Elkészült a tegnap említett spárgás árpagyöngy kása. Annám boldogan kanalazta. Szerinte – és általában az olasz gyerekek szerint is – az egyik legjobb dolog a világon a rizottó és az árpagyöngy kása (orzotto). Szinte teljesen mindegy mi van benne, hal, zöldség, minimális mennyiségű hús, vagy sajt, mind eltűnik a krémes rizs/árpagyöngy szemekkel egyetemben az anyukák nem kis örömére. Nyilván, rásegít a dologra, hogy minden hozzávaló egybeolvad – én csak a kép kedvéért pakoltam mindent a kása tetejére). Nemszeretem-zöldségeket és egyéb járulékokat turkálni, kikapirgálni, félretolni nem érdemes, mert velük együtt elvész a lényeg is. 😉
Anyukák, ti szoktatok rizottót/árpagyöngy kását készíteni? Milyen a fogadtatás?
Zöld spárgás árpagyöngy kása túrós pisztránggombócokkal
Hozzávalók 4 főre:
A kásához: 240 g árpagyöngy, fél citrom leve + 1 ek., 1 kis fej fehér hagyma apróra vágva, 4 tk. vaj, extraszűz olívaolaj, kb. 1,5 l zöldség vagy hal alaplé, 120 g zöld spárga fej, 100 ml tejföl, só
A spárgához: 120 g zöld spárga fej, 3 tk. cukor, 2 ek. ecet
A gombócokhoz: 120 g pisztrángfilé bőr nélkül (a pisztráng filézését annak idején Robi mutatta meg, azóta mindenkinek megy, mint a karikacsapás) 120 g juhtúró, egy kis csokor petrezselyemzöld apróra vágva, 1 tojás sárgája, só
A gombócokhoz a halhúst ledaráljuk, összekeverjük a juhtúróval, a tojássárgájával és az apróra vágott petrezselyemzölddel,a juhtúró ízétől függően sózzuk. (Ha túl lágy lenne, adhatunk hozzá kevés házi zsemlemorzsát.) A masszát félretesszük.
Egy alacsony falú lábasban felhevítjük a vaj felét valamint egy kevés extra szűz olívaolajat, és az apróra vágott fehér hagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk az árpagyöngyöt, átforgatjuk, 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a citromlével. Amikor a citromlé nagy része elpárolog, hozzáadjuk a hal vagy zöldség alaplevet.
Közben egy lábasban vizet forralunk, hozzáadjuk az ecetet, a cukrot és a spárgafejeket, majd roppanósra főzzük, leszűrjük.
A spárga főzőlevének a felét is a kásához adjuk.
A pisztrángos-juhtúrós masszából apró gombócokat formálunk.
Amikor a gersli már majdnem megpuhult, elkeverjük benne a tejfölt, a spárgafejeket és a maradék citromlevet. A kását elegyengetjük, ráhelyezzük a gombócokat, még 2 percig főzzük, majd lefedjük, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 5 percig pihentetjük, és azonnal tálaljuk.
Ezután a tartalmas orzotto után amolyan “desszertként” jól fog esni egy halacska alma – annyira szimpatikus, szerintem nincs olyan gyerek, aki visszautasítaná. 😉 Forrás: www.cutefoodforkids.com
Az elmúlt hétvégéhez hasonlóan vers jutott mára is. Ki gondolta volna, hogy egy halacska képes egy egész bivalyt egy ültő helyében bekapni? Pedig így van! Ha nem hiszitek, olvassátok…;-)
Kányádi Sándor: A bivaly és a halacska
– erdélyi szász népmese alapján –
Volt egyszer egy kicsi patak
s tán még ma is folydogálna
de lám, csak a medre maradt
mindannyiunk bánatára.
Lakott benne egy kicsi hal
akkora de akkorácska,
hogy egy szúnyogból kitelt
az ebédje meg vacsorája.
Hihetetlen egy történet
nem hinném ha nem én írnám
de még így is félten- féltem
a kétkedőktől az irhám.
Mentségemre legyen mondva
ahonnan mesém szivárog
úgy hívják a medret máig
bivalynyelő halas árok.
Nyáron történt nagy meleg volt
kánikula a javából
s a réten egy bivaly legelt
ott ahol a patak átfolyt.
Jobban mondva folyt
mert szörnyen megszomjazott
a nagy állat és nekiállt inni
a kis halacska kis patakának.
Hé te bivaly hagyd már abba
csillapodjon szörnyű szomjad
vidd a bendőd a folyóra
hagyj békét a patakomnak.
De a bivaly föl se vette
amit a halacska mondott
és húzott a kis patakból
újra s újra kortyra kortyot.
Hát ez mégis csak hallatlan
vakmerőség sőt gyalázat
volna képed te orcátlan
leinni rólam a házat.
Hogy azután mint az iszap
száradjak és repedezzek
vidd a bendőd te szörnyeteg
vidd amíg csúffá nem teszlek.
Nyomatékul és jelezve hogy
készen áll bármily tettre
ecsethegynyi farkuszonyát
a bivaly orrába verte.
Nocsak, rekegte a bivaly
hű de veszedelmes ütleg
tágulj innen mert különben
még téged is kihörpintlek.
Azzal neki térdepelt és
orrát egyre lejjebb nyomva
kiitta a kis patakot
mintha sohase lett volna.
Fölmagasul és indulna
bendőjében a patakkal
elébe cikkan ekkor a
hajléktalan maradt hal.
És tátotta a kicsi száját
akkora de akkorára
inába szált a bivalynak
addigi nagy bátorsága.
Hátrált volna de hiába
a megbántott bősz halacska
a behemót nagy bivalyat
mint egy szúnyogot bekapta.
Nyelt egyet, mondta a béka
ki a dolgot végig nézte
nem látszott ki a bivalyból
csak a farka bojtja vége.
[…] szerint is – az egyik legjobb dolog a világon a rizottó és az árpagyöngy kása (orzotto). Tovább » Kategória: Tarka Bárka | Közvetlen link a könyvjelzőbe. var addedComment = […]
“komolyan veszi” :-))) Imádom a lelkes gyerekeket! Olyan jó rájuk nézni, miközben valami fontos feladatot látnak el, és ők maguk is igazán nélkülözhetetetlennek érzik magukat!
Örülök, hogy a rizottó nálatok is népszerű! 🙂
Imádjuk a rizottót. Szinte minden héten van. A kisfiam kiváltsága, hogy ő kevergeti. Jobb is lesz olyankor, mert ő aztán komolyan veszi és folyamatosan keveri. Utána pedig örömmel megesszük.