A Tarka Bárka blog 1. születésnapi receptverseny tengeri kategóriájának közönségdíjas étele Nagy Krisztinától, a Krisztina konyhája- Sütni, főzni bárki tud! gasztroblog szerzőjétől érkezett. Íme:
Makréla sütőtök curryvel
Hozzávalók kb. 4-6 főre:
A makrélához: 6 db ( össz. 1,2 kg ) fagyasztott makréla, só, bors, pirospaprika, 2 db vérnarancs, 2 db citrom, olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma
A curryhez: kb. 2 kg sütőtökkocka, 3 db vaskos sárgarépa, olívaolaj, 1 evőkanál világos szezámmag, só, chili, kurkuma, curry, koriander, 1 szál egész fahéjrúd, 3 db csillagánizs, 1 darab narancs héjastól, 2 merőkanál kókusztej ( házi vagy bolti ), 2 csokor petrezselyemzöld
A makrélák hasába egy-egy szelet vérnarancsot és citromot teszünk és egy olajjal kikent tepsibe sorakoztatjuk. Sózzuk,borsozzuk és paprikával fűszerezzük.
A fokhagymákat vékony szeletekre vágjuk és a makrélák tetejére pakoljuk. A maradék vérnarancs- és citromszeletekkel megpakoljuk a tetejét és egy kevés olajjal megöntözzük. Alufóliával lefedjük és kb. 50 percig sütjük.
A curryhez a sütőtököt és a felkockázott sárgarépát kevés olajon megpirítjuk, majd ízlés szerint fűszerezzük. A szezámmagot is rászórjuk, a fahéjrudat és a csillagánizst is hozzáadjuk, majd kb. 10 percig pirítjuk. Ha nem enged elég levet a sütőtök,akkor kevés vizet öntünk alá és pároljuk.
A narancsot héjastól kis darabokra vágva belekeverjük, majd amikor már majdnem elfőtte a levét,a kókusztejjel felöntjük. Amikor jó puha az összes zöldség, elzárjuk és felaprított petrezselyemmel megszórjuk.
Kriszta, köszönjük a receptet és az ételfotót, és gratulálunk az első helyhez!
A receptverseny támogatója a Lillafüredi Pisztrángtelep. Nekik is köszönjük az aktív részvételt!
Nagyon szívesen, Kriszta!
Nagyon szépen Köszönöm!!!!!!