Címke: méz

Teriyaki lazac cukkinis burgonyapürével

…vagy valami olyasmi. A recept minden valószínűség szerint egyáltalán nem autentikus (ld. vaj+fokhagyma+sherry használata), ettől függetlenül a végeredmény isteni!

Teriyaki lazac cukkinis burgonyapürével

Hozzávalók 4 személyre:

A lazachoz: 4 db kb. 150 grammos bőrös, (lepikkelyezett) lazacszelet, egy kis darab (2-3 kockacukornyi) gyömbérgyökér, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. vaj, 2 ek. szezámolaj, 30 ml szójaszósz, 30 ml száraz sherry, 30 ml mirin, 2 tk. méz, só

A burgonyapüréhez: 500 g újburgonya, 300 g zsenge cukkini, 1 ek. vaj, frissen reszelt szerecsendió, őrölt fehér bors, só, 50-100 ml meleg tej

DSC_0071

A lazacszeleteket egy tálba tesszük. A mirint, a sherryt, a szójaszószt és a mézet összekeverjük, a lazacszeletekre csorgatjuk, és 30 percig állni hagyjuk. (A haldarabokat közben néhányszor átforgatjuk.)

A burgonyákat alaposan megsikáljuk, felkockázzuk. A cukkinik végeit levágjuk, hosszában négyfelé vágjuk, lobogó, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és villával áttörjük.

A burgonyakockákat a cukkini főzővizébe dobjuk, ezeket is puhára főzzük, majd leszűrjük, és krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a vajat, a borsot, a szerecsendiót, ha szükséges, megsózzuk, és robotgép segítségével kevés meleg tejet hozzácsorgatva krémesre keverjük. A végén elkeverjük benne a villával áttört cukkinit is.

A fokhagymát és a gyömbért megpucoljuk, papírvékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és a szezámolajat, hozzáadjuk a fokhagymát, valamint a gyömbért, és amikor pirulni kezdenek, bőrös oldalukkal lefelé belehelyezzük a pácolt lazacszeleteket is. Amikor a hal kb. kétharmadáig átsül, megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. Ezután kivesszük, melegen tartjuk. A serpenyőbe beleöntjük a maradék páclevet, besűrítjük.

A burgonyapürét tányérokra szedjük, ráhelyezzük a lazacszeleteket, meglocsoljuk a szósszal, meghintjük egy kevés sóval, és azonnal tálaljuk.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!