Címke: olajbogyó

Makrélás-brokkolis krémsajttal töltött paradicsom és szardellás-petrezselymes sült padlizsán

Padlizsán és paradicsom; nagy nyár végi-ősz eleji nagy kedvenceink. Az idén bő egy hónapig ez a két alapanyag volt a főszereplő a konyhánkban.  Készült

fokhagymás-paradicsomos sültpadlizsán krém (olajos szardellával pirítóson),

petrezselymes-fokhagymás-szardellás  grillezett padlizsán,

sült padlizsános sült paradicsom leves kékkagylóval,

melanzane alla parmigiana tenger gyümölcseivel,

padlizsános-paradicsomos fehérbab saláta makrélával,

joghurtos padlizsán leves konfitált datolyaparadicsommal és narancsos sült garnélával

és chilis-fokhagymás-korianderes garnéla joghurtos sültpadlizsán mártogatóssal.

Csupán(szabad)idő függvénye, melyik receptet sikerül ide a Bárkára is feltenni. A petrezselymes-fokhagymás-szardellás  grillezett padlizsánt máris hozom, ez tényleg hihetetlenül egyszerű (a szardella most, mint fűszer szerepel ebben az előételben):

Szardellás-petrezselymes sült padlizsán

Hozzávalók 4 személyre: 400 g padlizsán, egy nagy csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk. szardellapaszta, néhány csepp lime lé, 50 ml extra szűz olívaolaj

A szardellapasztát néhány csepp lime lével elkeverjük. A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, és egy kisebb befőttesüvegbe tesszük. A fokhagymagerezdet meghámozzuk, áttörjük, és a lime-os szardellapasztával, valamint az olívaolajjal a petrezselyemzöldhöz adjuk. Az üveget lezárjuk, a dresszinget összerázzuk.

A padlizsánokat 1 cm-es karikákra vágjuk, besózzuk, és grillserpenyőben mindkét oldalukat megsütjük. A sült padlizsánkarikákat 2 cm-es szeletekre vágjuk, összeforgatjuk a fokhagymás-petrezselymes dresszinggel, és tálalás előtt legalább fél óráig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

DSC_9100

Makrélás-brokkolis krémsajttal töltött paradicsom

Hozzávalók 8 személyre: 4 db nem túl érett San Marzano paradicsom, 100 g kenhető, friss sajt (nálam most stracchino), 120 g brokkoli, 1 ek. magozott zöld és fekete olajbogyó vegyesen, 80 g natúr makréla konzerv, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt feketebors

A brokkolit lobogó, sós vízbe dobjuk, roppanósra főzzük, leszűrjük, majd egy pillanatra jeges vízbe helyezzük.

A paradicsomokat félbe vágjuk, magházukat kikaparjuk, belsejüket bedörzsöljük a fokhagymával, majd finoman megsózzuk, megborsozzuk.

Az olajbogyót finomra aprítjuk (kettőt félreteszünk a töltött paradicsomok tetejére).

A makréla konzervet lecsöpögtetjük, a brokkolirózsákkal együtt egy keverőtálba tesszük, és a villával szétnyomkodjuk. Hozzáadjuk a sajtot, a felaprított olajbogyót, megsózzuk, megborsozzuk, és simára keverjük.

A fél paradicsomokat megtöltjük a masszával, és a tetejükön egy-egy darabka olajbogyóval tálaljuk.

Spagetti paradicsomos-olajbogyós langusztinnal

Hozzávalók 4 főre: 320 g spagetti, 12 scampi, extraszűz olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej fehér hagyma, 100 ml száraz fehérbor, 300 g paradicsom, egy nagy csokor petrezselyemzöld, 2 ek. házi zsemlemorzsa, 100 g magozott, zöld olajbogyó, csipetnyi fehérbors, szükség szerint só

A zsemlemorzsát egy serpenyőben megpirítjuk, majd félretesszük.

A hagymát megpucoljuk, finomra aprítjuk. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük. Az olajbogyókat hosszában négyfelé vágjuk. A paradicsomot forró vízbe helyezzük, leszűrjük, héjukat lehúzzuk, magházukat eltávolítjuk, húsukat felkockázzuk. A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk.

Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, megpirítjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk az olajbogyókat, és a paradicsomkockákat. Felöntjük a fehérborral, 5-10 perc alatt közepesen sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a langusztinokat, a fehérborsot és a petrezselyemzöldet is. A rákok nagyságától függően a szószt közepes lángon, további 3-5 percig főzzük, Rászórjuk a pirított zsemlemorzsát, óvatosan átkeverjük, ha szükséges, sózzuk.

Közben a spagettit bő, sós vízben kifőzzük, amikor eléri az “al dente” (harapható, nem teljesen puha) állagot, leszűrjük, összekeverjük a paradicsomos rákszósszal, és azonnal tálaljuk.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!