Paradicsomos szépia (tintahal) vajban sült parmezános polentával

A “seppie in umido” a hétköznapi olasz konyha egyik alapvető étele; egyszerű és  gyakorlatilag elronthatatlan. A tintahallal és az olasz konyhával most ismerkedőknek szezontól függetlenül kifejezetten ajánlott. (Jelen esetben még a tisztítással sem bíbelődtünk, a szépiát konyhakészen vettük.)

Paradicsomos szépia vajban sült parmezános polentával

Hozzávalók 4 főre:

A szépiához: 1 db kb. 800 grammos konyhakész szépia, 50 g angol zeller, 1 babérlevél, 1 ágacska rozmaring, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb fehér hagyma, 100 ml száraz fehérbor, 300 g házi paradicsomszósz (vagy édes, érett, hámozott, darabolt paradicsom), frissen őrölt feketebors, só

A polentához: 100 g közepesre őrölt kukoricadara, kb. 400 ml víz, 4 ek. frissen reszelt parmezán, 1 gerezd fokhagyma, vaj

DSC_4743

A szépia szájszervét kivágjuk, a csápjait és a testét csíkokra vágjuk.

A hagymát a fokhagymát és a zellert finomra aprítjuk, majd forró olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a babérlevelet és a szépiacsíkokat, borsozzuk, és nagy lángon az egészet lepirítjuk. Ezután meglocsoljuk a fehérborral és 1-2 percig pároljuk. Ekkor elkeverjük benne a paradicsomszószt, hozzáadjuk a rozmaringot, és lefedve kb. 45 perc alatt készre főzzük. (Ha szükséges, néha adhatunk hozzá egy kevés vizet. Csak a végén sózzuk – ha szükséges!)

A polentához a vizet egy teáskanálnyi sóval felforraljuk, beleszórjuk a kukoricadarát, és folyamatosan kevergetve kb. 30-35 percig főzzük. Az utolsó pillanatban belekeverjük a parmezánt, majd félretesszük, és 5-6 percig pihentetjük.

Egy serpenyőben kevés vajat hevítünk, hozzáadunk egy kés pengéjével kissé szétnyomott fokhagymagerezdet.

A polentából ezután két kanál segítségével ovális formákat szaggatunk, a forró fokhagymás vajon minden oldalukat átforgatjuk, és a paradicsomos szépiával azonnal tálaljuk.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Erika, a tintahal nálunk is nagy kedvenc! Most hétvégén ismét az asztalra kerül, articsóka-szépia salátát tervezek. 🙂 A polenta így nagyon finom, a fokhagymás vaj tényleg feldobja. Szeletekben sütve talán még jobb, úgy jobban átjárja az illatos vaj… remélem, ízleni fog!

  2. Erika says:

    Hát ezt nem lehet megunni ( tintahal)! Bár jó polentát még nem ettem, viszont így,
    fokhagymásan ki fogom próbálni!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!