Csiperkegomba saláta füstölt pisztránggal
Hozzávalók 4 főre: 400 g friss csiperkegomba, 1 lillafüredi füstölt pisztráng, egy kis csokor petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt feketebors, 1 citrom, extra szűz olívaolaj
A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, és egy keverőtálba tesszük. A fokhagymát áttörjük, és a petrezselyemhez adjuk. Az egészet meglocsoljuk kb. 100 ml extra szűz olívaolajjal, összekeverjük, és 20 percig állni hagyjuk.
A füstölt pisztráng bőrét lehúzzuk, a halhúst lefejtjük a gerincről. Ez négy részletben történik: a halhúst a fejtől a farokig a gerinc mentén bevágjuk, és a felső felet felfelé, az alsó felet lefelé mozdítva lehúzzuk a csontról. A műveletet a hal másik oldalán megismételjük. Ha az az alsó részekben maradt bordacsont, kiszedjük (így ez már teljesen szálkátlan marad), és a felső részekkel együtt 1-1,5 cm-es darabokra vágjuk. Az apró, hajlékony szálkákat menet közben eltávolítjuk.
A gombát megtisztítjuk, vékonyra gyaluljuk, majd a szeleteket négy tányéron szétterítjük. (Nem kell, hogy a gombaszeletek papírvékonyak legyenek, de ne gyaluljuk 1 mm-től vastagabbra sem.)
A pisztrángdarabkákat a gombaszeletekre helyezzük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk néhány csepp frissen facsart citromlével, majd a fokhagymás-petrezselymes olívaolajjal, és azonnal tálaljuk.
[…] extra szűz olívaolaj A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, és egy keverőtálba tesszük. Tovább » Kategória: Tarka Bárka | Közvetlen link a könyvjelzőbe. (function($) { $(function() { if […]