Sütőtökös gnocchi zsályás füstölt pisztráng mártással

Férj gnocchi receptje:

Sütőtökös gnocchi zsályás füstölt pisztráng mártással

Hozzávalók:

A gnocchihoz: 350 g burgonya, 400 g sütőtök, 350 g liszt, 1 tojás, csipetnyi fahéj, frissen reszelt szerecsendió, só, frissen őrölt feketebors

A mártáshoz: 2 gerezd fokhagyma, 200 ml tej, 100 ml tejszín, 3-4 zsályalevél, extra szűz olívaolaj, frissen őrölt feketebors, 100 g lillafüredi füstölt pisztráng filé

tokos gnocchi

A gnocchihoz a sütőtököt nagyobb szeletekre vágjuk, és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt puhára sütjük. A héját levágjuk, a húsát áttörjük.

A burgonyát héjastól sós vízben puhára főzzük. Ezután meghámozzuk, és még forrón/melegen krumplinyomón áttörjük, munkalapra terítve hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a sütőtököt, a lisztet, a fahéjat, a szerecsendiót, a sót, a borsot és a tojást, majd az egészből lágy tésztát gyúrunk. (A hozzávalók mennyisége a tojás nagyságától, valamint a burgonya és a sütőtök víztartalmától függően nagyban eltérhetnek, de igyekezzünk a tésztához minél kevesebb lisztet adni! Ha a tök húsa túl nedves, tegyük egy serpenyőbe, és nagy lángon főzzük el belőle a lehető legtöbb vizet!)

A tésztából lisztezett kézzel kb. 2 cm átmérőjű hurkákat sodrunk, a hurkákból lisztezett éles késsel 2 cm-es darabokat vágunk. A gnocchit ezután forrásban lévő sós vízbe dobjuk. Attól kezdve amikor feljönnek a víz felszínére, 1-1,5 percig főzzük (ellenőrizzük, hogy átfőttek-e), majd leszűrjük, és a füstölt pisztrángos mártással azonnal tálaljuk. (Ha nem használjuk fel az összes gnocchit, erősen lisztezett munkalapon, hűtőszekrényben 1 napig tárolhatjuk.)

A mártáshoz serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a zsályaleveleket és félbevágott fokhagymagerezdeket, majd közepes lángon a megpirítjuk. Felöntjük a tejjel és a tejszínnel, lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felére forraljuk. A zsályaleveleket kidobjuk, a mártáshoz adjuk a füstölt pisztráng filét, majd az egészet simára turmixoljuk.

Ezután a mártást újra felmelegítjük, borsozzuk. Amikor forrni kezd, levesszük a tűzről, belekeverünk egy kávéskanálnyi vajat, és a frissen kifőtt gnocchira öntve azonnal tálaljuk.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!