Címke: kuszkusz

Kuszkusz zöld spárgával és kagylókkal

Kuszkusz zöld spárgával és kagylókkal

Hozzávalók 4 főre: 150 g kuszkusz, 200 g zöld spárga, 500 g vénuszkagyló, 500 g kékkagyló, nagy csokor petrezselyemzöld, frissen facsart citromlé, 2 gerezd fokhagyma, 100 ml száraz fehérbor, 2 tk. vaj, extra szűz olívaolaj, só, frissen őrölt feketebors

cous

A kékkagylókat megtisztítjuk: a héjak illesztéséből kilógó rostos szálat, az ún. Byssos fonalat egy határozott mozdulattal kihúzzuk, ha a héjhoz más kagylódarabkák, egyéb lerakódások vannak tapadva, azokat késsel lepattintjuk. Végül mindegyiket folyó víz alatt durva szivaccsal megsikáljuk, többször váltott vízben leöblítjük. Amelyik ki van nyílva vagy törött, kidobjuk.

A spárgák alsó, kemény részét lepattintjuk. A szárakat forrásban lévő sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük. A csúcsokat 4-5 cm hosszan levágjuk, félretesszük, a szárakat botmixerrel pürésítjük.

A spárga főzőlevét félretesszük.

A fokhagymát megtisztítjuk, félbevágjuk,a  petrezselyemzöldet finomra aprítjuk.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, és megpirítjuk benne a fokhagymát. Beleszórjuk a petrezselyemzöldet, egy percig pároljuk, majd hozzáadjuk a kagylókat és a fehérbort is. Ezután borsot őrlünk rá, lefedjük, és az egészet addig pároljuk, amíg a kagylók kinyílnak. (Amelyik nem nyílik ki, kidobjuk.)

A kagylókat csipesszel kiszedjük, félretesszük, melegen tartjuk.

A kuszkusz tetején a vajat kisebb darabokban elmorzsoljuk.

A kagylók levét megmérjük, és ha szükséges, a spárga főzőlevével kiegészítjük, úgy, hogy kb. 350 ml legyen. A levet újra felforraljuk, a kuszkuszra öntjük, majd gyors mozdulatokkal átkeverjük, végül lefedjük, és 5-8 percig állni hagyjuk. Ezután a kuszkuszhoz keverjük a pürésített spárgát valamint a kagylókat, összekeverjük, és azonnal tálaljuk.

p.s. Bátrabbak a kuszkusszal teli párolóedényt a nyíladozó kagylók fölé helyezhetik, így még erőteljesebb lesz a tengerparti ízek feelingje, és a kuszkusz a kagylók gőzében is szépen megdagad.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!