Címke: lazacpisztráng

Pisztránghabos-rukolás koktélgarnéla kenyértésztában sütve

A joker fogások nálunk mindig nagy kedvencek! Ezek a tésztában sült, minden földi (bocsánat, vízi) jóval töltött szivarok is épp ebbe a kategóriába tartoznak. Elsüthetjük svédasztalon, előételként, nagy tál vegyes salátával főételként, bedobhatjuk a gyerek uzsonnástáskájába, a férj levese mellé, magunkkal vihetjük kirándulásra, és pszt. megdézsmálhatjuk titokban a sütőből frissen kivéve is – mondjuk fokhagymás-zöldfűszeres hideg tejfölba mártogatva.

Nem cukkolom tovább a kedves olvasókat (és főleg saját magamat). Íme a recept:

Pisztránghabos-rukolás koktélgarnéla kenyértésztában sütve

Hozzávalók 8 darabhoz:

A tésztához: 300 g kenyérliszt, 15 g élesztő, 150 ml langyos víz, 1 tk. só, 1 kk. cukor, 2 tk. extraszűz olívaolaj, kevés kukoricadara (és ezzel elárultam az eddig majdnem szupertitkos pizzareceptemet is 😉

A töltelékhez: 32 db hidegvízi koktélgarnéla, 200 g (lazac)pisztráng filé bőr nélkül, 160 ml tejszín, 1 tojás, maréknyi rukola, só, őrölt fehér- és feketebors

Az élesztőt a vízbe morzsoljuk, és addig keverjük, amíg teljesen felolvad.

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az olívaolajat és az élesztős vizet, majd az egészet összegyúrjuk, alaposan kidagasztjuk. (Vagy rábízzuk a munkát a dagasztógépre, mint ahogy azt én is tettem.)

A tésztából gombócot formálunk, tálba helyezzük, a tetejét kereszt alakban nem túl mélyen bevágjuk, tiszta kendővel letakarjuk, és a duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A garnélákat megtisztítjuk (fotókkal illusztrált segítség ebben a bejegyzésben található): először a farokrész páncélját fejtjük le, majd a fejrészt távolítjuk el, a tiszta rákfarkakat félretesszük. (A páncélokat ne dobjuk ki! Fél citrommal és egy kis csokor zöld fűszerrel kitűnő alaplét főzhetünk belőle, amit később felhasználhatunk rizottók, tésztaszószok, hallevesek készíésekor.)

A tojásfehérjét kézi habverővel felverjük – nem kell kemény habot verni belőle, legyen csak nagy buborékos.

A lazacpisztrángot nagyobb kockákra vágjuk, és késes robotgépben durvára daráljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, sóval és őrölt fehér- és feketeborssal ízesítjük, majd elkeverjük benne a felvert tojásfehérjét.

A duplájára kelt tésztát átgyúrjuk, nyolc egyenlő részre osztjuk, és mindegyik részt vékonyra nyújtjuk. (Kenyérliszt helyett listezhetjük a deszkát kukoricadarával.)

Minden egyes kinyújtott tésztadarab közepére négy garnélafarkat helyezünk, megszórjuk néhány rukolalevéllel, és megkenjük egy-egy evőkanálnyi lazacpisztrángos masszával. Amikor ezzel készen vagyunk, a tészta két oldalát felhajtjuk, összecsippentjük, és a végeit is behajtjuk.

A megmaradt tojássárgáját egy kevés vízzel elkeverjük.

A batyukat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, letakarjuk és meleg helyen legalább 30 percig kelesztjük. Ezután mindegyiket megkenjük a vizzel elkevert tojássárgájával, és 220 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tetejük megpirul.

Ötlet: Io Cucino, 2006, április

VKF! 47. forduló – Kalandra fel! – 3. recept: A Gyerek szendvicse – zöldfűszeres lazacpisztránggal és lilahagymás-tejfölös savanyú uborkával

3. pályamű a 47. VKF!-re. Az elsőt itt, a másodikat itt találjátok.

Igen, ez volt A Gyerek szendvicse. Lilahagymával és savanyú uborkával. Nem tehetek semmit, a két és fél évesem rajong az markáns ízekért. (A gorgonzola piccantét is pl. rejtegetni kell, mert seperc alatt lába kél.)

Anna szendvicse zöldfűszeres lazacpisztránggal és lilahagymás-tejfölös savanyú uborkával

Hozzávalók: 4 db kb. 6 cm átmérőjű zsömle, 1 db kb. 200 grammos bőrös lazacpisztráng filé, egy kis csokor vegyes zöldfűszer (petrezselyemzöld, kakukkfű, rozmaring, zsálya, bazsalikom, babérlevél), egy kis csokor petrezselyemzöld, 1 kezeletlen citrom, 2 közepes savanyú uborka, 1 kis fej lila hagyma, 150 ml tejföl,  4-5 szem egész feketebors, 1 kis darab angol zeller, só, extraszűz olívaolaj, fél maréknyi galambbegy saláta

A zöldfűszerekkel, a borsszemekkel, a zellerszárral és fél citrommal court bouillont készítünk, beletesszük a lazacpisztráng filét, 5-7 percig posírozzuk, majd levesszük a tűzről, és a posírozó lében hagyjuk kihűlni.

A lilahagymát apró kockára vágjuk, sózzuk, és félórára hideg vízbe áztatjuk (adhatunk a vízhez egy kevés fehérborecetet is).

A petrezselyemzöldet felaprítjuk.

A halat leszűrjük, a bőrét lehúzzuk, a halhúst kisebb darabokra vágjuk és egy keverőtálba tesszük. Sózzuk, hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet, meglocsoljuk egy kevés extraszűz olívaolajjal és a maradék fél citrom levével, lazán összeforgatjuk, majd fél óráig állni hagyjuk.

A lilahagymát leszűrjük.

Az uborkákat felkockázzuk, majd összekeverjük a lilahagymával és a tejföllel.

A zsömléket kettévágjuk, alsó felükön szétosztjuk a petrezselymes pisztrángot, erre evőkanálnyi tejfölös-hagymás savanyú uborkát majd egy-egy tő galambbegy salátát ültetünk, végül a zsömlék tetejét is ráhelyezzük, csomagoljuk, hátizsákba tesszük, a nagy tengerparti kirándulásra magunkkal visszük, és az éhes gyerekekkel megetetjük.

p.s. Amikor gyerekeknek készítünk halfilét, minden esetben nagyon körültekintően ellenőrizzük, hogy nem maradt-e benne szálka!

Mivel a Tarka Bárkán a hétvége mindig a gyerekeké, mára jár egy mese is. Pisztrángokról lesz szó, akik nem kis fejtörést okoznak a Százholdas Pagony lakóinak…nézzétek csak!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!