Címke: saláta

Tigrisgarnéla marinált paradicsommal és thai öntetes salátával

A recept Gordon Ramsay Mennyei halételek című megunhatatlan szakács könyvéből származik. A garnélák marinádjából kihagytam a curry port azon egyszerű oknál fogva, hogy a férjem nem szereti. Faszén parázs sem volt épp kéznél a konyhában, ezért a paradicsomok grill programon, sütőben, a garnélák pedig bordázott aljú serpenyőben készültek.

A paradicsomjaink pedig ezennel elfogytak. Nálam itt kezdődik az ősz!

Tigrisgarnéla marinált paradicsommal és thai öntetes salátával

Hozzávalók 6 főre:

A garnélák elkészítéséhez: 24-30 tigrisgarnéla farok, 200 ml olívaolaj, 1 ek. koriandermag enyhén megtörve, 1 tk. enyhe curry por (opcionális)

A paradicsomok elkészítéséhez: 30 db koktélparadicsom, 2 ek. balzsamecet, 300 g vegyes salátalevél (most lollo és rukola, de szerintem nagyon finom lehet zsenge spenót- és galambbegy saláta levelekkel is), só, frissen őrölt feketebors

A dresszinghez: egy kb. 3-4 cm hosszú citromfű szár finomra aprítva, 1 ek. friss koriander felaprítva, 2 ek. thai halszósz, 1 ek. szójaszósz, 150 ml napraforgó olaj, 4 ek. fehérbor ecet

A tigrisgarnéla farkakat megpucoljuk, a tápcsatornát eltávolítjuk, de a páncél utolsó szelvényét a farokrészen hagyjuk.

150 ml olívaolajat összekeverünk a megtört koriandermaggal (és a curry porral), majd összeforgatjuk a garnélákkal, és legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Az öntet hozzávalóit egy befőttesüvegben összerázzuk , és legalább két órára hűtőszekrénybe tesszük.

A salátaleveleket megmossuk, megszárítjuk.

A paradicsomokat félbevágjuk, vágott felükkel felfelé hőálló tálba tesszük. Ezután sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a maradék olívaolajjal és a balzsamecettel és 200 fokra előmelegített sütőben, grill programon 5-6 percig sütjük.

Egy bordázott aljú serpenyőt felhevítünk, belerakjuk a garnélákat, és nagyságuktól függően 2-4 percig sütjük, félidőben megfordítjuk, és sütés közben többször megkenegetjük a maradék páccal.

Az öntetet felrázzuk, és összekeverjük a salátalevelekkel.

A leveleket tányérra rendezzük, ráhelyezzük a frissen sült garnélákat valamint a paradicsomokat is, és azonnal tálaljuk.

Gordon Ramsay Mennyei halételek című könyvének segítségével az alábbi receptek születtek a Tarka Bárkán:

Tigrisgarnéla és cukkini ropogós sörtésztában

Friss orecchiette tészta vierge mártással és kisfejű lepényhallal

Batyuban sült tőkehal filé vierge mártással

Barbine tészta kékkagylóval és vierge mártással

Ropogós grillezett makréla metélőhagymás-mustáros burgonyával

Balzsamecetes-sült tintahalas rizottó

A bejegyzésekben a receptek mellett nem rejtettük véka alá erről a műről alkotott véleményünket sem. Kitűnő szakácskönyvről van szó! Akinek lehetősége van rá, forgassa gyakran! Halrajongóknak kötelező olvasmány!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!