Hideg zellerkrémleves zöld fűszeres garnélafarokkal – VKF! 49. forduló – Fehér és…

Minden szempontból rendhagyó recept következik. Egyrészt mert a Noémi által meghirdetett 49. VKF!-re szánt pályaműről van szó, másrészt mert a halakkal és tenger gyümölcseivel foglalkozó szakácskönyvem egyik kedvenc, nagyon egyszerűen elkészíthető darabját mutatom. Hűsítő, friss, tengerédes-citromos…itt kopogtat a kánikula, ez a leves kétség kívül jól fog jönni!

Hideg zellerkrémleves zöld fűszeres garnélafarokkal

Hozzávalók 4 főre:

A leveshez: 200 g zellergyökér, 150 g burgonya, 150 ml tejföl, só, frissen őrölt feketebors

A garnélához: 4 db éti ostorgarnéla farok tisztítva, 1 púpozott tk. muscovado cukor, 1/2 citrom leve, 1 kis csokor majoránna és petrezselyemlevél apróra vágva, extraszűz olívaolaj, 1 kk. őrölt pirospaprika

A zellergyökeret és a burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és egy kevés olívaolajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ezután az egészet merülőmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejfölt, ha szükséges sóval, borssal még ízesítjük, és egyszer felforraljuk. Megvárjuk amíg a leves kihűl, majd tálalásig hűtőbe tesszük.

A garnélákat egy keverőtálba tesszük, meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a felaprított zöld fűszereket és 50 ml olívaolajat. Ezután összekeverjük, és 10-15 percig állni hagyjuk.

A hideg levest poharakba töltjük, és mindegyik tetejére csipetnyi őrölt pirospaprikát szórunk.

Egy serpenyőben a cukorból világos karamellt készítünk, hozzáadjuk a marinált garnélafarkakat, és mindkét oldalukat egy-egy percig pirítjuk. A garnélákat ezután kivesszük, nyársra húzzuk, a leves tetejére helyezzük, és azonnal tálaljuk.

p.s. Hogy a paprika édes íze jobban érvényesüljön, a garnélák alatt maradt zsiradékon alacsony lángon, nem több mint fél perc alatt pirítsuk meg a pirospaprikát, és csöpögtessük ezt  a leves tetejére.

p.s.2. a fotót Török-Bognár Renáta készítette

p.s. 3: Ha előételként szeretnénk tálalni, a leves hozzávalóinak mennyiségét minimum felezzük meg!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Robert says:

    Nagyon jól hangzik a könyv! Kíváncsivá tettél 😉

  2. gaba says:

    Köszönöm, Robi!
    Igen, tavaly ősszel Renivel egy szakácskönyvön dolgoztunk, de a társszerzővel végül sajnos nem tudtunk megegyezni, így az anyag nem került publikálásra. Most azonban úgy tűnik, új utak nyílnak, de ez tekintettel az egész ügy érzékenyéségre, hadd legyen még egy darabig titok. 😉
    Igyekeztem egyébként egyszerű, a hétköznapokba is viszonylag könnyen beilleszthető, egészséges, nem túl sok hozzávalót igénylő ételeket kitalálni. A stílus mediterrán, több recept is az olasz “cucina povera” darabja. Remélem, sokaknak tetszeni fog, és főleg, hogy sokaknak hasznára lesz. Ez a legfontosabb!

  3. Robert says:

    Nagyon tetszik! A tejföl különösen jó ötlet, hisz a zeller mindig kíván valami savat, s hidegen tálalva még inkább frissítő!
    Ha jól olvasok a sorok között, akkor szakácskönyvet írtál, amit Reni fotózott? Mikor jelenik vagy jelent meg?

  4. gaba says:

    Köszönöm szépen Reni nevében is.
    Noe, jövök még a bazsalikomos-fehércsokis fehér cseresznye levessel a másik blogon, remélem, sikerül holnapig posztolni.
    Orchidea, a zellerkrémleves tuti befutó! (Nem véletlenül került a listába. 😉

  5. Orchidea a konyhában says:

    Nagyon-nagyon guszta! És a fotó is nagyon szép! Tegnap én is zellerkrémlevest készítettem. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!