Az alábbi recept a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT), valamint a Kor Kontroll Társaság országos receptversenyére készült, ahová a testsúlyukat megőrzőknek, fogyni vágyóknak és túlsúlyos cukorbetegeknek szóló receptekkel lehetett nevezni.
Kellevéllel göngyölt narancsos pisztráng fehérbab pürével
Hozzávalók 4 főre:
A halhoz: 2 db kb. 200-250 grammos friss pisztráng filé, 3 db kelkáposzta levél, 1 narancs frissen facsart leve, 2 gerezd fokhagyma, extraszűz olívaolaj, só, frissen őrölt feketebors
A babhoz: 300 g száraz fehérbab, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 50 g sárgarépa, só, frissen őrölt feketebors, frissen reszelt szerecsendió
A babot egy éjszakára beáztatjuk, és a sárgarépával, a babérlevéllel valamint a megtisztított fokhagymagerezddel együtt sós vízben addig főzzük, amíg megpuhul. Ezután leszűrjük, a főzővizet félretesszük. A babérlevelet eltávolítjuk, a babot a répával és a fokhagymával botmixer segítségével pürésítjük, és kevés frissen őrölt feketeborssal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
A pisztrángfilék bőrét lehúzzuk (ha nem vagyunk gyakorlottak, kérjük meg kedvenc halkereskedőnket, hogy végezze el helyettünk ezt a műveletet), és a filé közepén lévő apró szálkákat konyhai csipesszel eltávolítjuk.
A filéket egy tálba tesszük, borsozzuk, meglocsoljuk a narancs levének a felével és egy kevés extraszűz olívaolajjal. Az egsézet összeforgatjuk, és 10-15 percig állni hagyjuk.
A kelkáposzta leveleket lobogó, sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, a középen futó vastag eret kivágjuk. A leveleket olyan széles csíkokra vágjuk, amilyen a halfilék szélessége.
A marinált pisztrángfiléket lecsöpögtetjük, és egy munkalapra helyezzük. Sózzuk, ráfektetünk 3-3 kellevél csíkot, és az egészet felgöngyöljük. A tekercseket kb.1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, majd a kapott csigákat nyárssal megtűzzük.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és megpirítjuk benne a megtisztított, félbevágott fokhagymagerezdeket. Hozzáadjuk a rozmaringágat és az illatos olajban a haltekercsek egyik oldalát megpirítjuk. A tekercseket megfordítjuk, meglocsoljuk a maradék narancslével, és nagy lángon addig sütjük, amíg teljesen átsülnek.
Közben a babpürét tányérokra szedjük, mindegyikre egy-két kelleveles pisztráng tekercset helyezünk, meglocsoljuk a hal alatt maradt narancsos-rozmaringos szafttal, és azonnal tálaljuk.
p.s. A zsűri több, mint 300 recept közül válogatott, a narancsos pisztráng a negyedik helyen végzett. A legnagyobb öröm az egészben, hogy az első helyezett is halétel – Hunyaddobrai Csaba munkája. Köszönjük a lehetőséget, és gratulálunk a többieknek is! 🙂 “A halevés manapság trendi. Mi azon dolgozunk, hogy a mindennapok részévé váljon!”
Legutóbbi hozzászólások