Megszületett végre a húsvéti menünk, aminek az első fogása lesz ez a töltött palacsinta.
Előételek: retro tavaszi tekercs füstölt pisztránggal, sárga túró, házi kalács, főtt, füstölt sonka, tormakrém, ecetes retek
Első fogás: langusztin fehér spárga mártásban spenótos palacsintába töltve
Főétel: rozmaringos bárány tepsis krumplival és zöldmártással
Desszert: marcipánkrémes-eperlekváros mandulatorta habcsókkal
Langusztin fehér spárga mártásban spenótos palacsintába töltve
Hozzávalók 8 főre:
A palacsintához: 200 g rétesliszt, 300 ml tej, 200 ml szódavíz, 2 tojás, 1 kk. só, 50 ml napraforgó olaj, 300 g fagyasztott spenótlevél
A töltelékhez: 1 kg fehér spárga, 8 db langusztin, 2 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, egy kis csokor zöldfűszer (kakukkfű, rozmaring, zsálya, majoránna), 300 ml tej, 1 salotta hagyma, 2 szegfűszeg, 1 babérlevél, 45 g vaj, 45 g liszt, frissen reszelt szerecsendió
A spenótot egy szűrőbe téve szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni, majd alaposan kicsavarjuk, és durvára aprítjuk.
A palacsintához a tojásokat a sóval felverjük, és váltakozva hozzákanalazzuk/kis adagokban hozzáöntjük a lisztet/tejet, szódavizet. A végén belecsorgatjuk az olajat, és hozzáadjuk a felaprított spenótot is. A masszát egy órán keresztül állni hagyjuk.
A spárgát meghámozzuk, és sós vízben roppanósra főzzük. (Ha nincs spárgafőző edényünk, vágjuk le a sípok tetejét 4-6 cm hosszan, és ezt a részt külön blansírozzuk.)
A sípok tetejét 4-6 cm hosszan levágjuk, hosszában félbevágjuk, félretesszük. A megmaradt szárakat botmixerrel pürésítjük, ha nem teljesen sima, sűrű szövésű szűrőn átszűrjük.
A langusztinok páncélját lefejtjük, a farokrészben végigfutó barnás-zöldes színű bélcsatornát eltávolítjuk. (Fázisfotókkal illusztrált bejegyzés a scampo tisztításáról ITT található.)
A páncélokat egy kisebb lábasba helyezzük, felöntjük 450 ml vízzel, a zöld fűszer csokorral együtt 30 percig főzzük, majd leszűrjük. Ez kb. 300 ml alaplé, a mártáshoz ennyire lesz szükségünk.
A langusztin farkakat kisebb kockákra vágjuk.
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk.
Elkészítjük a mártást: A szegfűszegeket a hagymába szúrjuk. A tejet a langusztin alaplével, a hagymával, és a babérlevéllel felforraljuk, majd félretesszük.
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatosan kevergetve halványsárgára pirítjuk. Ezután levesszük a tűzről, beleszűrjük a fűszeres tej-alaplé keveréket, majd visszatesszük a tűzre, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Hozzáadjuk a pürésített fehér spárgát, majd sóval és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és megpirítjuk benne a megtisztított, félbevágott fokhagymagerezdeket. Hozzáadjuk a langusztin kockákat, 2-3 percig pirítjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük, és a mártásba keverjük.
A megmaradt fokhagymás zsiradékon megpirítjuk a spárgacsúcsokat is.
A spenótos masszából 8 db palacsintát sütünk, mindegyikbe 2-3 evőkanálnyi mártást teszünk, és négyfelé hajtjuk. A palacsintákat előmelegített tányérokra helyezzük, a tetejükre egy-egy evőkanálnyi mártást és néhány fokhagymás spárgacsúcsot kanalazunk, megszórjuk bőven fekete borssal, és azonnal tálaljuk.
p.s. A mártásból maradt egy kevés, ezt frissen kifőtt penne tésztával összekevertem, parmezánt reszeltem rá, kivajazott tűzálló tálba raktam, 200 fokon grill programon 5-6 percig sütöttem, és a szuper pasticciot hárman boldogan megvacsoráztuk.
Legutóbbi hozzászólások