Ez történt 2013-ban

Akkor hát hello 2014! Mindenkinek nagyon boldog új évet kívánok – bizony jobb későn, mint soha, és mert jókívánságokból sosem elég.

Őszintén szólva örülök, hogy új év veszi kezdetét, az utóbbira ugyanis (sőt, az utóbbi kettőre) mint lassú, nehéz, küzdelmes, szomorú percekkel tűzdelt időszakra emlékszem vissza. Ez nem jelenti azt, hogy nem történtek jó dolgok, sikerek is az életünkben, de az igazság az, hogy szinte minden egyes elégedett, pillanatért a tervezettnél sokkal-sokkal többet kellett izzadni. Tudom, kellenek ilyen periódusok is, hiszen ezáltal is fejlődünk, ezalatt is tanulunk, de a fáradozások súlya valahogy most mégis túlságosan beárnyékolta az egyébként átlagosnak ható végeredményt. (Boh, lehet, hogy csak öregszem, vagy mi. Ezt harminc fölött igaz, már el lehet kezdeni mondogatni?) 

Na, de nem panaszkodni akartam, hanem néhány tavaly készült kedves emlékeket idéző fotót és népszerű receptet összeszedve feleleveníteni a 2013. év legkellemesebb halas-vizes élményeit:

január

látogatás a Lillafüredi Pisztrángtelepen

I love Brussa

2012 januar 23 2

navarrai pisztráng

DSC_6498

február

Tarka Bárka I. születésnapi receptverseny

hájas tészta kapros lazaccal töltve – köszönöm, Emi néni!

kapros-lazacos hájas

március

látogatás az ariisi Édesvízi Halak Múzeumában

lasagne csapósügérrel és póréhagymával

DSC_7452

április

a fiók mélyéről előkerül egy félkész halas könyv anyaga

2011_10_23_rani_7189

fotó: Török-Bognár Renáta

a hónap receptje: zöldborsó és rája tejszínes-csípős mártásban

DSC_7919

május

Együnk halat csoport megalakítása a Facebookon

Kistücsök Étterem – Balatonszemes

kistucsok

ítéletidő Balatonszárszón, és találkozás Gabojszáékkal

balatonszárszó

linguine zöld spárga-sóska mártással és tenger gyümölcseivel

DSC_8443

június

Örömfőzés a Lillafüredi Pisztrángtelepen – ami letteralmente borzalmasan emlékezetessé sikerült – és az eredetileg erre a délutánre tervezett étel: grillezett padlizsánba töltött zöld fűszeres füstölt pisztráng krém

DSC_5169

július

írás, írás, írás,

extra friss, gyönyörű, telt feketekagylók és csillogó kalmárok a nyíregyházi METROból, aminek következtében a hónap abszolút kedvence: paradicsomos kalmár leves (a Getty Images is szerette)

kalmar leves 2

augusztus

utolsó simítások a könyvön és a nyár egyik legjobb receptje: kakukkfüves-paradicsomos pisztráng

pisztrang kakukk

szeptember

az utolsó hazai hal a tányérunkon: fokhagymás-borsos lisztben sült pontypatkók ecetes-hagymás burgonyasalátával

DSC_2528

visszatérés Olaszországba – a fotón: egy kupac friss szardínia és egy maranoi halászhajó

marano sardine

és elkészül a Tarka Bárka tartalomjegyzéke és tematikus tartalomjegyzéke is

október

– elindul a Tarka Bárka olasz nyelven

túljutunk a bűvös hetedik házassági évfordulón, amit egy remek halas menüvel ünnepelünk meg

evfordulo

és hosszú szünet után újra publikálunk gyerekeknek szóló halas bejegyzéseket is – a fotón: Szent Péter vitorlása lencsetengeren

DSC_0689

november

barátainkkal Velencébe kirándulunk

venezia 2013

Reni és Dani meglátogatnak minket, és fantasztikus időben együtt  előbb Carolébe,

caorle

majd Triesztbe utazunk

trieste

hosszú hónapok szívvel-lélekkel végzett munkájának köszönhetően megjelenik  a Rákok, kagylók, csigák, tintahalak című könyv

673332

a hónap kedvenc receptje pedig a rozmaringos rizottó lazaccal és sütőtökkel

riso

december

Gergely kollégánk a vejsze leírásával újra felveszi a Halak, vizek, halászat Magyarországon sorozat vonalát,

a hónap legfinomabb étele a sárgarépa-csicseriborsó krém pirított dióval és petrezselyem-medvehagyma pesztóval marinált füstölt pisztránggal

DSC_2244

végül pedig havas reményekkel, hagyományos halas menüvel, nagyi hiánya miatt nehéz szívvel, de békességben, szeretetben énekeljük a “Kiskarácsony, nagykarácsony” kezdetű népéneket Magyarországon – erről nem készült fotó (sőt, elérulom, három hét alatt összesen kétszer volt a kezemben mind fakanál, mind fényképezőgép).

Színes év volt tehát ez a 2013., de nagyon hosszú és vontatott, ráadásul úgy érzem, nagyon sok időt pazaroltunk haszontalan dolgokra, ezért elsősorban azt kívánom magunknak, hogy az idei sokkal mozgalmasabb, pörgősebb (és persze legalább ilyen sikeres) legyen; szerezzünk új ismereteket, dolgozzunk sokat és találjunk megelégedést és örömöt a hétköznapi tevékenységeinkben.

Vannak mindenféle fogadalmaim is. (Utoljára 2008. dec. 31. éjjelén gondoltam egy nagyot, és azóta pl. nem dohányzom. Na, persze nem egy csettintésre ment a dolog, de sikerült – bár az is igaz, hogy akár ebben a percben is újra ugyanúgy tudnék pöfékelni, mint régen, szóval folyamatosan szükségem van az önuralmamra.)

Tehát a legfontosabb, hogy idén mozogni fogok; igen, fizikailag is szeretném aktívvá tenni ezt az évet. Ha a mozgásból rendszert is sikerül csinálni, akkor köszönöm, 2015. január 1-én már elégedett leszek.

Több szakmai halas cikket hozok a Bárkára – ezt idő hiányában tavaly sem sikerült megvalósítani, pedig itt van minden a kezemben. Ejnye!

Minden főzés után megtisztítom a tűzhelyet.

Rendet rakok a számítógépemen.

Arra fogok törekedni, hogy sokkal több aktív időt töltsünk együtt hármasban. Anna, Giorgio és én – valamiért ezen tavaly eléggé elsiklottunk, pedig meggyőződésem, hogy a családot a közösen eltöltött percek éltetik igazán.

Többet fogok foglalkozni a fotózással – bármennyire nincs hozzá kedvem.

Több édesvízi halat fogok az asztalra tenni és többet fogok olvasni – főleg magyar nyelven.

Az egy percen belül elvégezhető feladatokat nem halasztom későbbre, és más apróságok.

“Valódi” munka terén is vannak terveim, de ezek még nem konkretizálódtak, és persze álmodozom is, mint mindenki…

Gyere, 2014, add a kezed! Látod? Rég tapasztalt lelkesedéssel indulok útnak veled! Érzem, ez egy izgalmas év lesz! Auguri!

Hétfőn újra jelentkezem, elárulom, mi történt január első két hetében, és hozok egy új receptet is. Addig is stay tuned!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!