Akkor hát hello 2014! Mindenkinek nagyon boldog új évet kívánok – bizony jobb későn, mint soha, és mert jókívánságokból sosem elég.
Őszintén szólva örülök, hogy új év veszi kezdetét, az utóbbira ugyanis (sőt, az utóbbi kettőre) mint lassú, nehéz, küzdelmes, szomorú percekkel tűzdelt időszakra emlékszem vissza. Ez nem jelenti azt, hogy nem történtek jó dolgok, sikerek is az életünkben, de az igazság az, hogy szinte minden egyes elégedett, pillanatért a tervezettnél sokkal-sokkal többet kellett izzadni. Tudom, kellenek ilyen periódusok is, hiszen ezáltal is fejlődünk, ezalatt is tanulunk, de a fáradozások súlya valahogy most mégis túlságosan beárnyékolta az egyébként átlagosnak ható végeredményt. (Boh, lehet, hogy csak öregszem, vagy mi. Ezt harminc fölött igaz, már el lehet kezdeni mondogatni?)
Na, de nem panaszkodni akartam, hanem néhány tavaly készült kedves emlékeket idéző fotót és népszerű receptet összeszedve feleleveníteni a 2013. év legkellemesebb halas-vizes élményeit:
január
látogatás a Lillafüredi Pisztrángtelepen
I love Brussa
február
Tarka Bárka I. születésnapi receptverseny
hájas tészta kapros lazaccal töltve – köszönöm, Emi néni!
március
látogatás az ariisi Édesvízi Halak Múzeumában
lasagne csapósügérrel és póréhagymával
április
a fiók mélyéről előkerül egy félkész halas könyv anyaga
fotó: Török-Bognár Renáta
a hónap receptje: zöldborsó és rája tejszínes-csípős mártásban
május
Együnk halat csoport megalakítása a Facebookon
Kistücsök Étterem – Balatonszemes
ítéletidő Balatonszárszón, és találkozás Gabojszáékkal
linguine zöld spárga-sóska mártással és tenger gyümölcseivel
június
július
írás, írás, írás,
extra friss, gyönyörű, telt feketekagylók és csillogó kalmárok a nyíregyházi METROból, aminek következtében a hónap abszolút kedvence: paradicsomos kalmár leves (a Getty Images is szerette)
augusztus
utolsó simítások a könyvön és a nyár egyik legjobb receptje: kakukkfüves-paradicsomos pisztráng
szeptember
az utolsó hazai hal a tányérunkon: fokhagymás-borsos lisztben sült pontypatkók ecetes-hagymás burgonyasalátával
visszatérés Olaszországba – a fotón: egy kupac friss szardínia és egy maranoi halászhajó
és elkészül a Tarka Bárka tartalomjegyzéke és tematikus tartalomjegyzéke is
október
– elindul a Tarka Bárka olasz nyelven
túljutunk a bűvös hetedik házassági évfordulón, amit egy remek halas menüvel ünnepelünk meg
és hosszú szünet után újra publikálunk gyerekeknek szóló halas bejegyzéseket is – a fotón: Szent Péter vitorlása lencsetengeren
november
barátainkkal Velencébe kirándulunk
Reni és Dani meglátogatnak minket, és fantasztikus időben együtt előbb Carolébe,
majd Triesztbe utazunk
hosszú hónapok szívvel-lélekkel végzett munkájának köszönhetően megjelenik a Rákok, kagylók, csigák, tintahalak című könyv
a hónap kedvenc receptje pedig a rozmaringos rizottó lazaccal és sütőtökkel
december
Gergely kollégánk a vejsze leírásával újra felveszi a Halak, vizek, halászat Magyarországon sorozat vonalát,
a hónap legfinomabb étele a sárgarépa-csicseriborsó krém pirított dióval és petrezselyem-medvehagyma pesztóval marinált füstölt pisztránggal
végül pedig havas reményekkel, hagyományos halas menüvel, nagyi hiánya miatt nehéz szívvel, de békességben, szeretetben énekeljük a “Kiskarácsony, nagykarácsony” kezdetű népéneket Magyarországon – erről nem készült fotó (sőt, elérulom, három hét alatt összesen kétszer volt a kezemben mind fakanál, mind fényképezőgép).
Színes év volt tehát ez a 2013., de nagyon hosszú és vontatott, ráadásul úgy érzem, nagyon sok időt pazaroltunk haszontalan dolgokra, ezért elsősorban azt kívánom magunknak, hogy az idei sokkal mozgalmasabb, pörgősebb (és persze legalább ilyen sikeres) legyen; szerezzünk új ismereteket, dolgozzunk sokat és találjunk megelégedést és örömöt a hétköznapi tevékenységeinkben.
Vannak mindenféle fogadalmaim is. (Utoljára 2008. dec. 31. éjjelén gondoltam egy nagyot, és azóta pl. nem dohányzom. Na, persze nem egy csettintésre ment a dolog, de sikerült – bár az is igaz, hogy akár ebben a percben is újra ugyanúgy tudnék pöfékelni, mint régen, szóval folyamatosan szükségem van az önuralmamra.)
Tehát a legfontosabb, hogy idén mozogni fogok; igen, fizikailag is szeretném aktívvá tenni ezt az évet. Ha a mozgásból rendszert is sikerül csinálni, akkor köszönöm, 2015. január 1-én már elégedett leszek.
Több szakmai halas cikket hozok a Bárkára – ezt idő hiányában tavaly sem sikerült megvalósítani, pedig itt van minden a kezemben. Ejnye!
Minden főzés után megtisztítom a tűzhelyet.
Rendet rakok a számítógépemen.
Arra fogok törekedni, hogy sokkal több aktív időt töltsünk együtt hármasban. Anna, Giorgio és én – valamiért ezen tavaly eléggé elsiklottunk, pedig meggyőződésem, hogy a családot a közösen eltöltött percek éltetik igazán.
Többet fogok foglalkozni a fotózással – bármennyire nincs hozzá kedvem.
Több édesvízi halat fogok az asztalra tenni és többet fogok olvasni – főleg magyar nyelven.
Az egy percen belül elvégezhető feladatokat nem halasztom későbbre, és más apróságok.
“Valódi” munka terén is vannak terveim, de ezek még nem konkretizálódtak, és persze álmodozom is, mint mindenki…
Gyere, 2014, add a kezed! Látod? Rég tapasztalt lelkesedéssel indulok útnak veled! Érzem, ez egy izgalmas év lesz! Auguri!
Hétfőn újra jelentkezem, elárulom, mi történt január első két hetében, és hozok egy új receptet is. Addig is stay tuned!
Kommentek