Csukagombóc vajas mártásban – Kósa Gabi receptje

A Tarka Bárka blog 1. születésnapi receptversenyének édesvízi kategóriájában a zsűri véleménye alapján legtöbb pontot elért étel Kósa Gabi, a Rakottkert gasztroblog szerzőjének munkája. Egy nagy hagyományokkal rendelkező lyoni ételről van szó, amelyet szülőföldjén különböző mártásokkal szervíroznak. Gabi a vajas mártást választotta hozzá.

Csukagombóc vajas mártásban

Először elkészítjük a tésztát:
125 ml tejet 30 g vajjal felforralunk. A tűzről levesszük, kézi habverővel hozzákeverünk 32 g lisztet. Néhány percig kevergetve hűtjük, majd hozzáadunk 2 tojás sárgáját, sózzuk. Ezt a tésztát 12 órára hűtőbe tesszük.

A halas tészta készítése:
450 g csukafiléből kiszedjük az esetleges szálkákat. Késes robotgépben pépesítjük. Fokozatosan hozzáadjuk (továbbra is a gépben) a hűtőből kivett tésztát, 50 g kockákra vágott hideg vajat, egyenként 5 tojást, 225 ml tejszínt. Sózzuk, frissen őrölt borssal, szerecsendióval és egy csipet cayenne borssal fűszerezzük. Újabb 12 órára hűtőbe tesszük.

Elkészítjük a vajas mártást:
2 mogyoróhagymát apróra vágunk. Lábasba tesszük, hozzáadunk 3 evőkanál fehérborecetet, 4 evőkanál fehérbort, 1 babérlevelet és egy ágacska kakukkfüvet,felforraljuk. Alacsony lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik és csak egy-két evőkanálnyi folyadék marad. Kivesszük a babérlevelet és a kakukkfüvet. Hozzáadunk 1 dl vizet, vagy hal-, vagy szárnyas alaplét és 1 dl tejszínt, felmelegítjük, majd kézi habverővel fokozatosan adagolva elkeverünk benne 220 g felkockázott hideg vajat. Sóval, borssal ízesítjük.

Kósa Gabriella Csukagombóc vajas mártásban
Fazékban sós vizet forralunk. A halas tésztából két vízbe mártott kanál segítségével ovális gombócokat szaggatunk a fazékba. Amikor feljönnek a víz felszínére, még három percig főzzük, közben megforgatjuk a gombócokat. Szűrőkanállal konyhai papírtörlőre szedjük.

Kivajazunk egy hőálló tálat. A kifőtt gombócokat elrendezzük benne, ráöntjük a vajas mártást. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg kissé a mártás bugyogni kezd és a teteje kicsit megpirul.

Gabi, köszönjük a receptet valamint az ételfotót és gratulálunk az első helyhez!

A receptverseny támogatója a Lillafüredi Pisztrángtelep. Nekik is köszönjük az aktív részvételt!

logó3

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Éci says:

    ühhm! működik ez a gombóc tengeri hallal is?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!