Hozzávalók 8 személyre (hideg előételként): 500 g cékla, 1 tojás sárgája (szobahőmérsékletű!), 2 gerezd fokhagyma, 1 tk. mustár, kb. 150 ml napraforgó olaj, 100 ml tejföl, 2 tk. kapribogyó, 100 g olajos tonhal konzerv, só, frissen őrölt feketebors, néhány petrezselyemlevél
A tonhal konzervet lecsöpögtetjük, és a kapribogyóval együtt finomra aprítjuk.
A céklát alaposan megmossuk, sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, meghámozzuk, 2-3 mm vékony karikára vágjuk, és a szeleteket kissé egymásra csúsztatva egy tányérra rendezzük.
A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, félbe vágjuk, és a mustárral, egy kevés sóval valamint a tojássárgájával egy keverőpohárba tesszük. Belehelyezzük a mixert, bekapcsoljuk, és vékony sugárban hozzácsorgatjuk az olajat. (Fontos, hogy a tojás szobahőmérsékletű legyen, másképpen a hozzávalók nem keverednek el megfelelően.) Hozzáadjuk a tejfölt, a tonhalkonzervet és a kapribogyót, megborsozzuk, ha szükséges, megsózzuk, és alaposan összekeverjük (esetleg a botmixerrel krémesre dolgozzuk).
A mártást a főtt céklára öntjük, és egész vagy aprított petrezselyemzölddel a tetején behűtve tálaljuk. (Kifejezetten jól mutat, ha egyszemélyes adagokat készítünk belőle.)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: