Címke: zsálya

VKF! 47. forduló – Kalandra fel! – 3. recept: A Gyerek szendvicse – zöldfűszeres lazacpisztránggal és lilahagymás-tejfölös savanyú uborkával

3. pályamű a 47. VKF!-re. Az elsőt itt, a másodikat itt találjátok.

Igen, ez volt A Gyerek szendvicse. Lilahagymával és savanyú uborkával. Nem tehetek semmit, a két és fél évesem rajong az markáns ízekért. (A gorgonzola piccantét is pl. rejtegetni kell, mert seperc alatt lába kél.)

Anna szendvicse zöldfűszeres lazacpisztránggal és lilahagymás-tejfölös savanyú uborkával

Hozzávalók: 4 db kb. 6 cm átmérőjű zsömle, 1 db kb. 200 grammos bőrös lazacpisztráng filé, egy kis csokor vegyes zöldfűszer (petrezselyemzöld, kakukkfű, rozmaring, zsálya, bazsalikom, babérlevél), egy kis csokor petrezselyemzöld, 1 kezeletlen citrom, 2 közepes savanyú uborka, 1 kis fej lila hagyma, 150 ml tejföl,  4-5 szem egész feketebors, 1 kis darab angol zeller, só, extraszűz olívaolaj, fél maréknyi galambbegy saláta

A zöldfűszerekkel, a borsszemekkel, a zellerszárral és fél citrommal court bouillont készítünk, beletesszük a lazacpisztráng filét, 5-7 percig posírozzuk, majd levesszük a tűzről, és a posírozó lében hagyjuk kihűlni.

A lilahagymát apró kockára vágjuk, sózzuk, és félórára hideg vízbe áztatjuk (adhatunk a vízhez egy kevés fehérborecetet is).

A petrezselyemzöldet felaprítjuk.

A halat leszűrjük, a bőrét lehúzzuk, a halhúst kisebb darabokra vágjuk és egy keverőtálba tesszük. Sózzuk, hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet, meglocsoljuk egy kevés extraszűz olívaolajjal és a maradék fél citrom levével, lazán összeforgatjuk, majd fél óráig állni hagyjuk.

A lilahagymát leszűrjük.

Az uborkákat felkockázzuk, majd összekeverjük a lilahagymával és a tejföllel.

A zsömléket kettévágjuk, alsó felükön szétosztjuk a petrezselymes pisztrángot, erre evőkanálnyi tejfölös-hagymás savanyú uborkát majd egy-egy tő galambbegy salátát ültetünk, végül a zsömlék tetejét is ráhelyezzük, csomagoljuk, hátizsákba tesszük, a nagy tengerparti kirándulásra magunkkal visszük, és az éhes gyerekekkel megetetjük.

p.s. Amikor gyerekeknek készítünk halfilét, minden esetben nagyon körültekintően ellenőrizzük, hogy nem maradt-e benne szálka!

Mivel a Tarka Bárkán a hétvége mindig a gyerekeké, mára jár egy mese is. Pisztrángokról lesz szó, akik nem kis fejtörést okoznak a Százholdas Pagony lakóinak…nézzétek csak!

Levelestészta halacskák zsályás-tilapiás sütőtök mártogatóssal

Ez itt a szilveszteri első bónusz kifejezetten gyerekeknek. (Igen, Szilveszterkor jóbarát a kész leveles tészta!) Tegye fel a kezét az, akinek nincs kedve a tésztahalakat belecsobbantani a sütőtökös mártásba!

Idén nyáron készítettem szülőknek szóló halas anygot, ez a recept is része volt. Imádtam csinálni! Azt gondolom, a legnagyobb kihívás gyerekeknek főzni. Egyrészt ők még őszinték, ha valami nem ok, bizony nem rejtik véka alá a véleményüket, másrészt pedig mert az ő esetükben sokkal visszafogottabb fűszerezésre van szükség, és nagyon nehéz eltalálni azt a pontot, amikor az ő ízlésüknek már megfelel az étel, nekünk meg esetleg hiányzik belőle ez-az.

A visszafogottabb fűszerezés nyilván csak azoknál a gyerekeknél működik, akik nincsenek teletömve cukrozott teával, csokoládéval, üdítőkkel, chipsekkel, mű gyerekitalokkal, mű sütikkel, ételízesítővel. Nekik még sokkal kifinomultabb az ízlésük. Lehet, hogy gonosz anyuka vagyok, de bizony mi csak vizet tartunk itthon, az ételízesítőt öt kerek éve hagytam el, s az sem titok, mit eszünk. Persze, nálunk is lecsúszik egy-egy Túró Rudi, ebéd avgy vacsora után egy-egy kocka csokoládé, a reggeli keksz is bolti, de pl. már az olasz nagymama is joghurtot, sajtot vagy “poffuttot” hoz ajándékba A Gyereknek Kinder tojás helyett. 😉

Erről eszembe jutott egy eset, anyuka panaszkodott, hogy nem eszik a gyerek, könyörögni kell neki, szaladgálni kell utána az étellel, aztán másra terelődött a szó, még kb. 20 percig beszélgettünk, közben a gyerek legurított másfél háromdecis pohár Coca-Colát. Na? 

Elég volt belőlem, igaz? Recept:

Hozzávalók: 1 készen kapható, friss leveles tészta, 500 g sütőtök, néhány friss zsályalevél, 120 g tilapia filé, só, 1 kk. vaj, extraszűz olívaolaj 

A leveles tésztát kiterítjük, és lisztbe mártott kiszúróforma segítségével halacskákat szaggatunk. A halakat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, és a levelestészta csomagolásám feltüntetett utasításokat követve megsütjük.

A sütőtököt megtisztítjuk, felkockázzuk, tűzálló tálba helyezzük. Sózzuk, rászórunk néhány apróra tépkedett zsályalevelet, meglocsoljuk egy kevés extraszűz olívaolajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük.

Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a tilapia filét, néhány perc alatt készre pároljuk.

Amikor a sütőtök kihűlt, meghámozzuk, villával áttörjük, hozzáadjuk a tilapiát, alaposan kikeverjük, ha szükséges, sózzuk, és kis tálkákban a levelestészta halacskák mellé, mártogatósként tálaljuk.

Tipp:

– Tilapia helyett használhatunk lepényhalat, tőkehalat, bátrabbak lazacot, vagy füstölt pisztrángot.

– Próbáltátok már a sütőtököt fésűkagylóval vagy langusztinnal párosítani? Próbáljátok, mert nagyon finom!

Sonkával sült zsályás-citromos bajuszos vörösmárna

Hozzávalók: 12 db bajuszos vörösmárna, 12 szelet pármai sonka, 70 g zsemlemorzsa, 2 citrom, 4 ek. extra szűz olívaolaj, 6 zsályalevél, 10 g vaj, só, bors

DSC_0003 (2)

A márnákat tisztítsuk meg, zsigereljük ki, majd szórjuk meg a kisebb darabokra tépkedett zsályalevelekkel, egy kevés sóval, borssal, locsoljuk meg az olívaolajjal, egy citrom kifacsart levével és hagyjuk állni 3-4 órán keresztül.
Amikor a márnák már jól átvették a citromos-zsályás páclé ízét, csöpögtessük le, szórjuk meg mindkét oldalukat zsemlemorzsával, majd minden egyes halat tekerjük körbe egy-egy szelet pármai sonkával.

DSC_0027 (2)

Egy tűzálló tálat vajazzunk ki, helyezzük bele a sonkába tekert márnákat, szórjunk a tetejére még egy kevés zsályalevelet, végül előmelegített sütőben, 180 fokon süssük kb. 15-20 percig. Tálaljuk citromágyon!

Petrezselymes sáskarák

Hozzávalók: 12 db sáskarák, egy kisebb csokor vegyes zöldfűszer (kakukkfű, zsálya, rozmaring, bazsalikom), 1 citrom, extraszűz olívaolaj, egy kis csokor petrezselyemzöld, só, frissen őrölt feketebors

DSC_0091-1

Egy lábasban a zöldfűszer csokorral és fél citrommal vizet forralunk, hozzáadjuk a sáskarákokat, és újraforrástól számítva a sáskarákok nagyságától függően, az egészet 1-1,5 percig főzzük. Ezután leszűrjük, ollóval egyesével körbevágjuk a sáskarákok farokrészét, a páncél felső felét felnyitjuk, a rákhúst pedig óvatosan, hogy ne törjön, kiemeljük, végül hármasával tányérra helyezzük.

A petrezselemzöldet finomra aprítjuk.

Ezután meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, néhány csepp citromlével, megszórjuk frissen őrölt feketeborssal, és a finomra aprított petrezselyemzölddel. Friss, ropogós kérgű kenyérrel vagy fokhagymás pirítóssal tálaljuk.

Kékkagylós-tojásos paradicsomsaláta

Hozzávalók: 4 tojás, 2 db érett paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, egy kis csokor vegyes zöld fűszer (petrezselyemzöld, bazsalikom, zsálya, metélőhagyma, kakukkfű), 20 db kékkagyló, 50 ml száraz fehérbor, néhány szem zöld olajbogyó, 4 ek. fehérborecet, 6 ek extra szűz olívaolaj, só, frissen őrölt feketebors

A tojásokat lobogó, sós vízben 10 percig főzzük, többször váltott hideg vízben lehűtjük, majd megpucoljuk, felkarikázzuk.

Amíg a tojás fő, megtisztítjuk a kagylókat: a héjak illesztéséből kilógó rostos szálat, az ún. szakállat egy határozott mozdulattal kihúzzuk, ha más kagylódarabkák, törmelékek vannak a héjhoz tapadva, késsel lepattintjuk. Végül mindegyiket durva szivaccsal folyó víz alatt megsúroljuk, többször váltott vízben leöblítjük. (Amelyik ki van nyílva vagy törött, kidobjuk.)

A zöldfűszereket leöblítjük, levélkéket lecsípkedjük, és finomra vágjuk.

A paradicsomokat felkarikázzuk, és a tojással rétegezve-kissé egymásra fektetve egy alacsony peremű tálra rendezzük.

Egy lábasban olívaolajat hevítünk, beletesszük a megtisztított feketekagylókat, hozzáadjuk a fehérbort, borsozzuk, lefedjük, és közepes lángon addig főzzük, amíg a kagylók kinyílnak. (Amelyik nem nyílik ki, kidobjuk.)

Ezután a kagylóhúst kiszedjük a héjakból. A díszítéshez félreteszünk 6-8 darabot, a többit finomra vágjuk. A borecetben elkeverjük a sót, a borsot, hozzáadjuk apránként az olívaolajat, végül az áttört fokhagymát, a kagylópépet és a zöldfűszereket is. Megöntözzük  vele a salátát, tetejére szórjuk a félretett kagylókat és az olívabogyót -esetleg egy kevés aprított petrezselyemzöldet is, és tálalás előtt egy órára hűtőbe tesszük.
forrás: Nők Lapja – kb. 20 évvel ezelőtt
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!