Tartalomjegyzék

HALAK

Angolna

Babéros-paradicsomos angolna

Aranykeszeg – ld. durbincs, arany

Csacsihal – ld. tőkehal, szürke

Csapósügér – ld. sügér, csapó

Csillagvizsgáló hal

Mediterrán halleves

Tradicionális halleves Alberto Tonizzotól, a Michelin csillagos Al Ferarut étterem séfjétől

Csuka

Kevert hal-étel – halleves Czifray István szakácskönyvéből

Durbincs, arany

Caldeirada – portugál halleves

Egészben sült mandulás-kapros aranydurbincs

Édesköménnyel és kaliforniai paprikával sült aranydurbincs

Lime-mal, petrezselyemmel és fokhagymával sóágyon sült aranydurbincs

Mediterrán halleves

Narancsos aranydurbincs filé főtt póréhagymával

Paradicsomos fehérbab főzelék fokhagymás vajban sült pritaminpaprikás aranydurbincs filével

Sóágyon sült aranydurbincs

Tradicionális halleves Alberto Tonizzotól, a Michelin csillagos Al Ferarut étterem séfjétől

Zöldség-gyümölcs ágyon egészben sült aranydurbincs

Durbincs, rózsaszín

Sókéregben sült gyömbéres-narancsos rózsaszín durbincs

Durbincs, vörös

Mediterrán halleves

Harcsa, szürke

Paradicsomleves csiperke gombás harcsagombóccal

Román halcsorba

Tiszai halászlé

Vadkomló hajtásos-pisztáciás szürkeharcsa korongok burgonyapürével és zöld spárga mártással

Harcsa, törpe

Kevert hal-étel – halleves Czifray István szakácskönyvéből

Hekk – ld. tőkehal, szürke

Kárász

Román halcsorba

Tiszai halászlé

Keszeg

Kevert hal-étel – halleves Czifray István szakácskönyvéből

Román halcsorba

Tiszai halászlé

Királydurbincs – ld. aranydurbincs

Lazac

Finn lazacleves

Fűszeres fehérbab főzelék lazacfasírttal

Hájas tészta lazaccal töltve

Lazac carpaccio Ulrichtól

Mini csőtészta lilahagymás-cukkinis lazacraguval

Posírozott tojás füstölt lazaccal, sült kápia paprikával és pirítóssal

Sáfrányos lazacpörkölt Új-zélandi zöld kagylóval

Wasa kenyér tejfölös-mustáros kelkáposztával, citromos füstölt lazaccal és fehérhagymával

Lepényhal, érdes

Diós morzsában sült lepényhal-rudacskák diómajonézzel, rozmaringos sült burgonyával és csiperkegombával

Lepényhal, kisfejű

Tradicionális halleves Alberto Tonizzotól, a Michelin csillagos Al Ferarut étterem séfjétől

Lepényhal, sima

Rizottó sárgarépával, cukkinivel és sima lepényhallal

Makréla

Árpagyönggyel sűrített karfiol-vörösbab főzelék makrélás kenyérgombóccal

Citromos sült makrélafilé komlós lapcsánkával és mustáros-metélőhagymás joghurtmártással

Egészben sült marinált makréla

Grillezett makréla mustáros-metélőhagymás burgonyával

Kaprigyümölccsel sült mustáros makréla burgonyasalátával

Langyos tésztasaláta fehér spárgával, datolyaparadicsommal, rukolával és sült makrélával

Makréla olívaolajban

Makréla savanyú káposztával és borókabogyó szósszal

Makrélás-brokkolis krémsajttal töltött paradicsom

Makrélás-paradicsomos babsaláta

Szendvics füstölt makrélával, rántottával, házi paradicsomszósszal és petrezselyemmel

Tésztasaláta gőzölt makrélával, aszalt padlizsánnal és paradicsommal

Makréla, fattyú

Maranoi halleves

Marlin

Csicseriborsó főzelék bazsalikom pesztóval, sült marlinkockákkal és fekete olajbogyóval

Morgóhal, csíkos

Mediterrán halleves

Maranoi halleves

Nyelvhal

Szalonnás-póréhagymás nyelvhal tekercsek sült burgonyával

Gyűrűs tuskógombás paradicsommártással sült nyelvhal filé

Vajban sült nyelvhal petrezselymes narancsmártással és sárgarépa-karfiol fasírttal

Ördöghal

Almériai halleves

Pármai sonkába göngyölt ördöghal petrezselymes-tejszínes mártásban

Zarzuela de pescado y marisco – spanyol halleves

Pérhal, tengeri

Babérágyon sült tengeri pérhal

Burgonyaágyon sült, zöldségekkel és főtt tojással töltött tengeri pérhal

Halas-vajas bundás kifli almás-citromos fejes salátával

Pisztráng

Borjúsült füstölt pisztrángos fejtett bab krémmel

Egészben sült pisztráng rozmaringos sült burgonyával és őszibarackos bazsalikommártással

Füstölt pisztrángos burgonyasaláta

Füstölt pisztrángos-kakukkfüves sültpaprika krém

Füstölt pisztrángos tarkabab krémleves füstölt pisztránggal

Grillezett padlizsánba töltött füstölt pisztráng krém

Halleves édesköménnyel

Kakukkfüves-paradicsomos egészben sült pisztráng

Kellevéllel göngyölt narancsos pisztráng fehérbab pürével

Lillafüredi szénégető spagetti

Narancságyon sült pisztráng

Navarrai pisztráng

Nyers csiperkegomba saláta füstölt pisztránggal

Paprikás lisztben sült zsályás-hagymás pisztráng filé

Paprikás-zöld fűszeres egészben sült pisztráng

Paszternákos-savanyú uborkás rizssaláta lillafüredi füstölt pisztránggal és kandírozott mandarinhéjjal

Pisztráng céklával, brokkolival, földimogyoróval és vérnaranccsal

Pisztránghabos-rukolás koktélgarnéla kenyértésztában sütve

Pizza paradicsommal, mozzarellával, lillafüredi füstölt pisztránggal és rukolával

Pizza stracchino sajttal, radicchioval, pirított dióval és lillafüredi füstölt pisztránggal

Posírozott pisztráng kapribogyós fokhagyma szósszal és sárgarépa salátával

Ropogósra sült pisztráng fokhagymás lencsével és sárgarépa salátával

Sáfrányos-gyömbéres pisztráng leves halgombóccal

Sütőtökös gnocchi zsályás füstölt pisztráng mártással

Tormás füstölt pisztráng krém

Vegyes saláta posírozott pisztránggal

Zöld fűszeres-lazacpisztrángos szendvics lila hagymás-tejfölös savanyú uborkával

Zöldséges töltött pisztráng

Zöld spárgás árpagyöngy kása juhtúrós pisztráng gombócokkal

Pókhal

Mediterrán halleves

Tradicionális halleves Alberto Tonizzotól, a Michelin csillagos Al Ferarut étterem séfjétől

Ponty

Festetics halleves

Kevert hal-étel – halleves Czifray István szakácskönyvéből

Paradicsomos-zöld fűszeres pontyszeletek burgonyával sütve

Posírozott, marinált ponty

Román halcsorba

Sobri-féle bajai halászlé

Sóska-zöld spárga főzelék szalonnában sült pontyfilével

Tejfölös-citromos pontyszeletek burgonyával sütve

Tiszai halászlé

Rája

Zöldborsó és rája tejszínes-csípős mártásban

Rombuszhal

Fűszeres morzsa alatt sült rombuszhal sült burgonyával

Skorpióhal, vörös

Mediterrán halleves

Pancake skorpióhallal és sárgarépával

Tradicionális halleves Alberto Tonizzotól, a Michelin csillagos Al Ferarut étterem séfjétől

Sügér, csapó

Lasagne csapósügérrel és póréhagymával

Zürichi-tó halleves

Sügér, tengeri

Erdei gombákkal párolt tengeri sügér petrezselymes burgonyával

Tengeri sügérrel és édesköménnyel rakott polenta

Sügér, vörös

Görög halleves

Süllő

Borókás-rozmaringos vajban sült süllőfilé sárgarépás-mustáros burgonyapürével

Mandulás morzsában sült süllő filé zöldborsós cukkinimártással és burgonyás fricoval

Sütőben sült hagymás-rozmaringos süllőcsigák “törtpaszullyal”

Tárkonyos-tejszínes süllőleves szalonnás kenyérgombóccal

Tejben párolt süllő filé ropogós fricobárkában zöld almás zöldborsó mártással és parmezános galuskával

Szardella

Citromos-petrezselymes marinált szardella

Halas-vajas bundás kifli almás-citromos fejes salátával

Mustáros zeller krémleves tökmagolajos szardella cseppekkel

Spagetti olajos szardellával és pirított morzsával – Spaghetti con acciughe e pangrattato

Spenót krémleves alma balzsamos szardella cseppekkel

Szardellás-petrezselymes sült padlizsán

Szardellás vaj

Szardínia

Diós marinált sült szardínia

Gyömbéres szardínia gratin

Halas reggeli: Szardínia, friss sajt és füstölt paprikás párolt mogyoróhagyma pirított bagett szeleten

Mandulás-alma balzsamos marinált sült szardínia

Napocska pizza komlóval és szardíniával

Paradicsomos csőtészta sült szardíniával

Paradicsomos szardínia friss, fehér polentával

Platnin sült szardínia sültpaprikás-hagymás burgonyasalátával

Sarde in saor – Ecetes-hagymás marinált sült szardínia

Szardíniás-paradicsomos pite

Zöld fűszeres ricottával és sült paprikával töltött, rántott szardínia

Szent Péter hal

Mediterrán halleves

Szent Péter hal citrusokkal batyuban sütve

Szent Péter vitorlása lencsetengeren

Tradicionális halleves Alberto Tonizzotól, a Michelin csillagos Al Ferarut étterem séfjétől

Tilápia

Levelestészta halacskák zsályás-tilápiás sütőtök mártogatóssal

Tonhal

Fokhagymás-petrezselymes fehér óriásbab-bébi spenót saláta füstölt tonhallal

Főtt cékla tonhalas szósszal

Paradicsomos-tonhalas rizzsel töltött padlizsán

Szezámmagos füstölt tonhal rukolaágyon

Tonhalas sült ricottagolyók

Tőkehal, atlanti

Paradicsomos linguine tészta vörös garnélával, langusztinnal és tőkehallal

Paradicsomos zöldbab leves tőkehallal

Sáfrányos tőkehallal és vargánya gombával töltött cannelloni

Tőkehalas sült burgonyapuffancs – Bolinhos de Bacalhau – portugál recept

Tőkehal szelet paradicsomos-csiperke gombás burgonyával

Tőkehal, szürke, csacsihal, hekk, 

Almériai halleves

Caldeirada – portugál halleves

Csőben sült sáfrányos-zöldséges csacsihal

Spagetti paradicsomos-csacsihalas sütőtökkrémmel

Zarzuela de pescado y marisco – spanyol halleves

Tőkehal, vékonybajszú

Zöld fűszeres vékonybajszú tőkehal

Vajhal

Fokhagymás-petrezselymes cukkinitekercs füstölt vajhallal

Sárgarépa-fehér spárga püré narancsos füstölt vajhallal és bazsalikom pestóval

Vörösmárna, bajuszos

Maranoi halleves

Rakott tészta bajuszos vörösmárnával

Sonkával sült zsályás-citromos bajuszos vörösmárna

 

TENGER GYÜMÖLCSEI

KAGYLÓK

Csonkakagyló

Mediterrán halleves

Petrezselymes csonkakagyló

Feketekagyló

Caldeirada – portugál halleves

Linguine tészta kagylókkal és articsókával

Sáfrányos-feketekagylós spagetti

Spenóttal és csiperke gombával sütőben sült feketekagyló

Tejszínes-fehérboros feketekagyló

Fésűkagyló

Feta sajtos-zöld fűszeres paradicsommártásban sült nagy fésűkagyló

Marinált Szent Jakab kagyló

Kékkagyló

Batyuban sült fokhagymás-petrezselymes cukkini kékkagylóval és pirított fenyőmaggal

Csípős-zöldséges kékkagyló leves

Kékkagylós-fehérboros spagetti

Kékkagylós-tojásos paradicsomsaláta

Krumplis tészta kékkagylóval

Kuszkusz zöld spárgával és kagylókkal

Linguine tészta tenger sóska-zöld spárga mártással és tenger gyümölcseivel

Zarzuela de pescado y marisco – spanyol halleves

Zöldséges-kékkagylós gramigna tészta

Osztriga

Osztriga citromos medvehagyma pesztóval

Szent Jakab kagyló – ld. fésűkagyló

Szőnyegkagyló, barázdás – ld. vénuszkagyló

Új-zélandi zöld kagyló

Caldeirada – portugál halleves

Sáfrányos lazacpörkölt Új-zélandi zöld kagylóval

Vénuszkagyló, barna

Farfalle tészta barna vénuszkagylós rókagomba szósszal és vaddisznó sonka chipsszel

Vénuszkagyló, csíkos

Kagylótészta csíkos vénuszkagylóval és brokkolival

Mediterrán halleves

Paradicsomos-zöldbabos rizottó tenger gyümölcseivel

Tagliolini gyömbéres sütőtökszósszal és csíkos vénuszkagylóval

Zarzuela de pescado y marisco – spanyol halleves

Vénuszkagyló, vongola verace

Kuszkusz zöld spárgával és kagylókkal

Linguine tészta kagylókkal és articsókával

Linguine tészta tenger sóska-zöld spárga mártással és tenger gyümölcseivel

Vénuszkagylós-paradicsomos spagetti

RÁKOK

Garnéla, homoki

Fokhagymás-petrezselymes homoki garnéla lágy polentával

Metélőhagymás frittata homoki garnélával

Spagetti paradicsomos homoki garnélával

Spagetti zöldbabbal, homoki garnélával és törpeszépiával

Sült homoki garnéla

Garnéla, koktél

Pisztránghabos-rukolás koktélgarnéla kenyértésztában sütve

Spagetti tojással, komlóval és koktélgarnélával

Zöld fűszeres burgonyasaláta sült cukkinivel és koktélgarnélával

Garnéla, ostoros

Garnélakrémes rizottó

Hideg zellerkrémleves zöld fűszeres garnéla farokkal

Linguine tészta tenger sóska-zöld spárga mártással és tenger gyümölcseivel

Maranoi halleves

Narancsos-duplán garnélás tagliatelle parmezános pirított dió morzsával

Paradicsomos-zöldbabos rizottó tenger gyümölcseivel

Tagliatelle zöldborsós ostoros garnélával

Garnéla, vörös

Almériai halleves

Garnéla pirítóson zöld fűszeres sajtkrémmel és taggiai olajbogyóval

Mandarinos-petrezselymes garnéla pirított fenyőmaggal

Paradicsomos linguine tészta vörös garnélával, langusztinnal és tőkehallal

Zarzuela de pescado y marisco – spanyol halleves

Zöldségleves sárgarépás garnélával töltött csillag-raviolival

Langusztin

Langusztin gratin

Langusztin koktél grapefruittal

Paradicsomos linguine tészta vörös garnélával, langusztinnal és tőkehallal

Paradicsomos-zöldbabos rizottó tenger gyümölcseivel

Serpenyőben sült narancsos-babéros langusztin nyársak

Spagetti paradicsomos langusztinnal

Spenótos palacsintába töltött langusztin fehér spárga mártással

Zarzuela de pescado y marisco – spanyol halleves

Norvégrák – ld. langusztin

Sáskarák, közönséges

Petrezselymes sáskarák

Spagetti sáskarákkal és zöldségekkel

Scampo – ld. langusztin

Tarisznyarák, nagy

Nagy tarisznyarákos-cukkinis tócsni mézes almával és fűszeres tejföllel

TINTAHALAK

Kalmár

Balzsamecetes-sült tintahalas rizottó

Bazsalikompesztós spagetti fokhagymás kalmárcsápokkal

Paradicsomos kalmár leves

Paradicsomos-zöldbabos rizottó tenger gyümölcseivel

Ricottával töltött nyílkalmár kapribogyós paradicsommártásban

Zarzuela de pescado y marisco – spanyol halleves

Polip, közönséges

Főtt polip rozmaringos lencsével

Gránátalmás-édesköményes polipsaláta

Paradicsomos polip

Polip, pézsma

Pézsma polip leves

Vermicelli tészta vörösboros-paradicsomos pézsma polip szósszal

Szépia

Articsókás endívia-tintahal saláta

Balzsamecetes-sült tintahalas rizottó

Grillezett szépia fahéjas birs szósszal, kacsazsírban sült burgonyával és kumkwattal

Maranoi halleves

Paradicsomos szépia vajban sült parmezános polentával

Spagetti zöldbabbal, homoki garnélával és törpeszépiával

Szalonnás tintahal ragu fokhagymás sokmagvas pirítóson galambbegy salátával

Tintahal leves

Tollhegy tészta diós zöldborsó pürével és tintahallal

Tintahal – ld. szépia

 

Halak, vizek, halászat Magyarországon

1. A víz

2. A vizek rendszerezése

3. A vizek rendszerezése 2.

4. A tavak élete

5. A mocsár

6. Az eutrofizáció

7. A halak

8. Halak 2, avagy mi van a pikkely alatt

9. A vándorló fajok

10. A halászat módjai Magyarországon

11. A foki halászat

 

Gyerekeknek

Halat a gyerekeknek!

Ld. GYEREKEKNEK MENÜPONT A FŐOLDALON, A FEJLÉC ALATT! 

Gyakorlati tanácsok

A langusztin (scampo, norvégrák) tisztítása és előkészítése

Aranydurbincs filézése

Halvásárlás – Minden, amire érdemes odafigyelni: a megbízható halkereskedő, a választék, a friss hal legfőbb ismérvei, tárolás, gyorsfagyasztott halak, címkék

Halvásárlás – A karácsonyi hal

Mit kell tudni a fagyasztott halakról és tenger gyümölcseiről?

Nyelvhal filézése

Pisztráng filézése

Polip tisztítása

Sáskarák tisztítása és előkészítése

Szardella, szardínia filézése

SZAKÁCSKÖNYV TESZT, KIPRÓBÁLT RECEPTEK, KÖNYVAJÁNLÓ

 

Hoitsy György: A pisztráng tenyésztése és horgászata

 

Gordon Ramsay: Mennyei halételek I. Balzsamecetes-sült tintahalas rizottó

 

Gordon Ramsay: Mennyei halételek I. Balzsamecetes-sült tintahalas rizottó

 

Gordon Ramsay: Mennyei halételek II. Ropogós grillezett makréla meleg mustáros-metélőhagymás burgonyával

 

Gordon Ramsay: Mennyei halételek III. Sült makrélafilé sárgarépás savanyú káposztával és borókabogyó szósszal

 

Gordon Ramsay: Mennyei halételek IV. Tigrisgarnéla és cukkini ropogós sörtésztában vierge mártással és petrezselymes garnéla velouté-vel

 

Gordon Ramsay: Mennyei halételek V. Friss orecchiette tészta vierge mártással és kisfejű lepényhallal

 

Gordon Ramsay: Mennyei halételek VI. Batyuban sült tőkehal filé vierge mártással

 

Gordon Ramsay: Mennyei halételek VII. Barbine tészta vierge mártással és szakállas lókagylóval

 

Neil Perry: Jól enni, jól lenni

 

Salvatore De Riso: Dolci in famiglia – Garnélakrémes rizottó

HOL EGYÜNK HALAT?

A Lillafüredi Pisztrángtelep, Hoitsy György: A pisztráng tenyésztése és horgászata

Kancsal Harcsa – Tiszatelek

Kérész Kikötő – Tiszabercel

Örömfőzés a Lillafüredi Pisztrángtelepen 2013. június 8.

HALIRODALOM

Czilczer Olga: A lazac, a krumpli és még valami

Fecske Csaba: A Ménes-patak

Juhász Ferenc: A hajnal utáni tó

Krúdy Gyula: Szindbád – Álomképek – Hatodik éjszaka

Rónay György: Halak

Santiago Nazarian: Halszálkák

ÉRDEKESSÉGEK A HALGASZTONÓMIA VILÁGÁBÓL, HALBULVÁR

Acqua di chef 2013.

Parafadugót a polip főzővizébe?

EGYÉB

1. Nagy szünidei halas rajzpályázat gyerekeknek

1. Nyereményjáték

II. Hortobágyi lehalászási ünnep, 2012. október 13-14.

A karácsonyi hal

Halas kurzus az Al Ferarút étteremben Alberto Tonizzo Michelin csillagos séf vezetésével

Halat a gyerekeknek!

Kitalálós kérdés I. – Umag, Muggia, Trieszt

Nepomuki Szent János ünnepe – Balsa, 2012. május 16.

Ősi mesterségünk: a halászat – Időszaki kiállítás a Sóstói Múzeumfaluban

Vigyázz, kész, főzz! 48. Édes vizeink – témahirdetés

Vigyázz, kész, főzz! 48. Édes Vizeink – összefoglaló és stafétaátadás

A VILÁG HALLEVESEI

Ld. “A világ hallevesei” menüben a fejléc alatt

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!