Paradicsomos csőtészta sült szardíniával
Hozzávalók 4 főre: 300 g friss szardínia, 320 g csőtészta, 100 g csípőspaprikás marinált zöld olajbogyó, 50 g taggiai olajbogyó, 280 ml házi paradicsomszósz (vagy 300 g hámozott, darabolt paradicsom), 1 ek. kapribogyó, 100 ml száraz fehérbor, 1 salotta hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 olajos szardella, só, frissen őrölt feketebors, extra szűz olívaolaj
A hagymát és a kapribogyót finomra aprítjuk, a fokhagymát áttörjük, az olajbogyót lecsöpögtetjük.
A szardíniákat megtisztítjuk, kifilézzük. (Képes útmutató a marinált szardella receptjénél található ITT.) A filéket hosszában kettévágjuk.
Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, megpirítjuk benne a szardíniafiléket, majd papírtörlőre szedjük, és leitatjuk róluk a fölösleges zsiradékot. A sült halfiléket félretesszük, melegen tartjuk.
A megmaradt olajban megpirítjuk az olajos szardellát, a hagymát és a fokhagymát. Felöntjük a fehérborral, és nagy lángon 3-4 percig főzzük. Hozzáadjuk az olajbogyókat, a felaprított kapribogyót, a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és az egészet 10-15 perc alatt besűrítjük.
Közben a tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, amikor eléri az “al dente” (“harapható”, nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük, és összeforgatjuk a szósszal. A tésztát tányérokra szedjük, mindegyikre 6-8 sült szardíniafilét helyezünk, és azonnal tálaljuk.
Legutóbbi hozzászólások