Langusztin tél rózsaszínű grapefruittal
Hozzávalók 4 főre: 12 scampo farok, 5-6 ek. majonéz (1 tojásárgája, kb. 1,2 dl napraforgó olaj, 1 kk. mustár, csipetnyi só, néhány csepp citromlé), 1 tk. Whiskey, 2 ek. házi ketchup vagy egyszerű sűrített paradicsom, 1 tk. worcester szósz, néhány csepp tabasco, só, bors, egy csokor metélőhagyma, 2 rózsaszínű grapefruit
A langusztinok páncélját lefejtjük, a bélcsatornát eltávolítjuk. (A folyamat fotókkal illusztrálva ITT található.)
A rákhúst forrásban lévő vízbe dobjuk, nagyságuktól függően 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük, felaprítjuk, és kihűtjük.
Elkészítjük a majonézt: a tojássárgákkal elkeverjük a sót és a mustárt, majd vékony sugárban, habverővel folyamatosan keverve lassan hozzáadjuk az olajat (botmixerrel ez kb. 20 másodperc), a végén pedig belekeverjük a frissen facsart citromlevet.
Amikor kész a majonézünk, hozzáadjuk a whiskeyt, a házi ketchupot, a worcester szószt, a tabascot, az apróra vágott metélőhagymát (egy keveset tegyünk félre a tálaláshoz), borsot, és ha szükséges, egy kevés sót is. Az egészet elkeverjük a kihűlt, felaprított, főtt rákhússal, és fél-egy órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
A grapefruitokat meghámozzuk – ne maradjon rajtuk fehér rész! 0,5-1 cm vastagon felkarikázzuk, majd tányérokra helyezzük (a képen kettő van egy tányéron, de ha a további fogások bőségesek, előételként egy is elég fejenként).
Minden grapefruitkarikára egy-másfél evőkanálnyi majonézes langusztin koktélt helyezünk, megszórjuk egy kevés metélőhagymával és azonnal tálaljuk.
[…] Langusztin koktél rózsaszínű grapefruittal […]