A rakott polenta ötlete Évától jött, látott, győzött – hallal készítve, természetesen. A gyerekek is odáig voltak érte!
Tengeri sügérrel és édesköménnyel rakott polenta
Hozzávalók 4 főre: 2 kicsi édeskömény gumó, 320 g tengeri sügér filé bőr nélkül, 100 g közepesre őrölt kukoricadara, kb. 450 ml víz, 1 kis fej fehér hagyma, 1 cikk fokhagyma, 200 ml házi paradicsomszósz (bazsalikomos) vagy 250 g hámozott, darabolt paradicsom és 4-5 bazsalikomlevél, 1 ek. frissen reszelt parmezán, 200 g mozzarella, só, frissen őrölt feketebors, extraszűz olívaolaj
A polentához a vizet egy teáskanálnyi sóval felforraljuk, beleszórjuk a kukoricadarát, és folyamatosan kevergetve kb. 30-35 percig főzzük.
Közben a hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, és forró olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és 10-15 perc alatt a szószt besűrítjük.
A mozzarellát és a tengeri sügér filét apró kockára vágjuk.
Az édeskömény gumókat megmossuk, négyfelé vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük, és felkockázzuk.
A frissen elkészült polentát kiolajozott tűzálló tálba tesszük. Ráhelyezzük az édesköményt, majd megszórjuk a parmezánnal és a tengeri sügér darabokkal. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a paradicsomszósszal és egyenletesen szétosztjuk a tetején a mozzarella kockákat.
A rakott polentát 200 fokra előmelegített sütőben legalább 20 percig sütjük. (Ha van grill funkció a sütőnkön, a végén érdemes bekapcsolni, így a sajt hamar megpirul.)
Anita, ez remek! Remélem, sikerül szép halat venni hozzá! Majd számolj be a tapasztalataidról!
Holnap ez lesz az ebéd, még kiderül, hogy milyen halat találok a boltban. Köszönöm a receptet!