Itt a 48. Vigyázz, kész, főzz! játék összefoglalója. Nem volt nagy tolongás, ami előtt magam kissé értetlenül állok, ugyanis az egyhetes hosszabbítással is másfél hónap állt a bloggerek és nem bloggerek rendelkezésére, hogy legalább egy, hazai hallal készülő receptet posztoljanak – ráadásul a fenti időszakba a nagyböjt is épp beleesett. A messzemenő szociális következtetéseimet megtartom magamnak, sem a hely, sem az idő nem alkalmas a bővebb okfejtésekre (lelkesedésről meg összetartásról, a közös játék élményéről, a fantáziánk tornáztatásáról, hazánk értékeinek megőrzéséről, egészséges életmódról papolnék, szóval egyáltalán nem lennék “menő”), de annyit biztosan megtudtunk, hogy halas ötletekre, útmutatóra mindenképp szükség van, ergo szükség van a Tarka Bárkára is.
Figyelem! A hozzászólásokból az derült ki számunkra, hogy többen tervezték pályamű beküldését, azonban szervezési nehézségek miatt a határidőt nem tudták tartani, vagy egyéb problémáik akadtak a technika ördögével. Így úgy döntöttünk, hogy mivel az összefoglaló célja egy sokszínű gyűjtemény a magyar halakból készülő receptekből, így a határidőn túli nevezéseket is elfogadjuk és utólag beillesztjük a gyűjteménybe, amennyiben az e-mail címünkre küldtök róla egy értesítést a poszt linkjével együtt!
Akik részt vettek a játékban, azoknak szívből köszönjük a halak nevében is! Nagyszerű ételek születtek, szépek, kidolgozottak, átgondoltak, fantáziadúsak, látszik rajtuk a gazdáik téma iránti elkötelezettsége.
22 ötletből szemezgethetünk, íme:
Ági, aki főz, a kiírásnak eleget téve bevallottan messzire rugaszkodott, egyenesen a thai konyhát hívta segítségül a harcsája elkészítéséhez:
Édes-savanyú harcsa lett a végeredmény
A coffeinmentes blog szerzője a ködös Albionból csöppet sem ködös fogással készült:
Süllő filé fehér spárga mártással és párolt zöld spárgával
Mamma, a Dalla cucina per te bloggerinája a mediterrán vonalat erősíti (nem mellesleg elolvadtunk a bevezetőtől 😉
Füstölt pisztrángos-zsályás-mozzarellás pizza sült Mamma sütőjében
Dalit elvesztette ugyan a jegyzeteit, de hónapokkal később hál’Istennek előkerült, így ő is nevezett a “kicsit rác, kicsit mediterrán, nagyon pesti” 🙂 Kötözött pontyfiléjével:
Az Öt Elem elvét követő Dao Konyha csapata két recepttel is készült; egy keleti és egy nyugati ihletésű fogás is kikerült a kíváncsi szakácsok kezei közül:
Vietnámi csípős-savanyú halleves harcsával
Füstölt pisztráng csalánpesztóval kevert hajdinával és sült csalánnal
Éva, a Főzök-sütök-mosogatok blog szerzője halgulyást készített bográcsban – persze, oldalbordája” 20 kiló halat vitt haza, így szép az élet (is) ! 😉
Halgulyás
Gabojsza konyhájában hagyományos paprikás lisztbe forgatott kárász ikra, haltej sült, amit természetesen elfogadtunk, hiszen a kiírásban az állt “…lehetőség szerint elrugaszkodva a halászlé-rántott ponty-sült keszeg szentháromságától.”
Pénteki paprikás lisztes sült kárász
A Katakonyha blog Katája sütőben ropogósra sütött, fűszeres süllőt hozott, azt mondja, harcsával és pisztránggal is működik. Hiszünk neki!
Ropogós, fűszeres sült süllő
Se kávé, se csokoládé, csak hal, hal, és hal, tengeri, és édesvízi, lazac és süllő vegyesen, egy halom idényzöldséggel. Nagyon szerettük a Kávé és csokoládé blog szerzőjének halsalátáját is!
Spárgás halsaláta
Robi, a Kísérleti konyha szerzője, akinek csodálatos vendégposztját már olvashattátok a blogon ismét egy különleges receptet hozott:
Kókuszolajban konfitált pisztráng céklával, hajdinával és citromos fehér mákkrémmel
Emlékeztek még? Robi mutatta meg azt is, hogyan filézzünk ki egy pisztrángot. Érdemes újraolvasni a bejegyzést!
A kínai szakos, egyszerre negyven szomszédra főző Kollégista Gurman, pályaművét egy gazdag ház szépasszonyainak gyömbéres pisztrángja ihlette:
Gyömbéres-újhagymás pisztráng
Lorien egy üde, tavaszi fogással készült (bizony meg is orroltam volna, ha nem készül, öreg motoros már ő a halas receptek terén 😉
Sült pisztráng spárgával, újkrumplival, lime mártással
A halvédő-ínyenc-szuperkreatív céklakirálylány Noémi, a Mandula Sarok blog szerzője habzsákból nyomja a halat :-), külön öröm, hogy a Tarka Bárka szellemében a gyerekekre is gondolt:
Tárkonyos pisztrángfánk céklás majonézzel
Éva, a meGASTROmania blog szerzője a napfényes Spanyolországban is talált édesvízi halat, pisztrángot hozott csicseriborsó salátával (külön felhívnám a figyelmet Éva spanyol halas receptjeire, én személy szerint imádom mindet!).
Grillezett pisztráng langyos csicseriborsó salátával
A Ninjamenza blog azt írja: “Édes. Sós. savanykás. Csípős. Omlós.” Ez itt kérem
Kínai kelbe tekert harcsaszeletek baconnel, gyömbérrel, szezámmaggal, kétfajta szósszal.
Az első teljesen saját recept a Ninjamenzán a VKF!-re. Köszönjük a megtiszteltetést!
A Nyárikonyha Évája a szezonalitásra helyezte a hangsúlyt, egy gyönyörű süllőt hozott, sóskamártással és pirított burgonyával – külön felhívnám a figyelmet a sóskamártáshoz adott pezsgőre!
Egészben sült süllő sóskamártással és pirított burgonyával
Orchidea is süllővel készült, köszönjük Emmának, hogy felhívta a figyelmünket erre a nagyszerű receptre. Nagy kár lett volna, ha kimarad a listából.
Süllő filé zöldborsós rizottóval
Aztán kaptunk még egy remek receptet Orchideától, ezúttal egy pisztrángfilét, narancsos kuszkusszal, uborkasalátával és zöldfűszeres krémmel.
pisztrángfilé narancsos kuszkusszal
Zsuzsi kagylócskái minden szempontból kilógnak a sorból, de a jó szándék és a lelkesedés nem hiányzott, ezért úgy döntöttünk, elfogadjuk a Praliné paradicsom bájos csokoládé kagylócskáit – igazi halnak igazén semmi keresnivalója egy bonbon blogban. 😉
Citromos-bazsalikomos fehércsoki mousse-szal töltött kagylók
A köztudottan nagy halkedvelő Alíz, a Select food blog írója bebizonyította, hogy nem nemes halból is lehet nemes fogást készíteni, ravioliba bújtatta ugyanis a keszeget:
Gőzön párolt keszeggel töltött ravioli barna csiperkés-medvehagymás-mascarponés szósszal
A mezőnyt erősítendő, jómagam sem maradhattam ki a játékból. A Tavola In Piazzát amúgy is csúnyán elhanyagoltam az utóbbi időben. Épp ideje volt ott is egy újabb poszttal jelentkezni. Nagymamám “törtpaszulyához” tekertem néhány csigát süllőből:
Sütőben sült hagymás-rozmaringos süllőcsigák “törtpaszullyal”
A Tejbegríz blog Starfi-Krisztiánja még jó, hogy kiürítette a mélyhűtőjét! Harcsa lapult benne, és épp kapóra jött a medvehagyma szezon is, így született a
Medvehagymás harcsafasírt különféle köretekkel
(a különféle köretekre külön érdemes odafigyelni!)
Tűzrőlpattant Petra a harcsamáj jelentőségére hívta fel a figyelmünket – azonnal beindult a fantáziám…harcsamájat akarok, de tüstént!
Paradicsomos szürke harcsamáj-pástétom babérral, kakukkfűvel
Vesta pedig egy thai pisztránggal örvendeztetett meg minket. Vigyázat, monitoron keresztül is csíp!
Thai pisztráng
Orchidea egy remek zöldborsó rizottót hozott süllőfilével, ami kis tanakodás után végül a VKF! összefoglalóban landolt.
zöldborsó rizottó süllő filével
Kollégista Gurman személyében pedig egy igazi horgászt ismerhettünk meg, aki azonban az általa kifogott halak helyett inkább a pisztrángot részesíti előnyben, azt is kínai szépirodalmi élményei nyomán elkészítve.
gyömbéres-újhagymás pisztráng
Igaz milyen szép színes lett így is a felhozatal? Reméljük ezek után sokan bátrabban nyúlnak majd a hazai halakhoz.
Ha valaki kimaradt, vagy úgy érzi, utólag is szívesen csatlakozna, írjon, és bevesszük a listába!
Köszönjük, hogy játszottatok, a stafétát sok szeretettel a Mandula Sarok blog szerzőjének, Noéminek adjuk. Jó munkát Noé! ;-
P.s. A Facebookon már említettem: “egy titkot is elárulunk: a közeljövőben érdemes lesz gyakrabban bekukkantani hozzánk, néhány nap múlva ugyanis új sorozatot indítunk; halleveseket gyűjtünk össze a világ minden tájáról. Külön köszönjük a külföldön élő magyar gasztrobloggerek segítségét, akik időt, energiát nem sajnálva hetek óta segítik a munkánkat!”
Gyertek tehát, szuper anyag lesz!
csapata két recepttel is készült; egy keleti és egy nyugati ihletésű fogás is kikerült a kíváncsi szakácsok kezei közül:
Oldal ajánlása emailben
X
Legutóbbi hozzászólások