Gondolkodom egy ideje, hogy publikáljam-e ezt a receptet, aztán azt mondtam: “Miért ne? Ezek az egyszerűen elkészíthető apró falatok olyan jól mutatnak az ünnepi (akár karácsonyi, akár szilveszteri asztalon), hogy kár lenne, ha másnak nem jutna eszébe valami hasonlót készíteni”. Szóval tessék. Csak egy ötlet, amit ezerféleképp lehet variálni, és amely nagyszerűen csillapítja az első fejünkbe szállt buborékok vidám csilingelését…
Garnéla pirítóson zöld fűszeres sajtkrémmel és taggiai olajbogyóval
Hozzávalók 4 főre: 2 szelet zsúrkenyér, 80 g krémsajt (pl. Philadelphia), egy kis csokor friss zöld fűszer (most kapor, petrezselyemzöld, majoránna, kakukkfű) finomra aprítva, 1/4 fokhagymagerezd áttörve, néhány csepp citromlé, körömnyi friss gyömbér reszelve, 8 db taggiai olajbogyó, 8 db friss garnélafarok, só, bors, néhány rukola levélke
A sajtot sóval, borssal, a felaprított zöld fűszerekkel és az áttört fokhagymával kikeverjük, habzsákba töltjük, és fél órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
A garnélafarkakból egy vastagabb tű vagy fogvájó segítségével eltávolítjuk a bélcsatornát. Egy kis lábasban vizet forralunk, hozzáadjuk a garnélafarkakat, és újraforrástól számítva nagyságuktól függően 1-2 percig főzzük. A farkakat kivesszük, lefejtjük róluk a páncélt. A rákhúst egy kis tálkába tesszük, sózzuk, hozzáadjuk a gyömbért, meglocsoljuk néhány csepp citromlével, összekeverjük 50 ml extraszűz olívaolajjal, és 20 percig állni hagyjuk.
A kenyérből pogácsaszaggatóval 8 db kb. 4 cm átmérőjű kört szaggatunk, és bordázott aljú serpenyőben mindkét oldalukat megpirítjuk.
A habzsákból a pirítósokra egy kis adag zöld fűszeres sajtkrémet nyomunk, ráhelyezzük a lecsöpögtetett garnélafarkakat, és mindegyik tetejére egy-egy taggiai olajbogyót ültetünk.
A pirítósokat tányérra rendezzük, és néhány rukola levélkével díszítve (esetleg rukolaágyon) azonnal tálaljuk.