Spenótos-fokhagymás tilápia párnák krémes hollandi mártáson, ropogós, zöldfűszeres morzsába forgatott zöldségnyárssal – Vaczó Szabina receptje

A Tarka Bárka blog 1. születésnapi receptverseny édesvízi kategóriájának közönségdíjas étele Vaczó Szabinától érkezett. Íme:

Spenótos-fokhagymás tilápia párnák krémes hollandi mártáson, ropogós, zöldfűszeres morzsába forgatott zöldségnyárssal

Hozzávalók 4 főre:

A halhoz: 50 dkg tilápiafilé, só, fehér bors, durvára darált színes bors
1 citrom leve

Spenótos-fokhagymás kencéhez: 2 marék spenótlevél, 3 gerezd fokhagyma, ó, bors, 2 ek. napraforgó olaj, 2 ek. olívaolaj, 4 tk. tárkonyos ecet

Vaczó Szabina Spenótos-fokhagymás tilápia párnák krémes hollandi mártáson, ropogós, zöldfűszeres morzsába forgatott zöldségnyárssal

A zöldségnyárshoz: 3 burgonya, 4 sárgarépa, 2 cukkini, só, bors, 2 szelet kenyér, 2-2- csipet a következő fűszerekből: só, cukor, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, borsikafű, tárkony. diónyi vaj

A hollandi mártáshoz: 3 tojás sárgája, 3 ek víz, só, fehér bors, cukor, 13 dkg vaj, 1/4 citrom leve

Zöldségnyárs ropogós fűszeres morzsában:
A cukkiniből, répából, burgonyából karalábévájóval gömböket vájok. Olívaolajon kevés víz hozzáadásával fedő alatt puhára párolom. Enyhén sózom, borsozom. Kicsit rápirítok. Váltakozva bambusznyársra húzom.

A kenyeret gyorsvágóban összeaprítom. Keverek a morzsához az alábbi fűszerekből két-két csipetnyit: só, cukor, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, borsikafű, tárkony. Diónyi vajat olvasztok serpenyőben, rádobom a kenyérmorzsás keveréket, aranybarnára pirítom, majd megforgatom benne a zöldségnyársakat.

Spenótos-fokhagymás kence a halhoz:
A spenótleveleket megpárolom, majd késsel felaprítom. Egy tálkában összekeverem az olívaolajat a napraforgóolajjal, a tárkonyos ecettel, a zúzott fokhagymával. Sózom, borsozom, majd hozzákeverem az aprított, párolt spenótot. Felhasználásig hűtőben tárolom.

Tilápia:
A tilápiafilékből csinos kis szeleteket vágok, megcsurgatom a citrom levével, megszórom fehér borssal és tekerek rá kevés színes borsot is. Negyed órára félreteszem, hogy az ízek összeérjenek. Sütés előtt sózom, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon mindkét oldalát megpirítom, készre sütöm.

Hollandi mártás:
Egy fém tálkában 3 tojás sárgáját elkeverek 3 ek. vízzel, sóval, fehér borssal, kevés cukorral. Vízgőz fölé téve habverővel addig verem, míg el nem kezd kissé besűrűsödni. Ekkor leveszem a gőzről és apránként hozzákeverem az olvasztott vajat, majd beízesítem citromlével.

Tálalásnál elkenem a hollandi mártást a tányéron, ráültetem a fokhagymás-spenóttal megkent tilápiafiléket, végül melléhelyezem a zöldségnyársakat is. Citromkarikát adok hozzá.

Szabina, köszönjük a receptet és az ételfotót, és gratulálunk az első helyhez!

A receptverseny támogatója a Lillafüredi Pisztrángtelep. Nekik is köszönjük az aktív részvételt!

logó3

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!