Címke: cukor muscovado

Sütőtökös-rákvajas spagetti

A téli “maradékainkat” próbálom hasznosítani. Az utolsó narancsokat, sütőtököt, sárgarépákat próbálom mostmár teljesen eliminálni. Alig várom, hogy a friss zöldek kerüljenek a helyükre!

Sütőtökös-rákvajas spagetti

Hozzávalók:

A rákvajhoz: 1 angol zeller szár, 30 g sárgarépa, 1 salotta hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 200 g garnéla páncél és fej, 5 szem feketebors, 50 ml brandy, 300 g vaj, extra szűz olívaolaj

A tésztához: 320 g spagetti, 4 ek. olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis fej fehér hagyma, 3-4 zsályalevél, 200 g sütőtök, fejenként 4-5 garnéla farok, 4 tk. rákvaj, 1-2 kakukkfű ágacska, egy kis csokor petrezselyemzöld, só, frissen őrölt fehérbors, csipetnyi finomítatlan nádcukor, néhány csepp szójaszósz és lime lé

DSC_2460

A rákvajhoz a hagymákat megpucoljuk, és a sárgarépával együtt apró kockára vágjuk.

Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, és megpirítjuk benne a garnéla fejeket és páncélokat. Hozzáadjuk a hagyma-, fokhagyma- és sárgarépa kockákat, majd lefedve néhány percig pároljuk, végül lesütjük.

A lángot erősebbre vesszük, és amikor a zöldségek pirulni kezdenek, az egészet felöntjük a brandyvel, és néhány másodpercig flambírozzuk.

Ezután kisebb darabokban hozzáadjuk a vajat, forráspontig hevítjük, és nagyon alacsony lángon, alig gyöngyözve, vigyázva, hogy meg ne barnuljon kb. 45 percig főzzük. (A tetején keletkező habot többször is leszedjük.)

Amikor a vaj átlátszó, narancsos-rózsaszínűvé válik, és nem képződik hab a tetején, az egészet sűrű gézzel bélelt szűrőn átszűrjük, és további felhasználásig hűtőszekrényben vagy kisebb adagokra osztva fagyasztóban tároljuk.

A tésztához a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, és papírvékonyan felszeleteljük. A sütőtököt meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. A kakukkfű levélkéit lecsipkedjük, és a petrezselyemzölddel együtt finomra aprítjuk. A garnélák páncélját lefejtjük, bélcsatornájukat eltávolítjuk.

Egy nagy serpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük a hagymát és a fokhagymát, és néhány perc alatt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a reszelt sütőtököt, a zsályaleveleket, megsózzuk, megborsozzuk, és addig pároljuk, amíg a tök megpuhul. Ekkor elkeverjük benne a felaprított zöld fűszereket, és a rákvajat, végül belehelyezzük a garnélákat is, és nem több, mint 1-2 perc pirítás után (ez a garnélafarkak nagyságától függ) az egészet néhány csepp szójaszósszal, lime lével és egy csipetnyi cukorral kerekre ízesítjük.

Közben a tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, amikor eléri az “al dente” (vagyis “harapható”, nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük, összeforgatjuk a sütőtökös-zöld fűszeres garnélafarkakkal, és azonnal tálaljuk.

Hideg zellerkrémleves zöld fűszeres garnélafarokkal – VKF! 49. forduló – Fehér és…

Minden szempontból rendhagyó recept következik. Egyrészt mert a Noémi által meghirdetett 49. VKF!-re szánt pályaműről van szó, másrészt mert a halakkal és tenger gyümölcseivel foglalkozó szakácskönyvem egyik kedvenc, nagyon egyszerűen elkészíthető darabját mutatom. Hűsítő, friss, tengerédes-citromos…itt kopogtat a kánikula, ez a leves kétség kívül jól fog jönni!

Hideg zellerkrémleves zöld fűszeres garnélafarokkal

Hozzávalók 4 főre:

A leveshez: 200 g zellergyökér, 150 g burgonya, 150 ml tejföl, só, frissen őrölt feketebors

A garnélához: 4 db éti ostorgarnéla farok tisztítva, 1 púpozott tk. muscovado cukor, 1/2 citrom leve, 1 kis csokor majoránna és petrezselyemlevél apróra vágva, extraszűz olívaolaj, 1 kk. őrölt pirospaprika

A zellergyökeret és a burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és egy kevés olívaolajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ezután az egészet merülőmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejfölt, ha szükséges sóval, borssal még ízesítjük, és egyszer felforraljuk. Megvárjuk amíg a leves kihűl, majd tálalásig hűtőbe tesszük.

A garnélákat egy keverőtálba tesszük, meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a felaprított zöld fűszereket és 50 ml olívaolajat. Ezután összekeverjük, és 10-15 percig állni hagyjuk.

A hideg levest poharakba töltjük, és mindegyik tetejére csipetnyi őrölt pirospaprikát szórunk.

Egy serpenyőben a cukorból világos karamellt készítünk, hozzáadjuk a marinált garnélafarkakat, és mindkét oldalukat egy-egy percig pirítjuk. A garnélákat ezután kivesszük, nyársra húzzuk, a leves tetejére helyezzük, és azonnal tálaljuk.

p.s. Hogy a paprika édes íze jobban érvényesüljön, a garnélák alatt maradt zsiradékon alacsony lángon, nem több mint fél perc alatt pirítsuk meg a pirospaprikát, és csöpögtessük ezt  a leves tetejére.

p.s.2. a fotót Török-Bognár Renáta készítette

p.s. 3: Ha előételként szeretnénk tálalni, a leves hozzávalóinak mennyiségét minimum felezzük meg!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!