SZÓSZOK, VAJAK
ELŐÉTELEK, TAPAS, FINGER FOOD, KRÉMEK, HALAS REGGELIK, MARINÁLT HALAK ÉS TENGER GYÜMÖLCSEI
Halakkal
Borjúsült füstölt pisztrángos fejtett bab krémmel
Citromos-petrezselymes marinált szardella
Fokhagymás-petrezselymes cukkinitekercs füstölt vajhallal
Füstölt pisztrángos-kakukkfüves sültpaprika krém
Grillezett padlizsánba töltött füstölt pisztráng krém
Halas-vajas bundás kifli almás-citromos fejes salátával
Levelestészta halacskák zsályás-tilápiás sütőtök mártogatóssal
Makrélás-brokkolis krémsajttal töltött paradicsom
Mandulás-alma balzsamos marinált sült szardínia
Pisztránghabos-rukolás koktélgarnéla kenyértésztában sütve
Posírozott tojás füstölt lazaccal, sült kápia paprikával és pirítóssal
Sarde in saor – Ecetes-hagymás marinált, sült szardínia
Szardellás-petrezselymes sült padlizsán
Szezámmagos füstölt tonhal rukolaágyon
Tőkehalas burgonyapuffancs – Bolinhos de Bacalhau – portugál recept
Zöldborsó és rája tejszínes-csípős mártásban
Zöld fűszeres-lazacpisztrángos szendvics lila hagymás-tejfölös savanyú uborkával
Zöld fűszeres ricottával és sült paprikával töltött, rántott szardínia
Tengeri herkentyűkkel
Batyuban sült fokhagymás-petrezselymes cukkini kékkagylóval és pirított fenyőmaggal
Feta sajtos-zöld fűszeres paradicsommártásban sült nagy fésűkagyló
Garnéla pirítóson zöld fűszeres sajtkrémmel és taggiai olajbogyóval
Metélőhagymás frittata homoki garnélával
Nagy tarisznyarákos-cukkinis tócsni mézes almával és fűszeres tejföllel
Osztriga citromos medvehagyma pesztóval
Pisztránghabos-rukolás koktélgarnéla kenyértésztában sütve
Langusztin koktél grapefruittal
Mandarinos-petrezselymes garnéla pirított fenyőmaggal
Ricottával töltött nyílkalmár kapribogyós paradicsommártásban
Spenóttal és csiperke gombával sütőben sült feketekagyló
Szalonnás tintahal ragu fokhagymás sokmagvas pirítóson galambbegy salátával
Tejszínes-fehérboros feketekagyló
SALÁTÁK
Halakkal
Fokhagymás-petrezselymes fehér óriásbab-bébi spenót saláta füstölt tonhallal
Nyers csiperkegomba saláta füstölt pisztránggal
Füstölt pisztrángos burgonyasaláta
Makrélás-paradicsomos babsaláta
Szezámmagos füstölt tonhal rukolaágyon
Tigrisgarnéla marinált paradicsommal és thai öntetes salátával
Vegyes saláta posírozott pisztránggal
Tengeri herkentyűkkel
Articsókás endívia-tintahal saláta
Gránátalmás-édesköményes polipsaláta
Kékkagylós-tojásos paradicsomsaláta
Rozmaringos-fehérbabos polipsaláta
Serpenyőben sült narancsos-babéros langusztin nyársak
Zöld fűszeres burgonyasaláta sült cukkinivel és koktélgarnélával
LEVESEK
Halakkal
Caldeirada – portugál halleves
Fejtett bab leves füstölt pisztránggal
Füstölt pisztrángos fejtett bab leves
Füstölt pisztrángos tarkabab krémleves füstölt pisztránggal
Kevert hal-étel – halleves Czifray István szakácskönyvéből
Mustáros zeller krémleves tökmagolajos szardella cseppekkel
Paradicsomleves csiperke gombás harcsagombóccal
Paradicsomos zöldbab leves tőkehallal
Sáfrányos-gyömbéres pisztráng leves halgombóccal
Sáfrányos lazacpörkölt Új-zélandi zöld kagylóval
Spenót krémleves alma balzsamos szardella cseppekkel
Tárkonyos-tejszínes süllő leves szalonnás kenyérgombóccal
Tradicionális halleves Alberto Tonizzotól, a Michelin csillagos Al Ferarut étterem séfjétől
Zarzuela de pescado y marisco – spanyol halleves
Tengeri herkentyűkkel
Caldeirada – portugál halleves
Csípős-zöldséges kékkagyló leves
Hideg zellerkrémleves zöld fűszeres garnéla farokkal
New England-i kagylóleves – New England clam chowder
Zarzuela de pescado y marisco – spanyol halleves
Zöldségleves sárgarépás garnélával töltött csillag-raviolival
TÉSZTÁK
Halakkal
Farfalle tészta csípős brokkolival és makrélával
Langyos tésztasaláta fehér spárgával, datolyaparadicsommal, rukolával és sült makrélával
Lasagne csapósügérrel és póréhagymával
Lillafüredi szénégető spagetti
Mini csőtészta lilahagymás-cukkinis lazacraguval
Paradicsomos csőtészta sült szardíniával
Paradicsomos linguine tészta vörös garnélával, langusztinnal és tőkehallal
Rakott tészta bajuszos vörösmárnával
Sáfrányos tőkehallal és vargánya gombával töltött cannelloni
Spagetti olajos szardellával és pirított morzsával – Spaghetti con acciughe e pangrattato
Spagetti paradicsomos-csacsihalas sütőtökkrémmel
Sütőtökös gnocchi zsályás füstölt pisztráng mártással
Tésztasaláta gőzölt makrélával, aszalt padlizsánnal és paradicsommal
Trofie tészta cukkinivel és süllővel
Vermicelli tészta vörösboros-paradicsomos pézsma polip szósszal
Tengeri herkentyűkkel
Bazsalikompesztós spagetti fokhagymás kalmárcsápokkal
Farfalle tészta barna vénuszkagylós rókagomba szósszal és vaddisznó sonka chipsszel
Kagylótészta csíkos vénuszkagylóval és brokkolival
Kékkagylós-fehérboros spagetti
Linguine tészta kagylókkal és articsókával
Linguine tészta tenger sóska-zöld spárga mártással és tenger gyümölcseivel
Narancsos-duplán garnélás tagliatelle parmezános pirított dió morzsával
Paradicsomos linguine tészta vörös garnélával, langusztinnal és tőkehallal
Spagetti paradicsomos homoki garnélával
Spagetti paradicsomos langusztinnal
Spagetti sáfrányos feketekagylóval
Spagetti tojással, komlóval és koktélgarnélával
Spagetti zöldbabbal, homoki garnélával és törpeszépiával
Tagliatelle zöldborsós ostoros garnélával
Spagetti sáskarákkal és zöldségekkel
Tagliolini gyömbéres sütőtökszósszal és csíkos vénuszkagylóval
Tollhegy tészta diós zöldborsó pürével és tintahallal
Vénuszkagylós-paradicsomos spagetti
Zöldséges-kékkagylós gramigna tészta
RIZOTTÓK, KÁSÁK, KUSZKUSZ és tsai
Halakkal
Rizottó sárgarépával, cukkinivel és sima lepényhallal
Zöld spárgás árpagyöngy kása juhtúrós pisztráng gombócokkal
Tengeri herkenytűkkel
Balzsamecetes-sült tintahalas rizottó
Kuszkusz zöld spárgával és kagylókkal
Paradicsomos-zöldbabos rizottó tenger gyümölcseivel
FŐÉTELEK
Halakkal
Árpagyönggyel sűrített karfiol-vörösbab főzelék makrélás kenyérgombóccal
Babérágyon sült tengeri pérhal
Borjúsült füstölt pisztrángos fejtett bab krémmel
Borókás-rozmaringos vajban sült süllőfilé sárgarépás-mustáros burgonyapürével
Burgonyaágyon sült, zöldségekkel és főtt tojással töltött tengeri pérhal
Citromos sült makrélafilé komlós lapcsánkával és mustáros-metélőhagymás joghurtmártással
Csicseriborsó főzelék bazsalikom pesztóval, sült marlinkockákkal és fekete olajbogyóval
Csőben sült sáfrányos-zöldséges csacsihal
Egészben sült mandulás-kapros aranydurbincs
Egészben sült marinált makréla
Egészben sült pisztráng rozmaringos sült burgonyával és őszibarackos bazsalikommártással
Erdei gombákkal párolt tengeri sügér petrezselymes burgonyával
Édesköménnyel és kaliforniai paprikával sült aranydurbincs
Fűszeres fehérbab főzelék lazacfasírttal
Fűszeres morzsa alatt sült rombuszhal sült burgonyáva
Grillezett makréla mustáros-metélőhagymás burgonyával
Gyűrűs tuskógombás paradicsommártásban sült nyelvhal filé
Kaprigyümölccsel sült mustáros makréla burgonyasalátával
Kakukkfüves-paradicsomos egészben sült pisztráng
Kellevéllel göngyölt narancsos pisztráng fehérbab pürével
Lime-mal, petrezselyemmel és fokhagymával sóágyon sült aranydurbincs
Makréla savanyú káposztával és borókabogyó szósszal
Mandulás morzsában sült süllő filé zöldborsós cukkinimártással és burgonyás fricoval
Narancsos aranydurbincs filé főtt póréhagymával
Pancake skorpióhallal és sárgarépával
Paprikás lisztben sült zsályás-hagymás pisztráng filé
Paprikás-zöld fűszeres egészben sült pisztráng
Paradicsomos fehérbab főzelék fokhagymás vajban sült pritaminpaprikás aranydurbincs filével
Paradicsomos szardínia friss, fehér polentával
Paradicsomos-tonhalas rizzsel töltött padlizsán
Paradicsomos-zöld fűszeres pontyszeletek burgonyával sütve
Pármai sonkába göngyölt ördöghal petrezselymes-tejszínes mártással
Pisztráng céklával, brokkolival, földimogyoróval és vérnaranccsal
Platnin sült szardínia sültpaprikás-hagymás burgonyasalátával
Posírozott pisztráng kapribogyós fokhagyma szósszal és sárgarépa salátával
Ropogósra sült pisztráng fokhagymás lencsével és sárgarépa salátával
Sáfrányos édeskömény-spárgatök főzelék posírozott pisztránggal
Sáfrányos lazacpörkölt Új-zélandi zöld kagylóval
Sárgarépa-fehér spárga püré narancsos füstölt vajhallal és bazsalikom pestóval
Sókéregben sült gyömbéres-narancsos rózsaszín durbincs
Sonkával sült citromos-zsályás bajuszos vörösmárna
Sóska-zöld spárga főzelék szalonnában sült pontyfilével
Sütőben sült hagymás-rozmaringos süllőcsigák “törtpaszullyal”
Szalonnás-póréhagymás nyelvhal tekercsek sült burgonyával
Szent Péter hal citrusokkal batyuban sütve
Szent Péter vitorlása lencsetengeren
Szezámmagos füstölt tonhal rukolaágyon
Tejfölös-citromos pontyszeletek burgonyával sütve
Tengeri sügérrel és édesköménnyel rakott polenta
Tőkehal szelet paradicsomos-csiperke gombás burgonyával
Vadkomló hajtásos-pisztáciás szürkeharcsa korongok burgonyapürével és zöld spárga mártással
Vajban sült nyelvhal petrezselymes narancsmártással és sárgarépa-karfiol fasírttal
Zöldborsó és rája tejszínes-csípős mártásban
Zöld fűszeres ricottával és sült paprikával töltött, rántott szardínia
Zöld fűszeres vékonybajszú tőkehal
Zöldség-gyümölcs ágyon egészben sült aranydurbincs
Tengeri herkentyűkkel
Batyuban sült fokhagymás-petrezselymes cukkini kékkagylóval és pirított fenyőmaggal
Fokhagymás-petrezselymes homoki garnéla lágy polentával
Főtt polip rozmaringos lencsével
Grillezett szépia fahéjas birs szósszal, kacsazsírban sült burgonyával és kumkwattal
Mandarinos-petrezselymes garnéla pirított fenyőmaggal
Nagy tarisznyarákos-cukkinis tócsni mézes almával és fűszeres tejföllel
Paradicsomos szépia vajban sült parmezános polentával
Ricottával töltött nyílkalmár kapribogyós paradicsommártásban
Spenótos palacsintába töltött langusztin fehér spárga mártással
PIZZÁK, PITÉK, LEPÉNYEK, SÓS TORTÁK
Napocska pizza komlóval és szardíniával
Pizza paradicsommal, mozzarellával, lillafüredi füstölt pisztránggal és rukolával
Pizza stracchino sajttal, radicchioval, pirított dióval és lillafüredi füstölt pisztránggal
Rozmaringos focaccia szardellás vajjal
SZENDVICSEK, TÍZÓRAIK, UZSONNÁK
Makrélás-paradicsomkrémes kelt tészta pillangók
Szendvics füstölt makrélával, rántottával, házi paradicsomszósszal és petrezselyemmel
Szendvics zöldfűszeres lazacpisztránggal és lilahagymás-tejfölös savanyú uborkával
Wasa kenyér tejfölös-mustáros kelkáposztával, citromos füstölt lazaccal és fehér hagymával
SZAKÁCSKÖNYV TESZT, KIPRÓBÁLT RECEPTEK, KÖNYVAJÁNLÓ
Hoitsy György: A pisztráng tenyésztése és horgászata
Gordon Ramsay: Mennyei halételek I. Balzsamecetes-sült tintahalas rizottó
Gordon Ramsay: Mennyei halételek I. Balzsamecetes-sült tintahalas rizottó
Gordon Ramsay: Mennyei halételek VI. Batyuban sült tőkehal filé vierge mártással
Gordon Ramsay: Mennyei halételek VII. Barbine tészta vierge mártással és szakállas lókagylóval
Neil Perry: Jól enni, jól lenni
Salvatore De Riso: Dolci in famiglia – Garnélakrémes rizottó
HOL EGYÜNK HALAT?
A Lillafüredi Pisztrángtelep, Hoitsy György: A pisztráng tenyésztése és horgászata
Örömfőzés a Lillafüredi Pisztrángtelepen 2013. június 8.
GYAKORLATI TANÁCSOK
A langusztin (scampo, norvégrák) tisztítása és előkészítése
Halvásárlás – A karácsonyi hal
Mit kell tudni a fagyasztott halról és tenger gyümölcseiről?
Sáskarák tisztítása és előkészítése
TRADICIONÁLIS HALÉTELEK
Amerikai Egyesült Államok
New England-i kagylóleves – New England clam chowder
Magyarország
Bajai régió – Sobri-féle halászlé
Bajai régió – Törpe csipedett bográcsban
Balatoni régió – Balatoni halászlé
Felső-tiszai régió – Tiszai halászlé
Felső-tiszai régió – Töltött csuka leves – tiszaberceli gyűjtés
Olaszország
Babéros-paradicsomos angolna – Anguilla in umido – Friuli-Venezia-Giulia
Maranoi halleves – Zuppa di pesce di Marano – Friuli-Venezia-Giulia
Pézsma polip leves – Zuppa di moscardini – Ligúria
Spagetti olajos szardellával és pirított morzsával – Spaghetti con acciughe e pangrattato – Szicília
Vénuszkagylós-paradicsomos spagetti – Spaghetti alle vongola – Szicília
Portugália
Caldeirada – portugál halleves
Tőkehalas sült burgonyapuffancs – Bolinhos de Bacalhau
Spanyolország
Zarzuela de pescado y marisco – spanyol halleves
HALAK, VIZEK, HALÁSZAT MAGYARORSZÁGON
VIII. Halak 2, avagy mi van a pikkely alatt
X. A halászat módjai Magyarországon
HALIRODALOM
Czilczer Olga: A lazac, a krumpli és még valami
Juhász Ferenc: A hajnal utáni tó
Krúdy Gyula: Szindbád – Álomképek – Hatodik éjszaka
ÉRDEKESSÉGEK A HALGASZTONÓMIA VILÁGÁBÓL, HALBULVÁR
Parafadugót a polip főzővizébe?
EGYÉB
1. Nagy szünidei halas rajzpályázat gyerekeknek
II. Hortobágyi lehalászási ünnep, 2012. október 13-14.
Halas kurzus az Al Ferarút étteremben Alberto Tonizzo Michelin csillagos séf vezetésével
Kitalálós kérdés I. – Umag, Muggia, Trieszt
Nepomuki Szent János ünnepe – Balsa, 2012. május 16.
Ősi mesterségünk: a halászat – Időszaki kiállítás a Sóstói Múzeumfaluban
Recept és Rejtvény megjelenés – Tarka Bárka – Tollhegy tészta diós zöldborsókrémmel és tintahallal
Vigyázz, kész, Főzz! 47. Kalandra fel! – Bibione világítótorony ajánló
Vigyázz, kész, Főzz! 47. Kalandra fel! – Marinált Szent Jakab kagyló
Vigyázz, kész, Főzz! 47. Kalandra fel! – Szezámmagos füstölt tonhal rukolaágyon
Vigyázz, kész, Főzz! 47. Kalandra fel! – Szendvics füstölt makrélával, rántottával, házi paradicsomszósszal és petrezselyemmel
Vigyázz, kész, főzz! 48. Édes vizeink – témahirdetés
Vigyázz, kész, főzz! 48. Édes Vizeink – összefoglaló és stafétaátadás
Vigyázz, kész, főzz! 49. Fehér és… Hideg zellerkrémleves zöld fűszeres garnéla farokkal
GYEREKEKNEK
Ld. GYEREKEKNEK MENÜPONT A FŐOLDALON, A FEJLÉC ALATT!
A VILÁG HALLEVESEI
Amerikai Egyesült Államok – New England-i kagylóleves – New England clam chowder
Ausztria – Halleves édesköménnyel
Horvátország – Dalmácia, Isztria – Scampi alla busara
Magyarország – Czifray István: Magyar nemzeti szakácskönyvéből: Kevert hal étel
Magyarország – Bajai régió – Sobri-féle halászlé
Magyarország – Bajai régió – Törpe csipedett bográcsban
Magyarország – Balatoni régió – Balatoni halászlé
Magyarország – Balatoni régió – Festetics halleves
Magyarország – Felső-tiszai régió – Tiszai halászlé
Magyarország – Felső-tiszai régió – Töltött csuka leves – tiszaberceli gyűjtés
Magyarország – Sáfrányos-gyömbéres pisztráng leves halgombóccal
Olaszország – Friuli-Venezia-Giulia – Maranoi halleves
Olaszország – Friuli-Venezia-Giulia, Veneto – Scampi alla busara
Olaszország – Ligúria – Pézsma polip leves
Spanyolország – Almériai halleves
Spanyolország – Zarzuela de pescado y marisco
Svédország – Sáfrányos lazacpörkölt új-zélandi zöld kagylóval
EGYÉB VENDÉGPOSZTOK
Pisztráng céklával, brokkolival, földimogyoróval és vérnaranccsal
HALFŐZŐ VERSENYEK, HALÜNNEPEK, HALÁSZLÉ FESZTIVÁLOK, MAGYARORSZÁGON
Nepomuki Szent János ünnepe – Balsa, 2012. május 16.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: