Felettébb büszke vagyok magamra, amiért az újévi fogadalmaim legtöbbjét tartani tudom. Ilyen a heti egyszeri tartalmas (halas) saláta sorozat is, amelynek következő darabjába friss lazacot terveztem. Fagyasztva, majd kiengedve, nyersen, pontosabban marinálva, de a finisben rájöttem, hogy az a lazacszelet már két hete nincs a mélyhűtőmben, ti. megettük. Nem rohantam fejvesztve az egyébként sem a friss árujáról híres helyi halkereskedőhöz, hanem előhúztam az olajos szardellás üveget, és ebből szemezgettem. Nem bántam meg, de azért a friss lazaccal mégiscsak jobb lett volna…a szardella meg mehetett volna mondjuk a dresszingbe. (Ja, és persze akinek van frissen, melegen füstölt [lillafüredi] pisztráng a keze ügyében, itt bátran használhatja!)
Halas saláta tojással, szardellával, zöld fűszeres-joghurtos dresszinggel
Hozzávalók 4 személyre:
A salátához: 8 db olajos szardella filé, 4 db keményre főtt tojás, 8 db hónapos retek, salátalevelek (most radicchio és rukola), 1 közepes fej fehér hagyma
A dresszinghez: 150 ml natúr görög joghurt, frissen facsart citromlé, só, frissen őrölt feketebors, petrezselyemzöld, kapor, néhány csepp extra szűz olívaolaj
A főtt tojást nagylyukú reszelőn lereszeljük, a hónapos retket és a hagymát vékonyan felszeleteljük, a radicchio leveleket laskára vágjuk, a zöld fűszereket finomra aprítjuk, a szardella filéket félbe vágjuk.
Egy kis tálkában összekeverjük a dresszing hozzávalóit.
A reszelt főtt tojást egy nagy tányérra terítjük (célszerű egyenesen ide reszelni), elrendezzük rajta a felszeletelt zöldségeket, a salátát és a halat, rácsöpögtetjük a zöld fűszeres-joghurtos öntetet, és azonnal tálaljuk.
Inspiráció: itt
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: