Bazsalikompesztós spagetti fokhagymás kalmárcsápokkal
Hozzávalók: 320 g spagetti
A pesztóhoz: 1 cikk fokhagyma, 60 g bazsalikomlevél, 80 ml extraszűz olívaolaj, 4 ek. frissen reszelt parmezán, 2 ek. frissen reszelt pecorino, 20 g fenyőmag, só
A kalmárhoz: 200 g konyhakész kalmárcsáp, 2 cikk fokhagyma, extraszűz olívaolaj, frissen őrölt feketebors
A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, kettévágjuk, és a hat fél cikk közül négyet forró olívaolajban megpirítunk. Az olajat leszűrjük, félretesszük.
A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítjuk.
A sült és a még nyers fokhagymagerezdeket mozsárban apróra törjük. Hozzáadjuk a bazsalikomleveleket és egy csipetnyi sót, majd az egészet addig nyomkodjuk, amíg sötétzöld, pépes állagú masszát kapunk. Ekkor rászórjuk a fenyőmagot és apránként hozzácsorgatjuk az olívaolajat is, végül az egészet krémesre zúzzuk/keverjük. (A fenyőmag/bazsalikomdarabkák nagysága egyéni ízléstől függ, én jobban szeretem, ha kicsit rusztikus, darabos a szósz.)
A leszűrt fokhagymás olívaolajon, nagyságuktól függően 2-3 perc alatt, megpirítjuk a kalmárcsápokat – vigyázat, ha túl sokáig pirítjuk, rágós, gumiszerű lesz!
Közben a tésztát kifőzzük, amikor eléri az “al dente” (“harapható”, nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük. Rögtön összekeverjük a pesztóval, tányérokra szedjük, a fokhagymás kalmárcsápokat elrendezzük a tetején, és azonnal tálaljuk.
Erika, ez remek! Mindig nagy örömmel tölt el, ha egy ötlet az olvasókat tettekre készteti! 🙂
Egyik nagy kedvenc: kalmárcsáp! De még pestóval várat magára, remélem nem sokáig!:)