Zöldborsó és rája tejszínes-csípős mártásban
Hozzávalók 4 főre
A rája főzéséhez: 400 g konyhakész rája uszony, 1/2 lime, 1 gerezd fokhagyma, egy kis csokor vegyes zöld fűszer (kakukkfű, rozmaring, zsálya, petrezselyemzöld), 10 szem feketebors
Továbbá: 400 g fagyasztott zöldborsó, 2 újhagyma (szárral együtt), 1 gerezd fokhagyma, 4 ek. tejszín, 1 ek. ketchup, 2 tk. zöld tabasco, 200 ml száraz fehérbor, 1 salotta hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 citrom, só, frissen őrölt feketebors, csipetnyi őrölt chili (opcionális)
A ráját a lime-mal, a félbevágott fokhagymagerezddel, a csokorba kötött zöld fűszerekkel és a borssal egy lábasba helyezzük. Felöntjük vízzel, és nagyon alacsony lángon, gyöngyöző vízben puhára főzzük. (Kb. 10 perc.)
A rája uszonyt ezután kivesszük a vízből, a húst leszedjük a porcokról, és egy mély tányérba helyezzük.
A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, és 1/2 citrom levével együtt a borhoz adjuk. Közepes lángon felére forraljuk, majd ráöntjük a rája húsra. Összekeverjük, lefedjük folpackkal, és 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a fokhagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, beledobjuk a hagymákat, és lefedve 1-2 percig pároljuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, sózzuk, és lehetőleg saját levében addig főzzük, amíg megpuhul.
A tejszínt összekeverjük a ketchuppal, a tabascoval, a chilivel és néhány csepp citromlével.
A zöldborsót kihűtjük, és a rájahússal együtt egy tálba tesszük. Meglocsoljuk a tejszínes szósszal, összeforgatjuk, és frissen őrölt feketeborssal megszórva azonnal tálaljuk.
Köszönöm Alíz! A rája édes ízét a zöldborsó csak fokozta, tényleg nagyon finom lett. 🙂
De jó lett ez a kép, Gaba! Nagyon eltaláltad. Biztos vagyok benne, hogy ízre is. 😉