Címke: medvehagyma

Füstölt paprikás-kukoricapelyhes bundában sült szardella majonézes-medvehagymás mártogatóssal

A húsvéti sonkában és egyéb finomságokban való tobzódásra az egyik legjobb gyógyír: Együnk halat! Pl. szardellát:

DSC_7356

Füstölt paprikás-kukoricapelyhes bundában sült szardella majonézes-medvehagymás mártogatóssal

Hozzávalók 4 személyre:

A halhoz: 500 g friss szardella, két maréknyi corn flakes, 1 ek. rizsliszt, 1 tk. őrölt füstölt paprika, só, frissen őrölt feketebors, kukorica olaj a sütéshez, citromgerezdek a tálaláshoz

A mártáshoz: 1 tojássárgája, 1 kk mustár, 1/2 gerezd fokhagyma, kb. 100 ml kukorica olaj, citromlé, só, 1 ek. tejföl (esetleg csipetnyi cukor), egy kis csokor medvehagyma, chilipehelyDSC_7769

A corn flakest késes aprítóban porrá daráljuk, és elkeverjük a rizsliszttel, kevés frissen őrölt feketeborssal, valamint a füstölt paprikával.

A halakat megtisztítjuk: kizsigereljük, kifilézzük, majd konyhai papírtörlővel leitatjuk róluk a fölösleges vizet. (Bizonytalanabbaknak fotókkal kísért útmutató itt.)

A mártáshoz a tojássárgáját elkeverjük a mustárral, hozzáadjuk a fokhagymát, és az olajat lassan hozzácsorgatva, botmixer segítségével, sűrű majonézt készítünk. Ízlés szerint citromlével, sóval, esetleg egy csipetnyi cukorral ízesítjük, elkeverjük benne a tejfölt, a finomra aprított medvehagymát, és tálalásig hűtőben tároljuk.

A szardella filéket besózzuk, a kukoricapelyhes-paprikás rizslisztes keverékbe forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Citromgerezdekkel és kevés chilipehellyel megszórt medvehagymás mártogatóssal azonnal tálaljuk.

DSC_7393

Osztriga citromos medvehagyma pesztóval

Az ünnepi menü egyik előétele következik. Valójában annyit foglalkoztam az összes többi hozzávalóval, hogy szegény osztrigákra már nem volt energiám túl sokat koncentrálni. Eredetileg bazsalikom sorbet-t álmodtam rájuk, de kicsúsztam az időből, és a sorbet elkészítésére már nem jutott idő. Szervírozhattam volna őket szimplán citrommal, borssal is, de aztán eszembe jutott a mélyhűtőben lévő medvehagyma pesztó.

A hűtőből kivett osztrigákat kinyitottam – összesen nyolc darab volt. Négy teáskanálnyi megvahagyma pesztót összekevertem négy kávéskanálnyi frissen facsart citromlével, az osztigák nyitása közben összegyűjtött, majd leszűrt lével, egy kevés frissen őrölt fekete borssal, és végül az egészet az osztrigák húsára csorgattam. (Egy jól elkészített bazsalikom pesztóval is biztosan remekül működött volna.)

A citromos-medvehagyma pesztós osztrigákat sóágyon kínáltam.

oyster

A medvehagyma vagy bazsalikom pesztó nálunk a következőképpen néz ki:

100 g megmosott és alaposan megszárított bazsalikom/medvehagyma levelet (szár nélkül) aprítógépbe teszünk. Hozzáadunk 1 gerezd héjától megfosztott fokhagymát, 1 kk. durva tengeri sót, 1 ek. pirított fenyőmagot vagy diót, kb. 80 ml extra szűz olívaolajat (medvehagyma esetében az olaj felét cserélhetjük friss, puha vajra), és az egészet nagyon rövid idő alatt pürésítjük. Mi szeretjük, ha a szósz kicsit darabos marad.

A néhány napon belül fel nem használt szószt kis tégelyekben vagy jégkocka tartóban lefagyasztjuk.

anna bazsalikom 2

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!