Címke: paradicsom koktél

Füstölt pisztrángos-kakukkfüves sültpaprika krém és tormás füstölt pisztráng krém

Füstölt pisztrángos-kakukkfüves sültpaprika krém

Hozzávalók: 200 g kápia paprika, 100 g lillafüredi füstölt pisztráng filé, 100 g natúr krémsajt (pl. Philadelphia) esetleg ricotta, só, frissen őrölt feketebors, egy kis csokor friss zöld fűszer (kakukkfű -sok! elengedhetetlen! – petrezselyemzöld, majoránna), néhány csepp citromlé, kb. 100 g csípőspaprikás marinált zöld olajbogyó (vagy 3 kicsi savanyú uborka), kenyér

A paprikákat megmossuk, sütőpapírral kibélelt tűzálló tálra helyezzük, és 200 fokra előmelegített sütőben (félidőben megfordítva) addig sütjük, amíg a héjuk felhólyagosodik – nem baj, ha itt-ott sötétbarnára sül.

A zöld fűszereket felaprítjuk.

A paprikák héját lehúzzuk (könnyebb, ha néhány percig légmentesen letakarva hagyjuk hűlni), a magokat, az ereket és a csumákat eltávolítjuk. A paprikahúst lecsöpögtetjük, majd a sajttal/ricottával és a füstölt pisztránggal botmixer segítségével pépesítjük. Ezután sózzuk, borsozzuk, néhány csepp citromlével savanyítjuk, hozzáadjuk a felaprított zöld fűszereket, és botmixerrel még egy kicsit megdolgozzuk – ne tűnjenek el benne teljesen a zöldek!

A krémet kenyérre kenve, olajbogyóval vagy savanyú uborkával a tetején tálaljuk.

Petrezselymes-tormás füstölt pisztráng krém

Hozzávalók: 150 g lillafüredi füstölt pisztráng filé, 100 g natúr krémsajt (pl. Philadelphia), 2 tk. reszelt torma, egy kis csokor petrezselyemzöld, só, őrölt feketebors, néhány csepp citromlé, 100 g koktélparadicsom, kenyér

A petrezselyemzöldet felaprítjuk

A pisztráng filét apró darabokra szedjük, és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a krémsajtot, a tormát, majd sóval, borssal, néhány csepp citromlével és a finomra aprított petrezselyemzölddel fűszerezzük. Kenyérre kenve, félbevágott koktélparadicsommal a tetején tálaljuk.

Tigrisgarnéla marinált paradicsommal és thai öntetes salátával

A recept Gordon Ramsay Mennyei halételek című megunhatatlan szakács könyvéből származik. A garnélák marinádjából kihagytam a curry port azon egyszerű oknál fogva, hogy a férjem nem szereti. Faszén parázs sem volt épp kéznél a konyhában, ezért a paradicsomok grill programon, sütőben, a garnélák pedig bordázott aljú serpenyőben készültek.

A paradicsomjaink pedig ezennel elfogytak. Nálam itt kezdődik az ősz!

Tigrisgarnéla marinált paradicsommal és thai öntetes salátával

Hozzávalók 6 főre:

A garnélák elkészítéséhez: 24-30 tigrisgarnéla farok, 200 ml olívaolaj, 1 ek. koriandermag enyhén megtörve, 1 tk. enyhe curry por (opcionális)

A paradicsomok elkészítéséhez: 30 db koktélparadicsom, 2 ek. balzsamecet, 300 g vegyes salátalevél (most lollo és rukola, de szerintem nagyon finom lehet zsenge spenót- és galambbegy saláta levelekkel is), só, frissen őrölt feketebors

A dresszinghez: egy kb. 3-4 cm hosszú citromfű szár finomra aprítva, 1 ek. friss koriander felaprítva, 2 ek. thai halszósz, 1 ek. szójaszósz, 150 ml napraforgó olaj, 4 ek. fehérbor ecet

A tigrisgarnéla farkakat megpucoljuk, a tápcsatornát eltávolítjuk, de a páncél utolsó szelvényét a farokrészen hagyjuk.

150 ml olívaolajat összekeverünk a megtört koriandermaggal (és a curry porral), majd összeforgatjuk a garnélákkal, és legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Az öntet hozzávalóit egy befőttesüvegben összerázzuk , és legalább két órára hűtőszekrénybe tesszük.

A salátaleveleket megmossuk, megszárítjuk.

A paradicsomokat félbevágjuk, vágott felükkel felfelé hőálló tálba tesszük. Ezután sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a maradék olívaolajjal és a balzsamecettel és 200 fokra előmelegített sütőben, grill programon 5-6 percig sütjük.

Egy bordázott aljú serpenyőt felhevítünk, belerakjuk a garnélákat, és nagyságuktól függően 2-4 percig sütjük, félidőben megfordítjuk, és sütés közben többször megkenegetjük a maradék páccal.

Az öntetet felrázzuk, és összekeverjük a salátalevelekkel.

A leveleket tányérra rendezzük, ráhelyezzük a frissen sült garnélákat valamint a paradicsomokat is, és azonnal tálaljuk.

Gordon Ramsay Mennyei halételek című könyvének segítségével az alábbi receptek születtek a Tarka Bárkán:

Tigrisgarnéla és cukkini ropogós sörtésztában

Friss orecchiette tészta vierge mártással és kisfejű lepényhallal

Batyuban sült tőkehal filé vierge mártással

Barbine tészta kékkagylóval és vierge mártással

Ropogós grillezett makréla metélőhagymás-mustáros burgonyával

Balzsamecetes-sült tintahalas rizottó

A bejegyzésekben a receptek mellett nem rejtettük véka alá erről a műről alkotott véleményünket sem. Kitűnő szakácskönyvről van szó! Akinek lehetősége van rá, forgassa gyakran! Halrajongóknak kötelező olvasmány!

Zöldséges-ördöghalas frittata kockák – K. László Szilvia: A halacska meséje

Zöldséges-ördöghalas frittatakockák

Hozzávalók: 4 tojás, 100 g ricotta, 150 g sárgarépa, 100 g zöldborsó, 100 g friss ördöghal filé, 80 g spenótlevél, 2 ek. reszelt parmezán, egy kis csokor friss kapor, só, csipetnyi fehérbors, 2 ek. zsemlemorzsa, 18 db koktélparadicsom, 18 db marinált fekete olajbogyó

Egy lábasban kevés sóval vizet forralunk. Beletesszük a spenótleveleket, majd fél perc után szűrőkanállal kivesszük, lecsöpögtetjük, apróra vágjuk. A megmaradt főzővízben roppanósra főzzük a megtisztított, kétfelé vágott sárgarépát és a zöldborsót, majd a zöldségeket leszűrjük, langyosra hűtjük.

A sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A kaprot felaprítjuk. Az ördöghal filét egészen kicsi kockára vágjuk.

A ricottát, a zöldségekkel együtt egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a tojásokat, az ördöghalat, a parmezánt, a kaprot, ízlés szerint sót és fehérborsot, majd az egészet alaposan összekeverjük.

A masszát sütőpapírral bevont 20×16 cm-es tűzálló tálba öntjük, a tetejét megszórjuk a zsemlemorzsával, és 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A frittatát ezután langyosra hűtjük, felkockázzuk, a kockákra egy-egy koktélparadicsomot és egy olajbogyót tűzünk, és azonnal tálaljuk.

K. László Szilvia: A halacska meséje

Egyszer régen, egy picurka ezüstfejű halacska,
tengermélyi sziklazugban derékig áll iszapban.
Sírva nézi csillogóit a vízcserép tükörben,
Nézi, nézi, s bánatában ered, ered a könnye.
-Csúnya vagyok! -szól a kis hal, s nem érti őt a többi,
Hiszen sok hal őt csodálja, ezüstfejét irigyli.
-Álmot láttam -szólal újra.-Aranyfejű halacskát,
gyönyörűen táncoltatta, lebegtette uszonyát.
Ó, de szép volt, milyen csoda! Aranyfényben ragyogott!
Rásütött a reggeli nap, körülötte csillogott.
Nem maradok, útra kelek. Levetem ezüstruhám,
addig úszom a világot, arany legyen a ruhám.
Ezzel szépen búcsút intve el is indul világgá,
úszik, úszik le a mélybe, maga sem tudja, hová.
Amint halad a nagy úton, egy ősz öreg meglepi.
Megállítja, megszólítja, bölcs csillag, egy tengeri:
-Üdvözöllek -szól az öreg-, kicsi, ezüsthalacska!
Tudom jól, hogy mi késztetett eme hosszú utadra.
Fogadd szómat, jó tanácsom, erőm legyen majd veled!
Tengernek hét mélységében az aranyat megleled.
Vedd fel hát, ha megtaláltad, fedd be vele testedet,
ettől kezdve ezüstpénzed aranyszínűvé lehet.
Köszöni a jó tanácsot hálásan kis halacskánk,
s indul nyomban, ám egyszer csak egy apró rák eléáll:
-Szép ezüsthal, gyere, kérlek, elvesztettem labdámat,
segíts nekem megkeresni, s fogadd érte hálámat!
-Mit nekem egy vacak labda, ne zavarj meg utamon!
Fontosabb a feladatom: meglelni az aranyom!
-Megbánhatod -szól utána csendesen a kicsi rák,-
száz aranynál többet érhet melletted egy jó barát!
-Nincs szükségem barátokra, megállok a lábamon,
meglelem a boldogságot, ha aranyam elhozom.
Így válaszol a halacska, s folytatja az utazást,
egész addig, míg valaki megtöri a haladást.
Tengermélyi várát rakja kavicsból a vén polip,
sóhajtozva nyújtóztatja az elfáradt csápjait.
-De jó, hogy jössz! -szól a halhoz.- Segíthetnél énnekem,
ketten gyorsan befejezzük, nem kell már, csak négy elem.
-Ne haragudj, Polip apó, nem érek rá, sietek,
aranyruhát kell találnom, szép hal csak így lehetek!
-Nem tart soká, ígérhetem, semmiről le nem maradsz,
legyünk inkább jó barátok, te is jobban így haladsz.
-Nincs szükségem barátokra, megállok a lábamon,
meglelem a boldogságot, ha aranyom elhozom.
Így válaszol a halacska, s úszik tovább lefele,
közeledik útja vége, a tengernek feneke.
A hatodik mélység előtt ismét várja valaki,
egy tengeri csikó köszön, kalapját megemeli:
-Merre tartasz, ezüstvándor? Kísérhetlek utadon?
Örülök, hogy erre jöttél, majd megesz az unalom!
Fogadj társnak, jó barátnak, légy kenyeres cimborám,
az is lehet, segíthetek valamit az út során.
-Maradj szépen itt, ahol vagy, nem akarok osztozni,
én akarom a szerencsét, én, egyedül megfogni!
Nincs szükségem barátokra, megállok a lábamon,
meglelem a boldogságot, ha aranyam elhozom.
Tovább úszik a halacska, várja őt a hét mélység,
fogadja őt a fenéken az aranyló fényesség.
Ámulattól nyílik szeme, tátva marad a szája,
előtte az aranyszövet, egyedül csak őt várja.
Felöltözik a csillogó, aranyszínű ruhába,
belenéz a víztükörbe, gyönyörködik magába.
Jaj! De most meg mi történik? Segítsen már valaki!
A csodaszép aranyruha fénye kezd most múlani.
A tükörben nincs más egyéb, csak egy ezüst halacska,
aki fejét búsan rázva a könnyeit hullatja.
Szomorúan indul vissza, de a szemét megtörli,
a tengeri csikóhalat e szavakkal köszönti:
-Nem sikerült, miért jöttem, gyere velem, cimborám,
segíts búmat elfeledni, vár minket a palotám!
Kezet fognak, útra kelnek, beszélgetnek, nevetnek,
nemsokára Polip apó háza elé érkeznek.
-Igazad volt, drága öreg, lásd, megbántam bűnömet,
igyekszem most jóvá tenni, segítenék, ha lehet…
így szól a hal, s int a polip: -El is kél a segítség,
nem bírom a nehéz munkát, gyengít már az öregség.
Ezüsthalunk sürög-forog, elkészül a kavicsvár,
a jól végzett munka után mind a három továbbáll.
Együtt úszik, együtt ballag kis hal, csikó, vén polip,
s hamarosan aprócska rák kunyhójához érkezik.
-Szervusz, kis rák, visszajöttem, hibáztam, már belátom,
nem fontos az aranyruha! Kérlek, légy a barátom!
Négyen folytatják az utat, vidám már a halacska,
feledi az aranyruhát, többé már nem siratja.
Így érnek a palotához, hullámzik a víztükör,
s egyszeriben minden vízcsepp aranyfényben tündököl.
Örömkönnye hull a földre, s nézi magát kacagva…
A tükörből ki mosolyog? Ő, az aranyhalacska!

Paradicsomos polip

Szép, havas, pontosabban halas pénteket kívánunk mindenkinek!

Lassan, de biztosan haladunk a terveink megvalósításával. Íme, az egyik, a vendégposzt szekció, amivel reméljük, rendszeresen tudunk jelentkezni. Elsőként az egyik legkedvesebb blogger-barátnőnket, Török-Bognár Renátát, Az élet napos oldala gasztroblog szerzőjét kértük meg arra, hogy osszon meg velünk egy halllal vagy tenger gyümölcseivel készült receptet.

Reni köztudottan rajong a halételekért, és erre az alkalomra egy egyszerűen elkészíthető, paradicsomos polipot választott. (Kutakodjatok csaka  blogjában! Jobbnál jobb halételekkel van tele!)

Minket azonnal meggyőzött – persze, ezekkel a gyönyörű képekkel nem volt nehéz. 😉 Most rajtatok a sor! Ti hogy álltok a polippal?

Paradicsomos polip – saját levében főzve

Tény, hogy sokan nem gondolnánk, hogy a polipot nem nagy ördöngösség elkészíteni, ugyanúgy ahogy a halakat és az egyéb tenger gyümölcseit sem. Már itthon is, szinte minden nagyobb városban be lehet szerezni ezeket a herkentyűket, akár frissen, akár mélyfagyasztott állapotban. Ezzel a polipos étellel foglalkozni sem kell túl sokat, hiszen csak össze kell dobálni a hozzávalókat egy vastagfalú (vas, vagy cserép) főzőedénybe, majd belehelyezni a polipot, lefedni és elkészíteni. Tökéletes kísérőként csupán néhány szelet kenyér/pirítós és egy pohár jó bor szükségeltetik.

Mivel mi itt Magyarországon nem tudunk frissen fogott, élő példányokhoz hozzájutni, többnyire konyhakészen kerül a pultra, így a tisztítással sem kell nagyon bajlódni. Ha mégis pucolni kéne, akkor a következőképp tegyük: A szemek fölött elhelyezkedő zsákot fordítsuk ki, szedjük ki a belsőségeket. Vágjuk le a fejet és a fent említett zsákot a polipról, majd szedjük ki a polip szájszervét, az ún. „csőrt”, amely a csápok találkozásánál található. A szemrészt, a belsőségeket és a csőrt dobjuk ki, de a kiürített „zsákot” tartsuk meg.

Hozzávalók 4 főre: 

1 kg polip, 10 db koktélparadicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor friss petrezselyemzöld, extraszűz olívaolaj, só, frissen őrölt feketebors

Elkészítés:

A főzőedényünket vékonyan olajozzuk ki, majd helyezzük bele a megmosott és megtisztított polipot. A paradicsomot vágjuk negyedekbe, majd szórjuk a polipra. Fűszerezzük frissen őrölt borssal és kevés sóval. Fedjük le az edényt és főzzük alacsony lángon kb. 2 órán át. Ha a polip megpuhult, szórjuk rá a nagyon finomra vágott fokhagymát és petrezselymet. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.

Reni, köszönjük szépen a receptet, és ezeket a szuper fotókat! Reméljük, találkozunk még a Tarka Bárka blog oldalain!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!