Címke: szójaszósz

Teriyaki lazac cukkinis burgonyapürével

…vagy valami olyasmi. A recept minden valószínűség szerint egyáltalán nem autentikus (ld. vaj+fokhagyma+sherry használata), ettől függetlenül a végeredmény isteni!

Teriyaki lazac cukkinis burgonyapürével

Hozzávalók 4 személyre:

A lazachoz: 4 db kb. 150 grammos bőrös, (lepikkelyezett) lazacszelet, egy kis darab (2-3 kockacukornyi) gyömbérgyökér, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. vaj, 2 ek. szezámolaj, 30 ml szójaszósz, 30 ml száraz sherry, 30 ml mirin, 2 tk. méz, só

A burgonyapüréhez: 500 g újburgonya, 300 g zsenge cukkini, 1 ek. vaj, frissen reszelt szerecsendió, őrölt fehér bors, só, 50-100 ml meleg tej

DSC_0071

A lazacszeleteket egy tálba tesszük. A mirint, a sherryt, a szójaszószt és a mézet összekeverjük, a lazacszeletekre csorgatjuk, és 30 percig állni hagyjuk. (A haldarabokat közben néhányszor átforgatjuk.)

A burgonyákat alaposan megsikáljuk, felkockázzuk. A cukkinik végeit levágjuk, hosszában négyfelé vágjuk, lobogó, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és villával áttörjük.

A burgonyakockákat a cukkini főzővizébe dobjuk, ezeket is puhára főzzük, majd leszűrjük, és krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a vajat, a borsot, a szerecsendiót, ha szükséges, megsózzuk, és robotgép segítségével kevés meleg tejet hozzácsorgatva krémesre keverjük. A végén elkeverjük benne a villával áttört cukkinit is.

A fokhagymát és a gyömbért megpucoljuk, papírvékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és a szezámolajat, hozzáadjuk a fokhagymát, valamint a gyömbért, és amikor pirulni kezdenek, bőrös oldalukkal lefelé belehelyezzük a pácolt lazacszeleteket is. Amikor a hal kb. kétharmadáig átsül, megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. Ezután kivesszük, melegen tartjuk. A serpenyőbe beleöntjük a maradék páclevet, besűrítjük.

A burgonyapürét tányérokra szedjük, ráhelyezzük a lazacszeleteket, meglocsoljuk a szósszal, meghintjük egy kevés sóval, és azonnal tálaljuk.

Sütőtökös-rákvajas spagetti

A téli “maradékainkat” próbálom hasznosítani. Az utolsó narancsokat, sütőtököt, sárgarépákat próbálom mostmár teljesen eliminálni. Alig várom, hogy a friss zöldek kerüljenek a helyükre!

Sütőtökös-rákvajas spagetti

Hozzávalók:

A rákvajhoz: 1 angol zeller szár, 30 g sárgarépa, 1 salotta hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 200 g garnéla páncél és fej, 5 szem feketebors, 50 ml brandy, 300 g vaj, extra szűz olívaolaj

A tésztához: 320 g spagetti, 4 ek. olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis fej fehér hagyma, 3-4 zsályalevél, 200 g sütőtök, fejenként 4-5 garnéla farok, 4 tk. rákvaj, 1-2 kakukkfű ágacska, egy kis csokor petrezselyemzöld, só, frissen őrölt fehérbors, csipetnyi finomítatlan nádcukor, néhány csepp szójaszósz és lime lé

DSC_2460

A rákvajhoz a hagymákat megpucoljuk, és a sárgarépával együtt apró kockára vágjuk.

Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, és megpirítjuk benne a garnéla fejeket és páncélokat. Hozzáadjuk a hagyma-, fokhagyma- és sárgarépa kockákat, majd lefedve néhány percig pároljuk, végül lesütjük.

A lángot erősebbre vesszük, és amikor a zöldségek pirulni kezdenek, az egészet felöntjük a brandyvel, és néhány másodpercig flambírozzuk.

Ezután kisebb darabokban hozzáadjuk a vajat, forráspontig hevítjük, és nagyon alacsony lángon, alig gyöngyözve, vigyázva, hogy meg ne barnuljon kb. 45 percig főzzük. (A tetején keletkező habot többször is leszedjük.)

Amikor a vaj átlátszó, narancsos-rózsaszínűvé válik, és nem képződik hab a tetején, az egészet sűrű gézzel bélelt szűrőn átszűrjük, és további felhasználásig hűtőszekrényben vagy kisebb adagokra osztva fagyasztóban tároljuk.

A tésztához a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, és papírvékonyan felszeleteljük. A sütőtököt meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. A kakukkfű levélkéit lecsipkedjük, és a petrezselyemzölddel együtt finomra aprítjuk. A garnélák páncélját lefejtjük, bélcsatornájukat eltávolítjuk.

Egy nagy serpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük a hagymát és a fokhagymát, és néhány perc alatt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a reszelt sütőtököt, a zsályaleveleket, megsózzuk, megborsozzuk, és addig pároljuk, amíg a tök megpuhul. Ekkor elkeverjük benne a felaprított zöld fűszereket, és a rákvajat, végül belehelyezzük a garnélákat is, és nem több, mint 1-2 perc pirítás után (ez a garnélafarkak nagyságától függ) az egészet néhány csepp szójaszósszal, lime lével és egy csipetnyi cukorral kerekre ízesítjük.

Közben a tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, amikor eléri az “al dente” (vagyis “harapható”, nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük, összeforgatjuk a sütőtökös-zöld fűszeres garnélafarkakkal, és azonnal tálaljuk.

Vadkomló hajtásos-pisztáciás harcsa korongok burgonyapürével és zöld spárga mártással

Még mindig A Gyerek zöld fóbiájának kikerülésén/leküzdésén dolgozunk. Most Giorgionak készítettük ezt a mókás (?) zöld ételt – mert amit apa eszik, az csak finom lehet!

Vadkomló hajtásos-pisztáciás harcsa korongok burgonyapürével és zöld spárga mártással

Hozzávalók 6 főre:

A halkorongokhoz: 150 g szürkeharcsa filé, 80 g blansírozott komlóhajtás, 1 ek. frissen reszelt parmezán, 3 tk. durvára darált pisztácia, 1 tojás, 1 zsemle, kevés tej, só, frissen őrölt feketebors, 1 gerezd fokhagyma, vaj

A mártáshoz: 160 g zöld spárga, 50 ml száraz fehérbor, 1 tojás sárgája, 2 ek. szójaszósz, 1 kk. reszelt gyömbér, 70 g vaj, 50 ml tejszín, fehérbors, só, citromlé

A burgonya püréhez: 450 g burgonya, 40 g vaj, kb. 120 ml zsíros tej, só, frissen őrölt feketebors, frissen reszelt szerecsendió, 1/2 kk. reszelt citromhéj

DSC_8265

“Che cosa fa quel Mostro Poi? Voglio saperlo io da voi!”

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, hozzáadjuk a vajat és egy kevés frissen reszelt szerecsendiót, borsot őrünk rá, majd áttörjük.

Ezután visszatesszük a tűzhelyre, felmelegítjük, habverővel folyamatosan keverve belecsorgatjuk a tejet (így szép habos lesz a végeredmény), és végül elkeverjük benne a citromhéjat is.

A korongokhoz a blansírozott komlóhajtást apróra vágjuk, harcsa filét ledaráljuk. A zsemlét tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk.

A halat, a komlóhajtást, a darált pisztáciát és a beáztatott, kinyomkodott zsemlét egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a parmezánt, sózzuk, borsozzuk, és az egészet alaposan összekeverjük.

A masszát munkalapra helyezzük, és hengert formálunk belőle. A hengert folpackba csomagoljuk, végeire csomót kötünk, és lobogó vízben kb. 10 perc alatt készre főzzük. Ezután kivesszük, a folpackot eltávolítjuk, és a hengert 1,5-2 cm vastagon felszeleteljük.

A mártáshoz a spárgaszárak alját (ahol esetleg fás lehet) letörjük, a sípokat 1 cm-es darabokra vágjuk, és egy kis lábasban a borral valamint egy kevés sóval együtt ressre pároljuk, majd botmixerrel pürésítjük. (Dolgozzuk sokáig, hogy minél simább legyen a végeredmény.)

A vajat felolvasztjuk.

A tojás sárgáját vízgőz fölött felverjük, elvegyítjük benne a szójaszószt és a gyömbért, majd folyamatosan keverve belecsorgatjuk a vajat is. Ezután hozzáadjuk a spárgapürét és a tejszínt, végül kóstolás után sóval, fehér borssal és kevés citromlével kerekre ízesítjük.

Egy serpenyőben vajat hevítünk, beletesszük a megtisztított, félbevágott fokhagymagerezdet és a halkorongokat, majd a lehető legnagyobb lángon (vigyázva hogy a vaj meg ne égjen, és a halkorongok se száradjanak ki) mindkét oldalukat megpirítjuk.

A harcsa korongokat a habos burgonyapürével és a zöld spárga mártással azonnal tálaljuk.

A recepttel és az “Aztán Szörny” (“Mostro Poi”) fotójával Ágota deZöld című játékán is részt veszünk. Gyűjtsetek zöldeket, és csatlakozzatok Ti is! Részletek a linken.

p.s. A “Mostro Poi” (vagyis “Aztán Szörny”) Anna egyik kedvenc Micimackó epizódjából költözött hozzánk. Az elnevezés egy aprócska félreértésnek köszönhető: Bagoly azt énekli “Che cosa fa quel mostro poi? Voglio sapere io da voi!” amiből Anna arra következtetett, hogy ezt a szörnyet poinak hívják, és ebből aztán mindenféle vicces dolgokat találtunk ki.

p.s.2 Eredetileg tőkehallal terveztem elkészíteni ezt a fogást, aztán eszembe jutott, hogy van még a múltkori féltett kivételes szürkeharcsából. Egyáltalán nem bántam meg, hogy végül ezt választottam!!

p.s. 3 Menet közben meglett a magyar verziója is a fent említett Micimackó epizódnak. A Rögvesről van szó és itt találjátok:

http://www.youtube.com/watch?v=75-DcPWJGpM

hqdefault

Tigrisgarnéla marinált paradicsommal és thai öntetes salátával

A recept Gordon Ramsay Mennyei halételek című megunhatatlan szakács könyvéből származik. A garnélák marinádjából kihagytam a curry port azon egyszerű oknál fogva, hogy a férjem nem szereti. Faszén parázs sem volt épp kéznél a konyhában, ezért a paradicsomok grill programon, sütőben, a garnélák pedig bordázott aljú serpenyőben készültek.

A paradicsomjaink pedig ezennel elfogytak. Nálam itt kezdődik az ősz!

Tigrisgarnéla marinált paradicsommal és thai öntetes salátával

Hozzávalók 6 főre:

A garnélák elkészítéséhez: 24-30 tigrisgarnéla farok, 200 ml olívaolaj, 1 ek. koriandermag enyhén megtörve, 1 tk. enyhe curry por (opcionális)

A paradicsomok elkészítéséhez: 30 db koktélparadicsom, 2 ek. balzsamecet, 300 g vegyes salátalevél (most lollo és rukola, de szerintem nagyon finom lehet zsenge spenót- és galambbegy saláta levelekkel is), só, frissen őrölt feketebors

A dresszinghez: egy kb. 3-4 cm hosszú citromfű szár finomra aprítva, 1 ek. friss koriander felaprítva, 2 ek. thai halszósz, 1 ek. szójaszósz, 150 ml napraforgó olaj, 4 ek. fehérbor ecet

A tigrisgarnéla farkakat megpucoljuk, a tápcsatornát eltávolítjuk, de a páncél utolsó szelvényét a farokrészen hagyjuk.

150 ml olívaolajat összekeverünk a megtört koriandermaggal (és a curry porral), majd összeforgatjuk a garnélákkal, és legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Az öntet hozzávalóit egy befőttesüvegben összerázzuk , és legalább két órára hűtőszekrénybe tesszük.

A salátaleveleket megmossuk, megszárítjuk.

A paradicsomokat félbevágjuk, vágott felükkel felfelé hőálló tálba tesszük. Ezután sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a maradék olívaolajjal és a balzsamecettel és 200 fokra előmelegített sütőben, grill programon 5-6 percig sütjük.

Egy bordázott aljú serpenyőt felhevítünk, belerakjuk a garnélákat, és nagyságuktól függően 2-4 percig sütjük, félidőben megfordítjuk, és sütés közben többször megkenegetjük a maradék páccal.

Az öntetet felrázzuk, és összekeverjük a salátalevelekkel.

A leveleket tányérra rendezzük, ráhelyezzük a frissen sült garnélákat valamint a paradicsomokat is, és azonnal tálaljuk.

Gordon Ramsay Mennyei halételek című könyvének segítségével az alábbi receptek születtek a Tarka Bárkán:

Tigrisgarnéla és cukkini ropogós sörtésztában

Friss orecchiette tészta vierge mártással és kisfejű lepényhallal

Batyuban sült tőkehal filé vierge mártással

Barbine tészta kékkagylóval és vierge mártással

Ropogós grillezett makréla metélőhagymás-mustáros burgonyával

Balzsamecetes-sült tintahalas rizottó

A bejegyzésekben a receptek mellett nem rejtettük véka alá erről a műről alkotott véleményünket sem. Kitűnő szakácskönyvről van szó! Akinek lehetősége van rá, forgassa gyakran! Halrajongóknak kötelező olvasmány!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!