A nyaralóimnak készült. Osztatlan sikert nem aratott, és nem is a gyerekek finnyogtak, én magam voltam a “főmegosztó”. A hajdinalisztnek ez volt az utolsó előtti esélye. Az utolsó egy blini receptben lesz.
Aki nem kedveli az óriás laposhal erőteljes ízét, készítheti ördöghallal, tőkehallal, lazacrajongók bátran nyúljanak a kedvencükhöz, akár a füstölt verzió is belefér. Cukkini helyett karakteresebb ízű zöldségekkel is lehet kísérletezni, én legközelebb zöldborsóval és/vagy sárgarépával fogok próbálkozni, de izgat egy kakukkfüves-(hagymás?)-sültpaprikás kombináció is.
Az alábbi recepttel részt veszünk az Alíz által meghirdetett 50. Vigyázz, kész főzz! játékban, amelynek a témája az ehető virágok.
Cukkinivel, cukkinivirággal és óriás laposhallal töltött kenyérlepény
Hozzávalók:
A lepényhez: 200 g kenyérliszt és 100 g hajdinaliszt, vagy 300 g kenyérliszt, 15 g friss élesztő, 1 kk. cukor, 1 tk. só, kb. 180 ml langyos víz
A töltelékhez: 200 g cukkini, 150 g óriás laposhal, 8 db cukkinivirág, 125 g mozzarella, só, 4-5 bazsalikomlevél
A töltelékhez a cukkinit és a mozzarellát nagylyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk, szűrőbe tesszük, és hagyjuk lecsöpögni.
A lepényhez egy nagy tálban a liszteket elvegyítjük a cukorral és a sóval. A vízben feloldjuk az élesztőt, és a liszthez adjuk. Az egészet könnyen formázható tésztává gyúrjuk, alaposan kidagasztjuk és letakarva duplájára kelesztjük.
Ezután a tészta 2/3-át kinyújtjuk, és egy 24 cm-es pizzasütő formába helyezzük úgy, hogy a széle túllógjon a forma szélén. Letakarjuk, duplájára kelesztjük.
A maradék tésztából egy kb. 24 cm átmérőjű kört nyújtunk, és lisztezett deszkán, letakarva a duplájára kelesztjük.
A cukkinivirágok bibéjét eltávolítjuk, a szirmokat a bazsalikomlevelekkel együtt csíkokra tépkedjük. A halat felkockázzuk.
A mozzarellát és a cukkinit kinyomkodjuk, és egyenletesen szétterítjük a formába helyezett tésztán. Erre helyezzük a felkockázott laposahalat, és a cukkinivirág valamint a bazsalikom darabokat.
Az egészet beborítjuk a közben megkelt tésztalappal, a széleit felcsavarjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára pirul.
…és a hétvégi gyerekeknek is szóló poszt elmaradhatatlan része ezúttal a Tus folyóiratból:
Mediana Stan: Hallal telt tarisznya
fordította: Nemes Csilla, illusztrálta: Szitai György-Ferenc
Buborék, a kisegér
Ha a csónakházhoz ér,
Kihozza a kis ladikját,
Hajtja a két kis lapátkát.
Kacorral nyesi a nádat,
De hirtelen veszély támad:
Egy szürkegém lép elő,
De halászni készül ő.
Hosszú csőrével kigyomlált
Minden szúrós hosszú indát,
Összeköti jól a nádat,
S halat is fog, jónéhányat.
Az egérke örvendezve
Tarisznyáját jól megtömte,
Gémnek illőn megköszönte
Otthon levest főz belőle.
Neked köszönjük a lehetőséget! 🙂
Sziasztok! Nagyon köszi a receptet, dolgozom az összefoglalón. 🙂 Hamarosan jelentkezem vele.