Címke: lestyán

Édesköménnyel és kaliforniai paprikával sült aranydurbincs

Aranydurbincsot sütöttük már mandulával kaprosan, lime-mal, petrezselyemmel sóágyon, zöldségekkel és gyümölcsökkel (a receptek a tartalomjegyzék durbincs címszavánál könnyen kikereshetők), most az őszelő jegyében paprikával és édesköménnyel ágyaztunk meg neki:

 Édesköménnyel és kaliforniai paprikával sült aranydurbincs

Hozzávalók 2 személyre: 1 db kb. 350-400 gramm súlyú aranydurbincs, 2 gerezd fokhagyma, 1 kaliforniai paprika, 1 édeskömény, csipetnyi római kömény, só, frissen őrölt feketebors, egy kis csokor vegyes zöld fűszer (kakukkfű, korianderlevél, petrezselyemzöld, lestyán),  extra szűz olívaolaj

okA fokhagymákat meghámozzuk, félbe vágjuk, a paprika csumáját és ereit eltávolítjuk, húsát az édesköménnyel együtt fél cm vastag csíkokra vágjuk.

A halat lepikkelyezzük, kizsigereljük, alaposan leöblítjük, és konyhai papírtörlővel leitatjuk róla a fölösleges vizet. Ezután kívül-belül megszórjuk sóval és frissen őrölt feketeborssal, majd hasába teszünk két fél fokhagymagerezdet, és belehelyezzük a zöld fűszereket is.

Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk. Hozzáadjuk a római köményt, a maradék két fél fokhagymagerezdet, a paprika- és édeskömény csíkokat, valamint egy kevés sót és frissen őrölt feketeborsot. A fűszeres zöldségeket 2-3 percig pirítjuk, majd egy tűzálló tál alján egyenletesen elosztjuk. Ráhelyezzük a halat, és 190 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

 

A világ hallevesei IX. – Románia – Román halcsorba

Ma a Duna-deltába utazunk, az “Anya, ez isteni…!” blog szerzőjével. Tudom, Gabojszát senkinek nem kell bemutatni, az első gasztrobloggerek közül való, kitartó, örökké lelkes, stabil mag. Blogja az egészségtudatos étkezés jegyében íródott melegen ajánlott olvasmány! – az alábbi, korpaciberével savanyított tradicionális hallevese nemkülönben. 😉

“Dunadelta-béli recept szerint készült ez a halcsorba, korpaciberével savanyítva. A lipovánok friss halból főzik, a főtt halat fokhagymamártással (muzsdéj) és főtt puliszkával tálalják a leves mellé. „Szegénykonyhán” csak halcsontból fő, a csontokról leszedegetett halhússal gazdagítják a levest.

Román halcsorba

Hozzávalók:

friss hal vegyesen (ponty, harcsa, sügér, kárász), vagy halcsont, fej, farok

2-3 evőkanál olaj

2 sárgarépa

1 petrezselyem gyökér

2 fej hagyma

2 paprika (lehetőleg piros)

2 paradicsom

2 krumpli

korpacibere* (borş), vagy ecet

csokornyi friss lestyán és petrezselyem zöldje

A kopoltyúktól megtisztított, kizsigerelt halat, vagy halcsontot sós vízben feltesszük főni. Lehabozzuk, lezsírozzuk. Ha megfőttek, a levet leszűrjük, a halfejet félretesszük a tálaláshoz, a többi csontról leszedegetjük a halhúst és a szűrt lével együtt félretesszük.

A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát felaprítjuk, a krumplit kis kockákra vágjuk, a többi zöldséget a reszelő nagylyukú oldalán lereszeljük. A hagymát 2-3 evőkanál olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a többi zöldséget és pár perc alatt megdinszteljük, felöntjük a hallével és puhára főzzük. Savanyítjuk ízlés szerint korpaciberével (vagy ecettel), aprított lestyán és petrezselyem zöldjével megszórjuk és beletesszük a félretett, kicsontozott halhúst. Csípős zöldpaprikával tálaljuk.

 *A korpacibere az erdélyi és román konyha leveseinek, csorbáinak elengedhetetlen hozzávalója. Magunk is készíthetünk, mindössze 1 kg búzakorpára, 1 szelet kovászos kenyérre és 3 liter vízre van szükség hozzá, 3-5 nap alatt elkészül. A forrásban lévő vizet ráöntjük a búzakorpára, hagyjuk langyosra hűlni, öntsük befőttes üvegbe, tegyünk a tetejére egy szelet kovászos kenyeret, fedjük le és tegyük meleg helyre. Mindennap habozzuk le és keverjük meg. 3-5 nap alatt szépen besavanyodik és elkészül a ciberénk. Szűrjük le és tartsuk hűtőben (egy hétig eláll), a sűrűjéből tegyünk félre a következő adaghoz, kovásznak (a második adaghoz már kenyér sem kell).”

Köszönjük szépen, Gabojsza!

p.s. Ki vette észre a görög hallevessel való rokonságot? Igaz, milyen érdekes? Ha még néprajzos lennék, azonnal nekiesnék az európai  halleves témának…

Jövő héten Spanyolországba utazunk! – mert megérdemlik. 😉

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!