomsaláta

Rozmaringos-fehérbabos polipsaláta

Serpenyőben sült narancsos-babéros langusztin nyársak

Zöld fűszeres burgonyasaláta sült cukkinivel és koktélgarnélával

LEVESEK

Halakkal

Alberto Tonizzo hallevese

Almériai halleves

Balatoni halászlé

Caldeirada – portugál halleves

Fejtett bab leves füstölt pisztránggal

Festetics halleves

Finn lazacleves

Füstölt pisztrángos fejtett bab leves

Füstölt pisztrángos tarkabab krémleves füstölt pisztránggal

Görög halleves

Halleves édesköménnyel

Kevert hal-étel – halleves Czifray István szakácskönyvéből

Maranoi halleves

Mediterrán halleves

Mustáros zeller krémleves tökmagolajos szardella cseppekkel

Paradicsomleves csiperke gombás harcsagombóccal

Paradicsomos zöldbab leves tőkehallal

Riblja corba – szerb halleves

Román halcsorba

Sáfrányos-gyömbéres pisztráng leves halgombóccal

Sáfrányos lazacpörkölt Új-zélandi zöld kagylóval

Sobri-féle bajai halászlé

Spenót krémleves alma balzsamos szardella cseppekkel

Tárkonyos-tejszínes süllő leves szalonnás kenyérgombóccal

Tiszai halászlé

Töltött csuka leves 

Törpe csipedett bográcsban

Tradicionális halleves Alberto Tonizzotól, a Michelin csillagos Al Ferarut étterem séfjétől

Zarzuela de pescado y marisco – spanyol halleves

Zürichi-tó halleves

Tengeri herkentyűkkel

Almériai halleves

Caldeirada – portugál halleves

Csípős-zöldséges kékkagyló leves

Hideg zellerkrémleves zöld fűszeres garnéla farokkal

Maranoi halleves

Mediterrán halleves

New England-i kagylóleves – New England clam chowder

Paradicsomos kalmár leves

Pézsma polip leves

Scampi alla busara

Tintahal leves

Zarzuela de pescado y marisco – spanyol halleves

Zöldségleves sárgarépás garnélával töltött csillag-raviolival

TÉSZTÁK

Halakkal

Farfalle tészta csípős brokkolival és makrélával

Langyos tésztasaláta fehér spárgával, datolyaparadicsommal, rukolával és sült makrélával

Lasagne csapósügérrel és póréhagymával

Lillafüredi szénégető spagetti

Mini csőtészta lilahagymás-cukkinis lazacraguval

Paradicsomos csőtészta sült szardíniával

Paradicsomos linguine tészta vörös garnélával, langusztinnal és tőkehallal

Rakott tészta bajuszos vörösmárnával

Sáfrányos tőkehallal és vargánya gombával töltött cannelloni

Spagetti olajos szardellával és pirított morzsával – Spaghetti con acciughe e pangrattato

Spagetti paradicsomos-csacsihalas sütőtökkrémmel

Sütőtökös gnocchi zsályás füstölt pisztráng mártással

Tésztasaláta gőzölt makrélával, aszalt padlizsánnal és paradicsommal

Trofie tészta cukkinivel és süllővel

Vermicelli tészta vörösboros-paradicsomos pézsma polip szósszal

Tengeri herkentyűkkel

Bazsalikompesztós spagetti fokhagymás kalmárcsápokkal

Farfalle tészta barna vénuszkagylós rókagomba szósszal és vaddisznó sonka chipsszel

Kagylótészta csíkos vénuszkagylóval és brokkolival

Kékkagylós-fehérboros spagetti

Krumplis tészta kékkagylóval

Linguine tészta kagylókkal és articsókával

Linguine tészta tenger sóska-zöld spárga mártással és tenger gyümölcseivel

Narancsos-duplán garnélás tagliatelle parmezános pirított dió morzsával

Paradicsomos linguine tészta vörös garnélával, langusztinnal és tőkehallal

Spagetti paradicsomos homoki garnélával

Spagetti paradicsomos langusztinnal

Spagetti sáfrányos feketekagylóval

Spagetti tojással, komlóval és koktélgarnélával

Spagetti zöldbabbal, homoki garnélával és törpeszépiával

Tagliatelle zöldborsós ostoros garnélával

Spagetti sáskarákkal és zöldségekkel

Tagliolini gyömbéres sütőtökszósszal és csíkos vénuszkagylóval

Tollhegy tészta diós zöldborsó pürével és tintahallal

Vénuszkagylós-paradicsomos spagetti

Zöldséges-kékkagylós gramigna tészta

RIZOTTÓK, KÁSÁK, KUSZKUSZ és tsai

Halakkal

Rizottó sárgarépával, cukkinivel és sima lepényhallal

Zöld spárgás árpagyöngy kása juhtúrós pisztráng gombócokkal

Tengeri herkenytűkkel

Balzsamecetes-sült tintahalas rizottó

Garnélakrémes rizottó

Kuszkusz zöld spárgával és kagylókkal

Paradicsomos-zöldbabos rizottó tenger gyümölcseivel

FŐÉTELEK

Halakkal

Árpagyönggyel sűrített karfiol-vörösbab főzelék makrélás kenyérgombóccal

Babérágyon sült tengeri pérhal

Babéros-paradicsomos angolna

Borjúsült füstölt pisztrángos fejtett bab krémmel

Borókás-rozmaringos vajban sült süllőfilé sárgarépás-mustáros burgonyapürével

Burgonyaágyon sült, zöldségekkel és főtt tojással töltött tengeri pérhal

Citromos sült makrélafilé komlós lapcsánkával és mustáros-metélőhagymás joghurtmártással

Csicseriborsó főzelék bazsalikom pesztóval, sült marlinkockákkal és fekete olajbogyóval

Csőben sült sáfrányos-zöldséges csacsihal

Diós morzsában sült lepényhal-rudacskák diómártással, rozmaringos sült burgonyával és csiperkegombával

Egészben sült mandulás-kapros aranydurbincs

Egészben sült marinált makréla

Egészben sült pisztráng rozmaringos sült burgonyával és őszibarackos bazsalikommártással

Erdei gombákkal párolt tengeri sügér petrezselymes burgonyával

Édesköménnyel és kaliforniai paprikával sült aranydurbincs

Fűszeres fehérbab főzelék lazacfasírttal

Fűszeres morzsa alatt sült rombuszhal sült burgonyáva

Grillezett makréla mustáros-metélőhagymás burgonyával

Gyömbéres szardínia gratin

Gyűrűs tuskógombás paradicsommártásban sült nyelvhal filé

Kaprigyümölccsel sült mustáros makréla burgonyasalátával

Kakukkfüves-paradicsomos egészben sült pisztráng

Kellevéllel göngyölt narancsos pisztráng fehérbab pürével

Lime-mal, petrezselyemmel és fokhagymával sóágyon sült aranydurbincs

Makréla savanyú káposztával és borókabogyó szósszal

Mandulás morzsában sült süllő filé zöldborsós cukkinimártással és burgonyás fricoval

Narancságyon sült pisztráng

Narancsos aranydurbincs filé főtt póréhagymával

Navarrai pisztráng

Pancake skorpióhallal és sárgarépával

Paprikás lisztben sült zsályás-hagymás pisztráng filé

Paprikás-zöld fűszeres egészben sült pisztráng

Paradicsomos fehérbab főzelék fokhagymás vajban sült pritaminpaprikás aranydurbincs filével

Paradicsomos szardínia friss, fehér polentával

Paradicsomos-tonhalas rizzsel töltött padlizsán

Paradicsomos-zöld fűszeres pontyszeletek burgonyával sütve

Pármai sonkába göngyölt ördöghal petrezselymes-tejszínes mártással

Pisztráng céklával, brokkolival, földimogyoróval és vérnaranccsal

Platnin sült szardínia sültpaprikás-hagymás burgonyasalátával

Posírozott pisztráng kapribogyós fokhagyma szósszal és sárgarépa salátával

Ropogósra sült pisztráng fokhagymás lencsével és sárgarépa salátával

Sáfrányos édeskömény-spárgatök főzelék posírozott pisztránggal

Sáfrányos lazacpörkölt Új-zélandi zöld kagylóval

Sárgarépa-fehér spárga püré narancsos füstölt vajhallal és bazsalikom pestóval

Sóágyon sült aranydurbincs

Sókéregben sült gyömbéres-narancsos rózsaszín durbincs

Sonkával sült citromos-zsályás bajuszos vörösmárna

Sóska-zöld spárga főzelék szalonnában sült pontyfilével

Sütőben sült hagymás-rozmaringos süllőcsigák “törtpaszullyal”

Szalonnás-póréhagymás nyelvhal tekercsek sült burgonyával

Szent Péter hal citrusokkal batyuban sütve

Szent Péter vitorlása lencsetengeren

Szezámmagos füstölt tonhal rukolaágyon

Tejben párolt süllő filé ropogós fricobárkában zöld almás zöldborsó mártással és parmezános galuskával

Tejfölös-citromos pontyszeletek burgonyával sütve

Tengeri sügérrel és édesköménnyel rakott polenta

Tonhalas sült ricottagolyók

Tőkehal szelet paradicsomos-csiperke gombás burgonyával

Vadkomló hajtásos-pisztáciás szürkeharcsa korongok burgonyapürével és zöld spárga mártással

Vajban sült nyelvhal petrezselymes narancsmártással és sárgarépa-karfiol fasírttal

Zöldborsó és rája tejszínes-csípős mártásban

Zöld fűszeres ricottával és sült paprikával töltött, rántott szardínia

Zöld fűszeres vékonybajszú tőkehal

Zöldséges töltött pisztráng

Zöldség-gyümölcs ágyon egészben sült aranydurbincs

Tengeri herkentyűkkel

Batyuban sült fokhagymás-petrezselymes cukkini kékkagylóval és pirított fenyőmaggal

Fokhagymás-petrezselymes homoki garnéla lágy polentával

Főtt polip rozmaringos lencsével

Grillezett szépia fahéjas birs szósszal, kacsazsírban sült burgonyával és kumkwattal

Langusztin gratin

Mandarinos-petrezselymes garnéla pirított fenyőmaggal

Nagy tarisznyarákos-cukkinis tócsni mézes almával és fűszeres tejföllel

Paradicsomos polip

Paradicsomos szépia vajban sült parmezános polentával

Ricottával töltött nyílkalmár kapribogyós paradicsommártásban

Spenótos palacsintába töltött langusztin fehér spárga mártással

Sült homoki garnéla

PIZZÁK, PITÉK, LEPÉNYEK, SÓS TORTÁK

Napocska pizza komlóval és szardíniával

Pizza paradicsommal, mozzarellával, lillafüredi füstölt pisztránggal és rukolával

Pizza stracchino sajttal, radicchioval, pirított dióval és lillafüredi füstölt pisztránggal

Rozmaringos focaccia szardellás vajjal

Szardíniás-paradicsomos pite

SZENDVICSEK, TÍZÓRAIK, UZSONNÁK

Makrélás-paradicsomkrémes kelt tészta pillangók

Szendvics füstölt makrélával, rántottával, házi paradicsomszósszal és petrezselyemmel

Szendvics zöldfűszeres lazacpisztránggal és lilahagymás-tejfölös savanyú uborkával

Wasa kenyér tejfölös-mustáros kelkáposztával, citromos füstölt lazaccal és fehér hagymával

SZAKÁCSKÖNYV TESZT, KIPRÓBÁLT RECEPTEK, KÖNYVAJÁNLÓ

Hoitsy György: A pisztráng tenyésztése és horgászata

Gordon Ramsay: Mennyei halételek I. Balzsamecetes-sült tintahalas rizottó

Gordon Ramsay: Mennyei halételek I. Balzsamecetes-sült tintahalas rizottó

Gordon Ramsay: Mennyei halételek II. Ropogós grillezett makréla meleg mustáros-metélőhagymás burgonyával

Gordon Ramsay: Mennyei halételek III. Sült makrélafilé sárgarépás savanyú káposztával és borókabogyó szósszal

Gordon Ramsay: Mennyei halételek IV. Tigrisgarnéla és cukkini ropogós sörtésztában vierge mártással és petrezselymes garnéla velouté-vel

Gordon Ramsay: Mennyei halételek V. Friss orecchiette tészta vierge mártással és kisfejű lepényhallal

Gordon Ramsay: Mennyei halételek VI. Batyuban sült tőkehal filé vierge mártással

Gordon Ramsay: Mennyei halételek VII. Barbine tészta vierge mártással és szakállas lókagylóval

Neil Perry: Jól enni, jól lenni

Salvatore De Riso: Dolci in famiglia – Garnélakrémes rizottó

HOL EGYÜNK HALAT?

A Lillafüredi Pisztrángtelep, Hoitsy György: A pisztráng tenyésztése és horgászata

Kancsal Harcsa – Tiszatelek

Kérész Kikötő – Tiszabercel

Örömfőzés a Lillafüredi Pisztrángtelepen 2013. június 8.

GYAKORLATI TANÁCSOK

A langusztin (scampo, norvégrák) tisztítása és előkészítése

Aranydurbincs filézése

Garnéla tisztítása

Halvásárlás – Minden, amire érdemes odafigyelni: a megbízható halkereskedő, a választék, a friss hal legfőbb ismérvei, tárolás, gyorsfagyasztott halak, címkék

Halvásárlás – A karácsonyi hal

Mit kell tudni a fagyasztott halról és tenger gyümölcseiről?

Nyelvhal filézése

Pisztráng filézése

Polip tisztítása

Sáskarák tisztítása és előkészítése

Szardella, szardínia filézése

TRADICIONÁLIS HALÉTELEK

Amerikai Egyesült Államok

New England-i kagylóleves – New England clam chowder

Magyarország

Bajai régió – Sobri-féle halászlé

Bajai régió – Törpe csipedett bográcsban

Balatoni régió – Balatoni halászlé

Felső-tiszai régió – Tiszai halászlé

Felső-tiszai régió – Töltött csuka leves – tiszaberceli gyűjtés

Olaszország

Babéros-paradicsomos angolna – Anguilla in umido – Friuli-Venezia-Giulia

Maranoi halleves – Zuppa di pesce di Marano – Friuli-Venezia-Giulia

Pézsma polip leves – Zuppa di moscardini – Ligúria

Spagetti olajos szardellával és pirított morzsával – Spaghetti con acciughe e pangrattato – Szicília

Tradicionális halleves Alberto Tonizzotól, a Michelin csillagos Al Ferarut étterem séfjétől – Zuppa di pesce tradizionale di Alberto Tonizzo – Friuli-Venezia-Giulia

Vénuszkagylós-paradicsomos spagetti – Spaghetti alle vongola – Szicília

Portugália

Caldeirada – portugál halleves

Tőkehalas sült burgonyapuffancs – Bolinhos de Bacalhau

Spanyolország

Almériai halleves

Zarzuela de pescado y marisco – spanyol halleves

HALAK, VIZEK, HALÁSZAT MAGYARORSZÁGON

I. A víz

II. A vizek rendszerezése

III. A vizek rendszerezése 2.

IV.  A tavak élete

V. A mocsár

VI. Az eutrofizáció

VII. A halak

VIII. Halak 2, avagy mi van a pikkely alatt

IX. A vándorló fajok

X.  A halászat módjai Magyarországon

XI.  A foki halászat

HALIRODALOM

Czilczer Olga: A lazac, a krumpli és még valami

Fecske Csaba: A Ménes-patak

Juhász Ferenc: A hajnal utáni tó

Krúdy Gyula: Szindbád – Álomképek – Hatodik éjszaka

Rónay György: Halak

Santiago Nazarian: Halszálkák

ÉRDEKESSÉGEK A HALGASZTONÓMIA VILÁGÁBÓL, HALBULVÁR

Acqua di chef 2013.

Parafadugót a polip főzővizébe?

EGYÉB

1. Nagy szünidei halas rajzpályázat gyerekeknek

1. Nyereményjáték

II. Hortobágyi lehalászási ünnep, 2012. október 13-14.

A karácsonyi hal

Halas kurzus az Al Ferarút étteremben Alberto Tonizzo Michelin csillagos séf vezetésével

Halat a gyerekeknek!

Kitalálós kérdés I. – Umag, Muggia, Trieszt

Nepomuki Szent János ünnepe – Balsa, 2012. május 16.

Ősi mesterségünk: a halászat – Időszaki kiállítás a Sóstói Múzeumfaluban

Recept és Rejtvény megjelenés – Tarka Bárka – Tollhegy tészta diós zöldborsókrémmel és tintahallal

Vigyázz, kész, Főzz! 47. Kalandra fel! – Bibione világítótorony ajánló

Vigyázz, kész, Főzz! 47. Kalandra fel! Tésztasaláta gőzölt makrélával, aszalt padlizsánnal és paradicsommal

Vigyázz, kész, Főzz! 47. Kalandra fel! – Marinált Szent Jakab kagyló

Vigyázz, kész, Főzz! 47. Kalandra fel! – Szezámmagos füstölt tonhal rukolaágyon

Vigyázz, kész, Főzz! 47. Kalandra fel! – Zöld fűszeres-lazacpisztrángos szendvics lila hagymás-tejfölös savanyú uborkával

Vigyázz, kész, Főzz! 47. Kalandra fel! – Szendvics füstölt makrélával, rántottával, házi paradicsomszósszal és petrezselyemmel

Vigyázz, kész, Főzz! 47. Kalandra fel!  – Wasa kenyér tejfölös-mustáros kelkáposztával, citromos füstölt lazaccal és fehérhagymával

Vigyázz, kész, főzz! 48. Édes vizeink – témahirdetés

Vigyázz, kész, főzz! 48. Édes Vizeink – összefoglaló és stafétaátadás

Vigyázz, kész, főzz! 49. Fehér és… Hideg zellerkrémleves zöld fűszeres garnéla farokkal

GYEREKEKNEK

Halat a gyerekeknek!

Ld. GYEREKEKNEK MENÜPONT A FŐOLDALON, A FEJLÉC ALATT!

A VILÁG HALLEVESEI

Amerikai Egyesült Államok – New England-i kagylóleves – New England clam chowder

Ausztria – Halleves édesköménnyel

Finnország – Finn lazacleves

Írország – Chowder

Görögország – Görög halleves

Horvátország – Dalmácia, Isztria – Scampi alla busara

Magyarország – Czifray István: Magyar nemzeti szakácskönyvéből: Kevert hal étel

Magyarország – Bajai régió – Sobri-féle halászlé

Magyarország – Bajai régió – Törpe csipedett bográcsban

Magyarország – Balatoni régió – Balatoni halászlé

Magyarország – Balatoni régió – Festetics halleves

Magyarország – Felső-tiszai régió – Tiszai halászlé

Magyarország – Felső-tiszai régió – Töltött csuka leves – tiszaberceli gyűjtés

Magyarország – Sáfrányos-gyömbéres pisztráng leves halgombóccal

Olaszország – Friuli-Venezia-Giulia – Maranoi halleves

Olaszország – Friuli-Venezia-Giulia – Tradicionális halleves Alberto Tonizzotól, a Michelin csillagos Al Ferarut étterem séfjétől

Olaszország – Friuli-Venezia-Giulia, Veneto – Scampi alla busara

Olaszország – Ligúria – Pézsma polip leves

Portugália – Caldeirada

Románia – Román halcsorba

Spanyolország – Almériai halleves

Spanyolország – Zarzuela de pescado y marisco

Szerbia – Riblja čorba

Svájc – Zürichi-tó halleves

Svédország – Sáfrányos lazacpörkölt új-zélandi zöld kagylóval

EGYÉB VENDÉGPOSZTOK

Kancsal Harcsa

Paradicsomos polip

Pisztráng céklával, brokkolival, földimogyoróval és vérnaranccsal

HALFŐZŐ VERSENYEK, HALÜNNEPEK, HALÁSZLÉ FESZTIVÁLOK, MAGYARORSZÁGON

1. 2012. NYÁR

Nepomuki Szent János ünnepe – Balsa, 2012. május 16.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!