Címke: filézés

Aranydurbincs filézése

Akkor szoktam rá az otthoni filézésre, amikor rájöttem, hogy a hal árának majdnem felét így megspórolom. (Két héttel ezelőtti adat: tenyésztett aranydurbincs egész 9,90 Euro, aranydurbincs filé -szintén tenyésztett halból 15, 90 euro.)   A harmadik próbálkozás után már egészen gyorsan megy a művelet. Talán öt perc pluszmunkát sem jelent, és még hal alaplére is marad belőle – persze a hal nyesedékért egyébként sem kell fizetni a halkereskedésekben, de engem pl. kifejezetten elégedettséggel tölt el az, amikor tudom, hogy egy halat saját magam dolgoztam fel. (Arról nem is beszélve, hogy az előre filézett hal mindig gyanút kelt…)

Vágjunk bele! (Ez a filézési módszer a legtöbb ún. kerek -ti. nem lapos- hal esetében alkalmazható.) Én kibeleztem a halat filézés előtt, de sokan nem teszik, így feszesebb marad a hal, könnyebb vele dolgozni..

A halat lepikkelyezzük, egy vágódeszkára fektetjük, és a kopoltyúfedő, valamint az úszó alatt egy ferde vágást ejtünk.

A halat megfordítjuk, majd a hátán, egészen a gerincig mélyen bevágjuk, és a kést a gerinc mentén húzzuk teljesen a farokig.

A bevágott halhúst felemeljük, és a bordákat átvágva, a filét teljesen leválasztjuk a halról. (A hal testének kb. kétharmadáig halljuk majd ahogy a kés átvágja a bordákat.)

Ugyanezt megismételjük a másik oldalon is, majd a filéken maradt bordákat levágjuk.

Ebből lesz a hal alaplé. (A kopoltyút a fejből eltávolítjuk.)

A filék közepén futó szálkasort kivágjuk: v alakú vágást ejtünk a sor két oldalán vigyázva, hogy a bőrt ne vágjuk át.

És kész. Ezután kedvünk szerint szépíthethük, egyenesíthetjük a filét alakját. Én most nagyvonalúan csak hosszában kettévágtam.

A fenti eljárás a legtöbb ún. kerek (ti. nem lapos) halnál alkalmazható.

Receptek a Tarka Bárkán aranydurbincs filével:

Paradicsomos babfőzelék fokhagymás vajban sült pritaminpaprikás aranydurbincs filével

Fenyőmagos morzsában sült aranydurbincs filé zöldborsós burgonyapürével

Narancsos aranydurbincs filé főtt póréhagymával

Tradicionális halleves – Al Ferarut étterem, Rivignano

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!