Címke: kelkáposzta

Kellevéllel göngyölt narancsos pisztráng fehérbab pürével

Az alábbi recept a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT), valamint a Kor Kontroll Társaság országos receptversenyére készült, ahová a testsúlyukat megőrzőknek, fogyni vágyóknak és túlsúlyos cukorbetegeknek szóló receptekkel lehetett nevezni.

Kellevéllel göngyölt narancsos pisztráng fehérbab pürével

Hozzávalók 4 főre:

A halhoz: 2 db kb. 200-250 grammos friss pisztráng filé, 3 db kelkáposzta levél, 1 narancs frissen facsart leve, 2 gerezd fokhagyma, extraszűz olívaolaj, só, frissen őrölt feketebors

A babhoz: 300 g száraz fehérbab, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 50 g sárgarépa, só, frissen őrölt feketebors, frissen reszelt szerecsendió

Kellevéllel göngyölt narancsos pisztráng fehérbab pürével

A babot egy éjszakára beáztatjuk, és a sárgarépával, a babérlevéllel valamint a megtisztított fokhagymagerezddel együtt sós vízben addig főzzük, amíg megpuhul. Ezután leszűrjük, a főzővizet félretesszük. A babérlevelet eltávolítjuk, a babot a répával és a fokhagymával botmixer segítségével pürésítjük, és kevés frissen őrölt feketeborssal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.

A pisztrángfilék bőrét lehúzzuk (ha nem vagyunk gyakorlottak, kérjük meg kedvenc halkereskedőnket, hogy végezze el helyettünk ezt a műveletet), és a filé közepén lévő apró szálkákat konyhai csipesszel eltávolítjuk.

A filéket egy tálba tesszük, borsozzuk, meglocsoljuk a narancs levének a felével és egy kevés extraszűz olívaolajjal. Az egsézet összeforgatjuk, és 10-15 percig állni hagyjuk.

A kelkáposzta leveleket lobogó, sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, a középen futó vastag eret kivágjuk. A leveleket olyan széles csíkokra vágjuk, amilyen a halfilék szélessége.

A marinált pisztrángfiléket lecsöpögtetjük, és egy munkalapra helyezzük. Sózzuk, ráfektetünk 3-3 kellevél csíkot, és az egészet felgöngyöljük. A tekercseket kb.1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, majd a kapott csigákat nyárssal megtűzzük.

Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és megpirítjuk benne a megtisztított, félbevágott fokhagymagerezdeket. Hozzáadjuk a rozmaringágat és az illatos olajban a haltekercsek egyik oldalát megpirítjuk. A tekercseket megfordítjuk, meglocsoljuk a maradék narancslével, és nagy lángon addig sütjük, amíg teljesen átsülnek.

Közben a babpürét tányérokra szedjük, mindegyikre egy-két kelleveles pisztráng tekercset helyezünk, meglocsoljuk a hal alatt maradt narancsos-rozmaringos szafttal, és azonnal tálaljuk.

p.s. A zsűri több, mint 300 recept közül válogatott, a narancsos pisztráng a negyedik helyen végzett. A legnagyobb öröm az egészben, hogy az első helyezett is halétel – Hunyaddobrai Csaba munkája. Köszönjük a lehetőséget, és gratulálunk a többieknek is! 🙂 “A halevés manapság trendi. Mi azon dolgozunk, hogy a mindennapok részévé váljon!”

Bővebben ITT és ITT is olvashattok a díjátadóról.

VKF! 47. forduló – Kalandra fel! – 1. recept: Kelkáposztás-füstölt lazacos szendvics

Amikor Ágota meghirdette a 47. VKF! forduló témáját, azonnal beugrott ez a három évvel ezelőtti tengerparti kirándulás, és egészen biztos voltam abban, hogy most is minden probléma nélkül kivitelezhető.

Új területet választottunk, ezúttal a közvetlenül Tagliamento torkolatát, belőttük az apály időszakot, felpakoltuk a bográcsot, A Gyereket, bedobtam egy kis kosárba a borsőrlőmet (enélkül ritkán teszem kia  lábam), egy csokor petrezselyemzöldet, pár cikk fokhagymát, egy kis üveg extraszűz olívaolajat, na meg egy flaska friulanot, és végtelen lelkesedéssel nekivágtunk a nagy kalandnak.

Aztán csak mentünk, mentünk, mentünk, végig a parton, hosszú kilométereken keresztül.

Közben a nagy hév egyre lejjebb hagyott, és a halászzsákmány (egy parti tarisznyarák és EGY! vénuszkagyló) sem akart szaporodni.

A Gyerek hol a sarat túrta,

hol a vízben csattogott,

aztán egyszer elvesztette a türelmét, és leült a homokban. Kérleltük, könyörögtünk neki, hogy jöjjön, elindultunk, mondtuk neki, hogy akkor itt maradsz egyedül, de nem mozdult. Sőt, úgy tűnt, ha hagytuk volna, nagyszerűen elhomokozott volna a 8 fokban. Itt lett tehát vége a Nagy Tenegrparti VKF! Partinak.

Sok választásunk nem volt, A Gyereket a nyakunkba vettük, és hazaindultunk. Útközben ugyan sk. müzligolyókat majszoltunk, jólesett, persze, de a csalódásunkat nem tudta feledtetni.

Úgy döntöttünk, legközelebb nem bízzuk a véletlenre, sőt, megadjuk a módját, halas pikniket csapunk a tengerparton! S hogy mit viszünk magunkkal? Olasz szokásainkhoz híven legalább 6-7 féle ételnek mindenképp lapulnia kell a hátizsákunkban! Kezdjük a “rafinált szendvicsek” kategóriájával, ebből készítünk többfélét is.

Anya szendvicse:

Kelkáposztás-füstölt lazacos szendvics

 Hozzávalók (4 szendvicshez): 8 db wasa kenyér, 200 g kelkáposzta, 200 g szeletelt füstölt lazac, citromlé, 1 ek. lenmag, 1 fehérhagyma, 150 g tejföl, ízlés szerint mustár, fehérborecet, só, bors

A hagymát vékonyra szeleteljük, és 5-10 percre hideg, vízbe áztatjuk (a vízhez adhatunk pár csepp fehérborecetet).

A lazacszeleteket meglocsoljuk a citromlével, összeforgatjuk, és 5-10 percig állni hagyjuk.

A lenmagot megpirítjuk.

A kelkáposztát laskára vágjuk, hozzáadjuk a tejfölt, sóval, borssal, mustárral és fehérborecettel fűszerezzük, majd alaposan összekeverjük.

A wasa kenyerek felére tejfölös kelkáposztát halmozunk, ráfektetjük a citromos lazacot, aztán a hagymaszeleteket. Megszórjuk egy kevés frissen őrölt feketeborssal, a pirított lenmaggal, és végül beborítjuk a megmaradt wasa kenyér szeletekkel.

Kötözzük, csomagoljuk, és már mehetnek is a szendvicsek a hátizsákba.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!