Biztos vagyok benne, hogy senki sem unja a témát: ismét a Lillafüredi Pisztrángtelepen cseperedett halak a mai poszt főszereplői. (Ősszel végre több időnk lesz, rendszerezés alá vonjuk a blogot, így a Pisztrángteleprúl származó termékekkel készült, különösen nagy látogatottságnak örvendő ételek saját oldalt kapnak majd; érdemes lesz benézni.)
No, de vissza a lényeghez: beértek az első paradicsomok, így egyértelmű volt, hogy a Lillafüredről hazahozott halak egy része paradicsomosan végzi. Egyszerű megoldást választottam: a halakat egészben, sütőben sütöttem. Így:
Kakukkfüves-paradicsomos pisztráng
Hozzávalók 2 személyre: 2 db kb 250 gramm súlyú konyhakész pisztráng, 8 db datolya paradicsom, 100 g újhagyma szár, 4-5 kakukkfű ágacska, 1 gerezd fokhagyma, extra szűz olívaolaj, só, frissen őrölt feketbors
A paradicsomokat nagyobb kockákra vágjuk, a hagymaszárat felaprítjuk, a kakukkfű levélkéit lecsipkedjük. A fokhagymát meghámozzuk, és papírvékonyan felszeleteljük. A fentieket egy tálban, kevés sóval és frissen őrölt feketeborssal összekeverjük.
A halakat kívül-belül besózzuk, és sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Beborítjuk a fűszeres paradicsommal, meglocsoljuk egy kevés extra szűz olívaolajjal, 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük, és azonnal tálaljuk. Ha a paradicsomok nem túl édesek, kínálhatunk a hal mellé néhány citromszeletet is.
(p.s. A paradicsom héját érdemes lehúzni.)