Padlizsán és paradicsom; nagy nyár végi-ősz eleji nagy kedvenceink. Az idén bő egy hónapig ez a két alapanyag volt a főszereplő a konyhánkban. Készült
fokhagymás-paradicsomos sültpadlizsán krém (olajos szardellával pirítóson),
petrezselymes-fokhagymás-szardellás grillezett padlizsán,
sült padlizsános sült paradicsom leves kékkagylóval,
melanzane alla parmigiana tenger gyümölcseivel,
padlizsános-paradicsomos fehérbab saláta makrélával,
joghurtos padlizsán leves konfitált datolyaparadicsommal és narancsos sült garnélával
és chilis-fokhagymás-korianderes garnéla joghurtos sültpadlizsán mártogatóssal.
Csupán(szabad)idő függvénye, melyik receptet sikerül ide a Bárkára is feltenni. A petrezselymes-fokhagymás-szardellás grillezett padlizsánt máris hozom, ez tényleg hihetetlenül egyszerű (a szardella most, mint fűszer szerepel ebben az előételben):
Szardellás-petrezselymes sült padlizsán
Hozzávalók 4 személyre: 400 g padlizsán, egy nagy csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk. szardellapaszta, néhány csepp lime lé, 50 ml extra szűz olívaolaj
A szardellapasztát néhány csepp lime lével elkeverjük. A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, és egy kisebb befőttesüvegbe tesszük. A fokhagymagerezdet meghámozzuk, áttörjük, és a lime-os szardellapasztával, valamint az olívaolajjal a petrezselyemzöldhöz adjuk. Az üveget lezárjuk, a dresszinget összerázzuk.
A padlizsánokat 1 cm-es karikákra vágjuk, besózzuk, és grillserpenyőben mindkét oldalukat megsütjük. A sült padlizsánkarikákat 2 cm-es szeletekre vágjuk, összeforgatjuk a fokhagymás-petrezselymes dresszinggel, és tálalás előtt legalább fél óráig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Makrélás-brokkolis krémsajttal töltött paradicsom
Hozzávalók 8 személyre: 4 db nem túl érett San Marzano paradicsom, 100 g kenhető, friss sajt (nálam most stracchino), 120 g brokkoli, 1 ek. magozott zöld és fekete olajbogyó vegyesen, 80 g natúr makréla konzerv, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt feketebors
A brokkolit lobogó, sós vízbe dobjuk, roppanósra főzzük, leszűrjük, majd egy pillanatra jeges vízbe helyezzük.
A paradicsomokat félbe vágjuk, magházukat kikaparjuk, belsejüket bedörzsöljük a fokhagymával, majd finoman megsózzuk, megborsozzuk.
Az olajbogyót finomra aprítjuk (kettőt félreteszünk a töltött paradicsomok tetejére).
A makréla konzervet lecsöpögtetjük, a brokkolirózsákkal együtt egy keverőtálba tesszük, és a villával szétnyomkodjuk. Hozzáadjuk a sajtot, a felaprított olajbogyót, megsózzuk, megborsozzuk, és simára keverjük.
A fél paradicsomokat megtöltjük a masszával, és a tetejükön egy-egy darabka olajbogyóval tálaljuk.
Legutóbbi hozzászólások