Jó, megígérem, nem lesz több marinált halas recept – az idén. Hálás téma, nem tehetek róla, az egyik kedvencem! Arról nem is beszélve, hogy ha valaki az ünnepek alatt nem tud órákig a tűzhely mellett állni, különösen jól jöhetnek az előre elkészíthető (hal)ételek, mint pl.
ez a mandulás-alma balzsamos marinált szardínia
vagy ez a diós-mazsolás marinált sült szardínia
vagy ez a posírozott, marinált ponty
vagy a mai
Makréla olívaolajban
Hozzávalók: 2 db kb 300 grammos makréla, egy kis csokor friss kapor (a köret szerint változtatható más (zöld) fűszerekre), 3-4 gerezd fokhagyma, extraszűz olívaolaj, 10-15 szem feketebors
A makrélákat megtisztítjuk, kibelezzük, kopoltyújukat és szemüket eltávolítjuk. Egy lábasban vizet forralunk, sózzuk, beletesszük a makrélákat, és alacsony lángon kb. 6-8 percig főzzük.
A halakat kifilézzük, bőrüket még melegen eltávolítjuk.
A fokhagymagerezdek héját eltávolítjuk, a cikkeket félbevágjuk. A kaprot két tenyerünk között megdörzsöljük.
Egy alacsony falú cseréptálka aljára kevés olívaolajat öntünk, rászórunk néhány szem feketeborsot, ráhelyezünk 2-3 fél fokhagymagerezdet, a kapor felét és a halfiléket. ezután újra fokhagyma, kapor és szemes bors következik, végül az egészet beborítjuk olívaolajjal, és fél napra hűtőszekrénybe tesszük.
Előételként pirítóssal, vagy főételként általában babbal vagy lencsével szoktuk tálalni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: