Csicseriborsó főzelék bazsalikompestóval, sült marlinkockákkal és fekete olajbogyóval
Hozzávalók: 150 g száraz csicseriborsó, 1 ágacska friss rozmaring, só, 1 babérlevél, 2 cikk fokhagyma, 2 tk. tejföl, 1 tk. vaj, 120 g marlin, ½ citrom leve, 8 db óriás fekete olajbogyó, 4 ek. extraszűz olívaolaj, 4 nagy bazsalikomlevél
A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk. Másnap leöblítjük, majd a rozmaringágacskával, a babérlevéllel, egy kevés sóval és egy cikk fokhagymával együtt egy nagy lábasba rakjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és kb. 2,5 óra alatt puhára főzzük. Ezután leszűrjük, a főzőlevet félrerakjuk, a zöldfűszereket kidobjuk. A puha csicseriborsót a két teáskanálnyi tejföllel botmixer segítségével pépesítjük, félrerakjuk, melegen tartjuk. (Ha a pépet túl sűrűnek találjuk, a borsó főzőlevével hígíthatjuk.)
A marlint másfél centis kockára vágjuk, majd egy kisebb tálkába helyezzük, sózzuk, meglocsoljuk fél citrom levével, két evőkanálnyi extraszűz olívaolajjal, alaposan összekeverjük, és 5-10 percig állni hagyjuk.
Ezalatt a bazsalikomleveleket egy mozsárban pépesre zúzzuk, összekeverjük 2 ek. extraszűz olívaolajjal, ízlés szerint sózzuk.
Az óriás olajbogyókat és a marinált kardhalkockákat fogvájóra vagy rövid bambusznyársakra tűzzük.
Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, hozzáadunk egy megtisztított, kissé szétnyomott fokhagymagerezdet, és a halas nyársak minden oldalát 1-2 perc alatt megsütjük benne. (Vigyázzunk, ne szárítsuk ki, mert a hal elveszíti szaftosságát, kemény, rágós lesz.)
A csicseriborsó főzeléket kistányérokba szedjük, rárakjuk a marlin- és olajbogyó nyársakat, meglocsoljuk egy kevés bazsalikompestóval, és azonnal tálaljuk.
Ha “felnőttesítenénk” az ételt, kínáljuk ezt a főzeléket előételként, a hozzávalókban feltüntetett mennyiségeket felezve. Tálaljuk kis adagokban, poharakban, alaposan megborsozva, a bazsalikompestóba nyomjunk fél gerezd fokhagymát, és zúzzunk szét benne néhány fenyőmagot is.
A csicseriborsó főzőlevét ne dobjuk ki! Főzzünk benne tésztát, mondjuk spagettit, amit miután leszűrtünk, locsoljunk meg egy kevés zsályás-fokhagymás vajjal, reszeljünk rá parmezánt és tálaljuk azonnal.
Feltétnek a marlin helyett készíthetünk hozzá halfasírtot, halburgert, de egy zöldfűszerekkel ízesített, sütőben sült pisztrángfilé, vagy akár egy roston sült, esetleg grillezett lazacszelet is jó választás lehet.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: