Egyelőre nincs sok pontyrecept a Tarka Bárkán, ennek pedig az egyetlen oka, hogy nálunk szinte beszerezhetetlen. Üzletben egyáltalán nem kapható, az olasz horgásznak pedig eszébe sem jut hazavinni a véletlenül horogra akadt zsákmányt.
Eddig tehát legkedvesebb gasztroblogger ismerőseinkkel főztünk belőle halászlevet
ITT szerb halleves – ribjla čorba,
ITT román halcsorba,
ITT balatoni halászlé,
ITT Felső-tiszai halászlé,
és ITT Sobri-féle bajai halászlé;
aztán posíroztuk, hagymás-borsos-babéros olajban marináltuk ITT (ez nagyon finom lett és az ünnepi asztalon is jól mutat!);
aztán filéztük, nyúztuk, majd szalonnába tekerve megsütöttük ITT;
és végül lett egy ilyen verzió is, ami sietős hétköznapokra lehet nagyszerű megoldás:
Paradicsomos-zöld fűszeres pontyszeletek burgonyával sütve
Hozzávalók 4 főre: 500 g burgonya, 4 szelet ponty, 240 ml sűrű, házi natúr paradicsomszósz (vagy passzírozott paradicsom), 100 g póréhagyma, zöld fűszerek (metélő hagyma, petrezselyemzöld, rozmaring, kakukkfű), 1 tk. sózott kapribogyó, só, frissen őrölt feketebors, extraszűz olívaolaj
A halszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd 20 percig állni hagyjuk.
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és bő sós vízben addig főzzük, amíg félig megpuhul. Ekkor leszűrjük, és kiolajozott tűzálló tálba helyezzük.
A póréhagymát, az alaposan leöblített kapribogyókat és a zöld fűszereket nagyon apróra vágjuk, a paradicsomhoz adjuk, sóval, borssal fűszerezzük, és az egészet összekeverjük.
A pontyszeleteket az előfőzött burgonyára fektetjük, tetejüket befedjük a fűszeres paradicsomszósszal, és 200 fokra előmelegített sütőben, grill programon a halszeletek vastagságától függően 6-10 percig sütjük.
Tejfölös-citromos pontyszeletek
Hozzávalók 4 főre: 500 g burgonya, 4 szelet ponty, 200 ml tejföl, citromlé, 8 db zöld olajbogyó, egy kis csokor zöld fűszer (petrezselyemzöld, kakukkfű, kapor, metélőhagyma), só, fehérbors
A halszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd 20 percig állni hagyjuk.
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és bő sós vízben addig főzzük, amíg félig megpuhul. Ekkor leszűrjük, és kiolajozott tűzálló tálba helyezzük.
Az olajbogyókat és a zöld fűszereket nagyon apróra vágjuk, a tejfölhöz adjuk, sóval, fehérborssal és néhány csepp citromlével fűszerezzük, majd az egészet összekeverjük.
A pontyszeleteket az előfőzött burgonyára fektetjük, tetejüket befedjük a fűszeres tejföllel, és 200 fokra előmelegített sütőben, grill programon a halszeletek vastagságától függően 6-10 percig sütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: