Címke: bab fehér

Kellevéllel göngyölt narancsos pisztráng fehérbab pürével

Az alábbi recept a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT), valamint a Kor Kontroll Társaság országos receptversenyére készült, ahová a testsúlyukat megőrzőknek, fogyni vágyóknak és túlsúlyos cukorbetegeknek szóló receptekkel lehetett nevezni.

Kellevéllel göngyölt narancsos pisztráng fehérbab pürével

Hozzávalók 4 főre:

A halhoz: 2 db kb. 200-250 grammos friss pisztráng filé, 3 db kelkáposzta levél, 1 narancs frissen facsart leve, 2 gerezd fokhagyma, extraszűz olívaolaj, só, frissen őrölt feketebors

A babhoz: 300 g száraz fehérbab, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 50 g sárgarépa, só, frissen őrölt feketebors, frissen reszelt szerecsendió

Kellevéllel göngyölt narancsos pisztráng fehérbab pürével

A babot egy éjszakára beáztatjuk, és a sárgarépával, a babérlevéllel valamint a megtisztított fokhagymagerezddel együtt sós vízben addig főzzük, amíg megpuhul. Ezután leszűrjük, a főzővizet félretesszük. A babérlevelet eltávolítjuk, a babot a répával és a fokhagymával botmixer segítségével pürésítjük, és kevés frissen őrölt feketeborssal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.

A pisztrángfilék bőrét lehúzzuk (ha nem vagyunk gyakorlottak, kérjük meg kedvenc halkereskedőnket, hogy végezze el helyettünk ezt a műveletet), és a filé közepén lévő apró szálkákat konyhai csipesszel eltávolítjuk.

A filéket egy tálba tesszük, borsozzuk, meglocsoljuk a narancs levének a felével és egy kevés extraszűz olívaolajjal. Az egsézet összeforgatjuk, és 10-15 percig állni hagyjuk.

A kelkáposzta leveleket lobogó, sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, a középen futó vastag eret kivágjuk. A leveleket olyan széles csíkokra vágjuk, amilyen a halfilék szélessége.

A marinált pisztrángfiléket lecsöpögtetjük, és egy munkalapra helyezzük. Sózzuk, ráfektetünk 3-3 kellevél csíkot, és az egészet felgöngyöljük. A tekercseket kb.1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, majd a kapott csigákat nyárssal megtűzzük.

Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és megpirítjuk benne a megtisztított, félbevágott fokhagymagerezdeket. Hozzáadjuk a rozmaringágat és az illatos olajban a haltekercsek egyik oldalát megpirítjuk. A tekercseket megfordítjuk, meglocsoljuk a maradék narancslével, és nagy lángon addig sütjük, amíg teljesen átsülnek.

Közben a babpürét tányérokra szedjük, mindegyikre egy-két kelleveles pisztráng tekercset helyezünk, meglocsoljuk a hal alatt maradt narancsos-rozmaringos szafttal, és azonnal tálaljuk.

p.s. A zsűri több, mint 300 recept közül válogatott, a narancsos pisztráng a negyedik helyen végzett. A legnagyobb öröm az egészben, hogy az első helyezett is halétel – Hunyaddobrai Csaba munkája. Köszönjük a lehetőséget, és gratulálunk a többieknek is! 🙂 “A halevés manapság trendi. Mi azon dolgozunk, hogy a mindennapok részévé váljon!”

Bővebben ITT és ITT is olvashattok a díjátadóról.

Fokhagymás-petrezselymes fehér óriásbab-bébi spenót saláta füstölt tonhallal

Csupa egészség saláta a tél kellős közepén. (Elronthatatlan. Gyors. Száraz babból még finomabb, de most a gyorsaság győzött.) Imádtuk!

Fokhagymás-petrezselymes fehér óriásbab-bébi spenót saláta füstölt tonhallal

Hozzávalók 2 főre: 1 doboz óriás fehérbab konzerv, 200 g bébi spenót, 100 g füstölt tonhal, 1 gerezd fokhagyma, egy kis csokor petrezselyemzöld, só, frissen őrölt feketebors, 1 citrom, extraszűz olívaolaj

A fokhagymát áttörjük, a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk.

A füstölt tonhalat fél cm-es csíkokra vágjuk (vagy vékonyabbra, nálunk most Férj kérése volt a szélesebb kivitel.)

Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a fokhagymát és a petrezselyemzöldet, fél percig sütjük, majd belekeverjük a babot, és az egészet csupán addig pároljuk, amíg a bab éppen átmelegszik.

A spenótleveleket megmossuk, megszárítjuk, és tányérokra helyezzük. Rákanalazzuk a fokhagymás-petrezselymes babot, megszórjuk a füstölt tonhal csíkokkal, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk bőven citromlével, és azonnal tálaljuk.

Gombóc gombóc hátán: Fűszeres fehérbab főzelék lazacfasírttal – Rózsaszín Párduc: Lazacrózsaszín

Vasárnapi gyerekmenü bevállalós nagyfiúknak és apukáknak ;-):

Tintahal leves

és

Fűszeres fehérbab főzelék lazacfasírttal

Bevezető nincs, ezerrel a nyári tábor halas előadására, és egy lázas majdnem háromévesre koncentrálunk – aki azért lázasan is jóízűen evett ebből az illatos babfőzelékből!

Hozzávalók 4 főre:

A főzelékhez: 200 g száraz fehérbab, 1/2 citrom, 6-8 szem szecsuáni bors mozsárban megtörve, 2 friss vagy 1 szárított babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 salotta hagyma, 3 ek. tejföl, 2 ek. citromlé, 1 ek. extraszűz olívaolaj

A fasírthoz: 300 g lazacfilé bőr nélkül, 2 kifli, 200 ml tej, 50 g frissen reszelt Parmigiano Reggiano, 2-3 bazsalikomlevél apróra tépkedve, kis csokor petrezselyemzöld apróra vágva, 2 ek. passzírozott paradicsom, 1 tojás, zsemlemorzsa, só, frissen őrölt feketebors, napraforgó vagy olívaolaj a sütéshez

A babot egy éjszakára beáztatjuk.

Másnap a fél citrommal, a babérlevelekkel, sóval, a mozsárban megtört szecsuáni borssal, a megtisztított fokhagymagerezddel és a hagymával együtt közepes lángon puhára főzzük. A hagymát, a citromot és a babérleveleket kidobjuk, a főtt babot a tejföllel botmixer segítségével pürésítjük. A főzeléket felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és elkeverünk   benne egy kevés extraszűz olívaolajat, és kb. 2 evőkanálnyi citromlevet.

A lazacot ledaráljuk.

A kifliket nagyobb darabokra vágjuk, a tejbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra tépkedett bazsalikomleveleket, a felaprított petrezselyemzöldet, a tojást, a passzírozott paradicsomot, a ledarált lazacot, kevés sót, borsot, és annyi zsemlemorzsát, hogy könnyen formálható masszát kapjunk.

A masszából vizes kézzel gombócokat formálunk, forró olajban aranybarnára sütjük, és a főzelékkel együtt azonnal tálaljuk. (Ha azt szeretnénk, hogy a fasírtok ropogósak legyenek, sütés előtt forgassuk őket zsemlemorzsába).

A főzeléket visszatapsolták, legközelebb friss, fejtős babból készítem. Mondjuk jövő hét végén…mondjuk citromos nyers szardellával. Dávid, Niki, készüljetek! A kommenteket telefonon várom. 😉

Bónusz mese:

Rózsaszín párduc: Lazacrózsaszín

Rozmaringos-fehérbabos polipsaláta és polipos színező

Ha már a parafa dugó problémakörön túl vagyunk, jöhet az aggodalmak nélküli polipfőzés. Érdemes lefagyasztott, majd kiengedett példányt venni, az ízéből nem veszít annyit, amennyit általában a hasonlóképp feldolgozott halak és más tenger gyümölcsei, nem beszélve arról, hogy a megfelelő alap textúra is (kvázi) biztosított így. Tegnapelőtt egy friss példánnyal is szemeztem, de drágább is volt, meg aztán ki tudja, hogy elég izmos volt-e a “polparo”/jól működött-e az ipari centrifuga, így én is maradtam a kiolvasztottnál.

A hipermarketekben kapható polipok általában tisztítottak (a kiolvasztottak minden esetben), ha véletlenül mégis tisztításra kényszerülünk, akkor követhetjük a pézsma polipnál leírt utasításokat.

Rozmaringos-fehérbabos polipsaláta

Hozzávalók 4 főre:

A poliphoz: 1 db kb. 800 grammos tisztított polip, 1 sárgarépa, 1 zellerszár, kis csokor vegyes zöld fűszer (kakukkfű, majoránna, rozmaring, zsálya, babérlevél), fél citrom, 100 ml száraz vörösbor (most merlot), 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma

A babhoz: 200 g száraz fehérbab, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 rozmaring ágacska, só

Az öntethez: 1 rozmaring ágacska, 2-3 borókabogyó, extraszűz olívaolaj, 1/2 citrom leve, 1 -2 ek. vörösborecet

A babot 8-10 órán keresztül áztatjuk, majd egy babérlevéllel, egy cikk fokhagymával és egy rozmaringágacskával együtt sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, kihűtjük, és egy keverőtálba tesszük.

A sárgarépát, a zellerszárat, a hagymákat, a citromot és a zöld fűszereket egy fazékba tesszük, felengedjük vízzel, és felforraljuk. Belehelyezzük a polipot, hozzáöntjük a vörösbort, és újraforrástól számítva kb. 35 percig főzzük. (Villával ellenőrizzük, hogy megpuhult-e.)

A polipot a főzővízben hagyjuk kihűlni, majd kivesszük, lecsöpögtetjük, a vastagabb bőrt eltávolítjuk, a poliphúst kisebb darabokra vágjuk, és a babhoz adjuk.

A megmaradt rozmaringágról lecsipegetjük a levélkéket, és mozsárban 2-3 szem borókabogyóval összezúzzuk. Hozzáadunk 2-3 ek. extraszűz olívaolajat, néhány evőkanálnyi citromlevet és vösörborecetet, az egészet ráöntjük a polipos babra, összekeverjük, és azonnal tálaljuk.

Magunknak vágtam bele egy fél fej lilahagymát is, Annám köszönte, inkább hagyma nélkül kérte.

Nem is emlékeztem arra, hogy a Varázsceruzának van polipos része is…mennyire vártuk a mozis bácsit az óvodában! x-)

Bónusz polipos színező:

Igaz, nem felejtitek el, hogy egészen a szünidő végéig várjuk a halas rajzaitokat a tarkabarkablog@gmail.com e-mail címre? Értékes nyeremények tulajdonosai lehettek! A részletekről bővebben itt olvashattok!

Készülőben: Polip galíciai módra

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!