Címke: szardella

Füstölt paprikás-kukoricapelyhes bundában sült szardella majonézes-medvehagymás mártogatóssal

A húsvéti sonkában és egyéb finomságokban való tobzódásra az egyik legjobb gyógyír: Együnk halat! Pl. szardellát:

DSC_7356

Füstölt paprikás-kukoricapelyhes bundában sült szardella majonézes-medvehagymás mártogatóssal

Hozzávalók 4 személyre:

A halhoz: 500 g friss szardella, két maréknyi corn flakes, 1 ek. rizsliszt, 1 tk. őrölt füstölt paprika, só, frissen őrölt feketebors, kukorica olaj a sütéshez, citromgerezdek a tálaláshoz

A mártáshoz: 1 tojássárgája, 1 kk mustár, 1/2 gerezd fokhagyma, kb. 100 ml kukorica olaj, citromlé, só, 1 ek. tejföl (esetleg csipetnyi cukor), egy kis csokor medvehagyma, chilipehelyDSC_7769

A corn flakest késes aprítóban porrá daráljuk, és elkeverjük a rizsliszttel, kevés frissen őrölt feketeborssal, valamint a füstölt paprikával.

A halakat megtisztítjuk: kizsigereljük, kifilézzük, majd konyhai papírtörlővel leitatjuk róluk a fölösleges vizet. (Bizonytalanabbaknak fotókkal kísért útmutató itt.)

A mártáshoz a tojássárgáját elkeverjük a mustárral, hozzáadjuk a fokhagymát, és az olajat lassan hozzácsorgatva, botmixer segítségével, sűrű majonézt készítünk. Ízlés szerint citromlével, sóval, esetleg egy csipetnyi cukorral ízesítjük, elkeverjük benne a tejfölt, a finomra aprított medvehagymát, és tálalásig hűtőben tároljuk.

A szardella filéket besózzuk, a kukoricapelyhes-paprikás rizslisztes keverékbe forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Citromgerezdekkel és kevés chilipehellyel megszórt medvehagymás mártogatóssal azonnal tálaljuk.

DSC_7393

Citromos-petrezselymes marinált szardella

Citromos marinált szardella

Hozzávalók: 16 db friss szardella, 1 citrom, só, frissen őrölt feketebors, egy kis csokor petrezselyemzöld, extraszűz olívaolaj

A szardellák hátuszonyát és fejét levesszük, ujjunkkal a hasi részt felnyitjuk, a belsőségeket eltávolítjuk, majd a halakat, mint egy könyvet, kinyitjuk, és a gerincüket is kiemeljük.

A kapott filéket leöblítjük (ha túl nagyok, megfelezzük), majd konyhai papírtörlővel leitatjuk róluk a fölösleges vizet.

Egy kis tálkában összekeverjük a felaprított petrezselyemzöldet, a citrom kifacsart levét, egy kevés sót, frissen őrölt feketeborsot, és az ízlés szerinti mennyiségű extraszűz olívaolajat.

A szardellafiléket egy tálba fektetjük, leöntjük a marináddal, és 5-6 órán keresztül hűtőben állni hagyjuk. Még meleg, olívaolajjal meglocsolt pirítóssal tálaljuk.

P.S.

A pác állhat CSAK citromléből. A szardella így a legfinomabb!

A másik “véglet” amikor a pácba egy fél gerezd áttört fokhagymát is keverünk. Így lehet legkevésbé érezni a hal ízét.

…és ami a legfontosabb: ne feledjük, nyers halat csak akkor együnk, ha meggyőződtünk frissességi állapotáról, és arról, hogy le volt fagyasztva!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!