Füstölt pisztrángos-ricottás trofie pirított dióval

Azt hittem, a múltkori füstölt pisztrángos szénégető spagettit nem lehet felülmúlni. Tévedtem, sőt! Ebből az isteni ricottás-pirított diós megoldásból egyértelműen következik két másik alaprecept, a dió pesztós spagetti és a túrós csusza “füstölt pisztrángosítása”, amit már csak akkor fogok tudni kivitelezni amikor legközelebb Magyarországon járunk. A túrós csuszában különösen sok lehetőséget látok, szép jövője lesz, majd meglátjátok!

Füstölt pisztrángos-ricottás trofie pirított dióval

Hozzávalók: 320 g trofie tészta, 1 lillafüredi füstölt pisztráng, 1 kis fej lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 200 g ricotta, néhány csepp citromlé, frissen őrölt feketebors, frissen reszelt szerecsendió, só, papírvékony parmezán szeletek, extraszűz olívaolaj, 40 g dióbél

DSC_6571

A füstölt pisztráng bőrét lehúzzuk, a halhúst lefejtjük a gerincről. Ez négy részletben történik: a halhúst a fejtől a farokig a gerinc mentén bevágjuk, és a felső felet felfelé, az alsó felet lefelé mozdítva lehúzzuk a csontról. A műveletet a hal másik oldalán megismételjük. Ha az az alsó részekben maradt bordacsont, kiszedjük (így ez már teljesen szálkátlan marad), és a felső részekkel együtt 1-1,5 cm-es darabokra vágjuk. Az apró, hajlékony szálkákat menet közben eltávolítjuk.

A dióbelet nagyobb darabokra törjük, és száraz serpenyőben megpirítjuk, majd a héjat amennyire csak tudjuk ledörzsöljük róla.

A lila hagymát felaprítjuk, a fokhagymát áttörjük, és egy kevés olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a ricottát és a füstölt pisztráng darabkákat, majd sóval, szerecsendióval és néhány csepp citromlével fűszerezzük, és egyet forralunk rajta.

Közben a tésztát kifőzzük, amikor eléri az “al dente” (harapható, nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük. Ezután összeforgatjuk a szósszal, tányérokba szedjük, mindegyikre 3-4 papírvékony szelet parmezánt helyezünk, megszórjuk a pirított dióval valamint jó adag frissen őrölt feketeborssal, és azonnal tálaljuk.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!