Farfalle tészta csípős brokkolival és makrélával

Nahát, már lassan két hét telt el az utolsó halas-zöldséges tészta óta, pedig nálunk nem múlik el nap tésztaétel nélkül! Ilyenek ezek az olaszok…
Sürgősen orvosolom is a hiányt.

Ezúttal konzerv halat használtam – igen, a konzerv hal is hal!  Egy jó minőségű makrélakonzerv kevés citromlével meglocsolva, finomra aprított petrezselyemzölddel megszórva kiválóan megállja a helyét zöld salátával, de adhatjuk tésztasalátákhoz (pl. ebben az aszalt padlizsános-paradicsomosban szerintem a friss makréla nyugodtan helyettesíthető konzervvel is), sőt, a mindennapi szendvicseinket is feldobhatjuk vele. Most a klasszikus csípős-brokkolis-szardellás tésztához adtam, és határozottan meg vagyok győződve arról, hogy jobb lett, mint az eredeti, arról nem is beszélve, hogy felkerült a “magyar vendégeknek elkészíteni!” listára!

Farfalle tészta csípős brokkolipürével és makrélával

Hozzávalók: 280 g farfalle tészta, 300 g brokkoli, ideális esetben 2 l hal alaplé, ha nincs, jó a víz is, 2 cikk fokhagyma, 2 sós szardella, extra szűz olívaolaj, 1 kk. vaj, 1 friss piros csípőspaprika, 125 g makréla konzerv, só, frissen őrölt feketebors

A szardellát 20 percre hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, folyó víz alatt alaposan átmossuk, és finomra aprítjuk.

Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, megpirítjuk benne a megtisztított, áttört fokhagymát, az aprított szardellát és a csípőspaprika felét. Hozzáadjuk a rózsáira szedett brokkolit, felöntjük egy kevés hal alaplével, és addig pároljuk, amíg a brokkoli megpuhul.

Ezután krumplinyomó segítségével (vagy egyszerűen villával) a zöldséget durván áttörjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vajat és a kisebb darabokra morzsolt makrélát. Az egészet 1-2 perc alatt készre főzzük.

Közben a tésztát lobogó, sós vízben/a hal alaplében kifőzzük, amikor eléri az “al dente” (“harapható”, nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük, összeforgatjuk a brokkolis-makrélás szósszal, megszórjuk néhány vékonyra szelt, friss csípőspaprika karikával, és azonnal tálaljuk.

Az őszi tésztaételek sorozatunk eddigi részei:

Spagetti sáskarákkal és zöldségekkel

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!