Címke: sügér tengeri

Narancsos-kakukkfüves sült tengeri sügér filé lila répa-cékla pürével és grillezett parmezános polentával

Hozzávalók 4 személyre:

A halhoz: 4 db kb. 130 g súlyú tengeri sügér filé, 1 érett, édes narancs (mondjuk Tarocco), 2-3 kakukkfű ágacska, 2 gerezd fokhagyma, vaj, extra szűz olívaolaj, só, frissen őrölt feketebors

A polentához: 100 g közepesre őrölt kukoricadara, kb. 400 ml víz, 4 ek. frissen reszelt parmezán

A zöldségpüréhez: 100 g cékla, 300 g lila répa, 1 gerezd fokhagyma, körömnyi gyömbérgyökér, 1 gerezd fokhagyma, egy kis darab narancshéj, kb. 200 ml zöldség alaplé vagy víz, 1 kk. (narancsvirág) méz, só, őrölt fehér bors, frissen reszelt szerecsendió, vaj, extra szűz olívaolaj, 1-2 ek. tejföl, néhány csepp frissen facsart narancslé

DSC_1846

A céklát, a sárgarépát, a gyömbért és a fokhagymát meghámozzuk. A zöldségeket közel azonos nagyságú darabokra vágjuk, a gyömbért és a fokhagymát lereszeljük, és egy lábasban, a narancshéjjal együtt, kevés forró vaj és olívaolaj keverékén 3-4 percig pirítjuk.

A narancshéjat kidobjuk, a zöldségeket sóval, frissen őrölt szerecsendióval és kevés őrölt fehér borssal ízesítjük, majd felöntjük az alaplével (vagy vízzel), és addig főzzük amíg megpuhulnak.

Ekkor az egészet merülőmixer segítségével pürésítjük (aki nem kedveli a kissé rusztikus textúrát, finom szövésű szűrőn át is passzírozhatja), belekeverjük a tejfölt, a mézet és ha szükséges, néhány csepp narancslevet is. A pürét forráspontig hevítjük, majd levesszük a tűzről, és félretesszük.

A polentához a vizet egy teáskanálnyi sóval felforraljuk, beleszórjuk a kukoricadarát, és folyamatosan kevergetve kb. 30-35 percig főzzük. A végén belekeverjük a sajtot, majd a masszát tepsibe simítjuk, és miután megszilárdul, 1-1,5 cm széles, 4-5 cm hosszú hasábokra vágjuk.

A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, és hosszában ketté vágjuk. A narancsokat meghámozzuk, és a narancshúst a gerezdekből kivágjuk úgy, hogy hártya ne maradjon rajta.

A branzino filékről a fölösleges nedvességet papírtörlővel leitatjuk, majd mindkét oldalukat sóval és frissen őrölt feketeborssal meghintjük.

Egy nagy serpenyőben kevés vajat és olívaolajat hevítünk, beletesszük a félbevágott fokhagymagerezdeket, a kakukkfű ágacskákat, majd amikor pirulni kezdenek, bőrös oldalukkal lefelé melléjük helyezzük a befűszerezett tengeri sügér filéket is. Közepesen erős lángon mindkét oldalukat megpirítjuk, majd konyhai papírtörlőre szedjük, félre tesszük, melegen tartjuk.

A serpenyőből eltávolítjuk a kakukkfű ágacskákat valamint a sült fokhagymát, és a megmaradt zsiradékon, erős tűzön megpirítjuk a narancs darabkákat.

Közben egy grillserpenyőben a polenta darabkákat is megpirítjuk.

Egy tányérra 3-4 ek. répa-cékla pürét szedünk, ráhelyezzük a sült tengeri sügér filéket, meglocsoljuk a narancsos szafttal, köré vagy mellé néhány grillezett polenta darabkát rakunk, és azonnal tálaljuk.

Farkassügér (branzino) édesköménnyel

Hozzávalók 4 személyre:

A halhoz: 2 db kb. 300 g súlyú, tenyésztett farkassügér, só, frissen őrölt feketebors, csipetnyi őrölt édesköménymag, liszt, a sütéshez kevés napraforgó vagy kukoricaolaj

Az édesköményhez: 2 db nagy édeskömény gumó, só, frissen őrölt feketebors, 2 ek. frissen reszelt parmezán, néhány csepp frissen facsart narancslé, 40 g zsemlemorzsa, egy kis csokor petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, extra szűz olívaolaj, 1 kk. vaj

DSC_1807

A fokhagymagerezdet megpucoljuk, áttörjük; a petrezselyemzöldet felaprítjuk, majd összekeverjük a zsemlemorzsával, a parmezánnal, csipetnyi borssal, és egy kevés extra szűz olívaolajjal.

Az édeskömény gumókat hosszanti irányban négyfelé vágjuk, lobogó, sós vízben puhára főzzük, majd lecsöpögtetjük, és egy vajjal kikent tűzálló tálba vagy sütőben is használható serpenyőbe tesszük. (Ha túl vastagnak találjuk a szeleteket, és szeretnénk sok illatos ropogós morzsát a végén a szánkban tudni, hosszában tovább felezhetjük az édeskömény gerezdeket.)

A farkassügért megtisztítjuk: lepikkelyezzük, uszonyait levágjuk, kizsigereljük, fejét eltávolítjuk. (A fejből és a farokrészből főzhetünk alaplevet. Ezt mélyhűtőben akár 3 hónapig is tárolhatjuk – jól fog jönni hallevesek, rizottók, tésztaszószok készítésekor.) A haltörzset 2-3 cm vastagon felszeleteljük, majd sóval és borssal befűszerezzük.

A lisztet az őrölt édeskömény maggal elkeverjük, és a halszeletek minden oldalát meghintjük vele. A szeleteket azonnal forró olajba helyezzük, és körbepirítjuk, majd ezeket is a serpenyőbe helyezzük. (Ügyeljünk arra, hogy ne pirítsuk sokáig a halat, nehogy később, a sütőben való grillezésnél kiszáradjon.)

Az édeskömény szeleteket megszórjuk a fűszeres-sajtos morzsával, meglocsoljuk néhány csepp frissen facsart narancslével, és 220 °C-ra előmelegített sütőben, grill programon, néhány perc alatt ropogósra sütjük.

 

Tengeri sügérrel és édesköménnyel rakott polenta

A rakott polenta ötlete Évától jött, látott, győzött – hallal készítve, természetesen. A gyerekek is odáig voltak érte!

Tengeri sügérrel és édesköménnyel rakott polenta

Hozzávalók 4 főre: 2 kicsi édeskömény gumó, 320 g tengeri sügér filé bőr nélkül, 100 g közepesre őrölt kukoricadara, kb. 450 ml víz, 1 kis fej fehér hagyma, 1 cikk fokhagyma, 200 ml házi paradicsomszósz (bazsalikomos) vagy 250 g hámozott, darabolt paradicsom és 4-5 bazsalikomlevél, 1 ek. frissen reszelt parmezán, 200 g mozzarella, só, frissen őrölt feketebors, extraszűz olívaolaj

DSC_6292

A polentához a vizet egy teáskanálnyi sóval felforraljuk, beleszórjuk a kukoricadarát, és folyamatosan kevergetve kb. 30-35 percig főzzük.

Közben a hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, és forró olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és 10-15 perc alatt a szószt besűrítjük.

A mozzarellát és a tengeri sügér filét apró kockára vágjuk.

Az édeskömény gumókat megmossuk, négyfelé vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük, és felkockázzuk.

A frissen elkészült polentát kiolajozott tűzálló tálba tesszük. Ráhelyezzük az édesköményt, majd megszórjuk a parmezánnal és a tengeri sügér darabokkal. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a paradicsomszósszal és egyenletesen szétosztjuk a tetején a mozzarella kockákat.

A rakott polentát 200 fokra előmelegített sütőben legalább 20 percig sütjük. (Ha van grill funkció a sütőnkön, a végén érdemes bekapcsolni, így a sajt hamar megpirul.)

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!