Ilyen és ehhez hasonló tekercseket akkor “szoktam” készíteni, amikor kisebb halakat kapok. Ezeket általában nem szokták filézni, hiszen egészben gazdaságos az elkészítésük, de amikor nyugalomra van szükségem, akkor a kicsikhez is örömmel fogok hozzá. Az eredmény: nr 1 vacsora és egy higgadt, boldog Gaba.
Nyelvhal tekercsek sült burgonyával
Hozzávalók 4 főre: 16 db nyelvhal filé, 16 papírvékony szelet érlelt, húsos szalonna (lehet füstölt is, de enyhén füstöltet válasszunk, hogy ne nyomja el a hal ízét), egy a halfilékével megegyező hosszúságú póréhagyma darab, só, frissen őrölt feketebors, 1 gerezd fokhagyma, vaj, extraszűz olívaolaj, 600 g burgonya, a sütéshez napraforgó olaj, egy kis csokor petrezselyemzöld (a nyelvhal filék nagyságától függően csökkenthetjük az adagot, nagyobb filéket hosszában felezni, de akár harmadolni is lehet!)
A nyelvhal filézéséről ITT írtunk.
A póréhagymát hosszában kettévágjuk, és 3-4 percig lobogó, sós vízben blansírozzuk, majd leszűrjük, kihűtjük, és lapjaira szedjük.
A nyelvhal filéket papírtörlővel szárazra töröljük, majd sóval, borssal fűszerezzük.
Munkalapra egy szelet szalonnát terítünk, ráhelyezzük a nyelvhal filét, erre pedig egy-két póréhagyma lapot. Ezután feltekerjük, és fogvájóval vagy kisebb nyárssal megtűzzük. A műveletet az összes filével megismételjük.
A petrezselyemzöldet felaprítjuk.
A burgonyát meghámozzuk, kb. 1 cm vastagon felkarikázzuk, forró olajban kisütjük, papírtörlőre szedjük.
Amíg a burgonya sül, egy serpenyőben kevés vajat és olívaolajat hevítünk. Hozzáadjuk a megtisztított, kettévágott fokhagymagerezdet valamint a haltekercseket, és félidőben megfordítva nagyságuktól függően kb. 4-5 perc alatt megsütjük, papírtörlőre szedjük.
A felaprított petrezselyemzöldet a serpenyőben maradt zsiradékhoz adjuk, átkeverjük, és levesszük a tűzről.
A sült burgonyát egy nagy tányérra szedjük, ráhelyezzük a sült nyelvhal tekercseket, meglocsoljuk egy kevés petrezselymes sült olajjal, és azonnal tálaljuk.
A tekercseket meleg előételként is tálalhatjuk, ilyenkor elég egy, maximum kettő fejenként. EZZEL a narancsos-petrezselymes mártással például nagyszerű lehet.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: