Rólunk

Gabriella Piazza – olasz-magyar, magyar-olasz tolmács, fordító

Olaszország északkeleti csücskében, Friuli tartomány egyik kisvárosában élek férjemmel és a hároméves kislányunkkal.

2001. óta foglalkozom gasztronómiával, blogot 2008 április óta vezetek. Elsősorban a tradicionális olasz konyha, és a mediterrán halgasztronómia áll leginkább közel hozzám. Ez utóbbival négy évvel ezelőtt kezdtem el komolyabban foglalkozni. Rájöttem ugyanis, hogy földrajzi helyzetemből kifolyólag különösen előnyös helyzetben vagyok: a maranoi halászok nap mint nap alig húsz kilométerre tőlem szedik fel a hálójukat, a szomszéd kisvárosba keddenként egyenesen a velencei árverésről jön a kedvenc halkereskedőm, a környékünket számos kristálytiszta vízű patak és folyó szeli át sőt, Itália egyik legjelentősebb pisztrángfarmjára szinte az udvarról rálátok.

Számos halas főzőtanfolyamon vettem részt, halászokkal, halkereskedőkkel találkoztam. Friuli tartomány legnevesebb tengerbiológusaival beszélgettem,  és persze rengeteget főztem, olvastam, és olvasok ma is, hiszen a gasztronómiában nincs megállás.

Minden vágyam lett, hogy a szülőföldemen olyannyira elhanyagolt halfogyasztást valamiképpen előremozdítsam, és az Olaszországban szerzett tapasztalataimat az erre fogékony magyar olvasókkal megosszam. Annak ellenére, hogy figyelemmel követem az új irányzatokat, a blogon igyekszem mindenki számára könnyen elkészíthető, egyszerű recepteket közölni, ezek a legalkalmasabbak arra, hogy az emberek megszeressék az édesvízi és tengeri alapanyagokat.

Fazekas Gergely – halászati mérnök

Fazekas Gergelynek hívnak 1982.09.03-án születtem Debrecenben. Nádudvaron végeztem elemi tanulmányaimat, majd a Kossuth Lajos Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumában csiszolódtam tovább. Mivel innen orvosnak, jogásznak, közgazdásznak mennek továbbtanulni, igen megbotránkoztak osztálytársaim, hogy nemes egyszerűséggel az Agrártudományi Egyetemre jelentkeztem Debrecenben. Nem értették meg, hogy a halról és a vadról itt lehet a legtöbbet megtudni, és nekem ez volt a legfontosabb.

Általános agrármérnökként, halászati és vadászati szakirányokkal folytattam tanulmányaimat. Közben madártani-természetvédelmi témákból több kari és országos Tudományos Diákköri Konferencián is részt vettem. Szabadidőmben a gimnáziumban megkezdett kosárlabdázást folytattam immár megyei, majd NB II-es csapatokban. Ezeknek köszönhetően dicsérettel végeztem az egyetemen. Mellesleg az egyetem alatt elvégeztem egy fazekas szakmunkás iskolát is.
A végzés után megpályáztam egy doktoranduszi helyet haltenyésztési témából, ahova fel is vettek. Itt két és fél évig birkóztam a témával, sokrétű és hasznos tapasztalatokat gyűjtve, de ami végül is nagy falatnak bizonyult. Anyagi helyzetem miatt kénytelen voltam munkát vállalni és abbahagyni a PhD-t.

Munkahelyemen elvégeztem a mérlegképes könyvelő képzést, mivel ez kikötés volt amikor felvettek. Munka mellett egy évet dolgoztam tógazdaságban is, mint termelésirányító mérnök. Kemény év volt, de végre hallal foglalkozhattam. Sajnos nem tudtam mindkét munkát maradéktalanul ellátni, így a halgazdaságtól megváltam, hiszen lakhelyemtől másfél órányi kocsiútra volt.

Jelenleg, mint könyvelő, mindenes ügyintéző töltöm napjaimat. A szűkösre szabott szabadidőmben búbos kemencéket építek, aminek elismeréseként 2012. augusztusában vettem át a Népművészet Ifjú Mestere kitüntetést.
Egy halászati kiállítás kapcsán kerültem a Tarka Bárka látókörébe, ahova a kölcsönös ismerkedés után meghívtak, hogy halászati mérnökként kicsit bővítsem a halas recepteket halas-halászati szakmai anyagokkal is. Ezt a felkérést nagy örömmel elfogadtam és azóta írok. Hogy jól, vagy rosszul, azt Önökre bízom.

Üdvözlettel a blog látogatóinak:
Fazekas Gergely – Halászati mérnök

A Tarka Bárka blog

Tarka Bárka gasztroblog

A Tarka Bárka blogot 2012. januárjában indítottuk útjára, elsősorban azzal a céllal, hogy a halételek fogyasztását népszerűsítsük. Havonta átlagosan 10-15 új recepttel jelentkezünk, amelyek közül egy bejegyzés mindig a gyerekekhez szól. Számukra az ételrecept mellé halas kifestőket, dalokat, verseket, meséket is mellékelünk, a többi anyag tengeri és édesvízi halak valamint tenger gyümölcseivel készülő ételek receptjeit és fotóit tartalmazza.

Folyamatosan bővítjük a halak és tenger gyümölcsei neveinek négynyelvű listáját. Naprakész információkkal szolgálunk a magyarországi halünnepekről, halas fesztiválokról, halászléfőző versenyekről, és minden hónap utolsó vasárnapján magyar gasztrobloggerek halételeiből adunk ízelítőt.

Facebook oldalunkon napi szinten jelentkezünk számos olyan hírrel, festménnyel, és egyéb érdekességgel, ami valamilyen módon a halakhoz kapcsolódik.

A magyar halászat iránt érdeklődők számára a hazai halfaunáról, haltenyésztésről szakmai jellegű írásokat közlünk, továbbá elkezdtük az ételreceptek olasz nyelvre való átültetését, és nagy örömünkre az idén elkészült a blog olasz verziója is.

Tematikus sorozataink (pl. „A világ hallevesei” vagy „Szezonális tésztaételek halakkal és tenger gyümölcseivel”) nagy népszerűségnek örvendenek, és a tradicionális ételeket bemutató sorozatunk is sikeres.

Tavaly három és tizenegy év közötti gyerekeknek halas rajzpályázatot hirdettünk, amelyre számos gyönyörű gyermekrajz érkezett. Különösen hatékonynak bizonyultak a rivignanoi nyári táborban tartott „Tarka Bárka délelőttök”, ahol a gyerekekkel halat filéztünk, halas képeslapokat gyártottunk, mókás halalakokat színeztünk, és nem utolsó sorban megtanultuk mit jelent a fenntartható halászat fogalma.

A fentieken túl számos meglepetést is tartogatunk még!

Tartsatok velünk! Együnk még több halat és éljünk egészségesebben!

A Bárka első évében közreműködött Herczeg Gabriella, a Flatcat és Zsolnai Éva, a meGASTROmania blog szerzője. Köszönjük a munkájukat, amellyel hozzájárultak a blogunk előremeneteléhez. Vendégreceptjeiket A világ hallevesei sorozatunkban most is olvashatjátok. Külön köszönjük Gabinak a tiszateleki Kancsal Harcsa halászcsárdáról szóló írását, Évának a halnév szótárunk spanyol nyelvvel való kibővítését.

p.s. A Tarka Bárka blogot 2012-ben a HVG szakmai zsűrije a legjobb tíz magyar gasztroblog közé sorolta.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!