Címke: csiperkegomba

Sörtésztában sült pontypatkó tepsis krumplival és petrezselymes csiperkegombával + 1 ráadás recept: füstölt pisztrángos zabkorongok

Hozzávalók 4 személyre:

A pontyhoz: 4 db max. 1,5 cm vastagra szelt pontypatkó, só, frissen őrölt fekete bors, 160 g liszt, 250 ml jéghideg sör, 2-3 db jégkocka (attól függően, hogy vastagabb, tapadósabb, vagy vékonyabb, levegősebb tésztát szeretnénk lehet emelni a sör vagy a liszt mennyiségét), a sütéshez napraforgó olaj

A krumplihoz: 8 db közepes krumpli, só, frissen őrölt fekete bors, 4 ek. napraforgó olaj, 1 ágacska rozmaring

A gombához: 400 g csiperkegomba, 1 kis fej fehér hagyma, 1 gerezd fokhagyma, egy nagy csokor petrezselyemzöld, 100 ml száraz fehérbor, 2 ek. napraforgó olaj, 100 ml tejszín, só, frissen őrölt fekete bors

DSC_0897

A krumplit meghámozzuk, negyedekre vágjuk, és lehetőleg úgy, hogy a darabok ne fedjék egymást, sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk a rozmaring letépkedett levélkéivel, és 200 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a krumplikockák megpuhulnak, külsejük ropogós lesz.

Közben a gombákat megtisztítjuk, 1-2 mm vékonyan felszeleteljük. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, finomra aprítjuk, és serpenyőben felhevített olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gombát, és nagy lángon pirítani kezdjük. Felöntjük a fehérborral, majd amikor a gomba alól az összes lé elpárolog, sóval és frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, és egy perc pirítás után a sűrű tejszínt is. Amikor a tejszín forrni kezd, a serpenyőt lehúzzuk a tűzről.

A pontypatkók mindkét oldalát megszórjuk egy kevés sóval és borssal. A sörtészta hozzávalóit elnagyolt, gyors mozdulatokkal összekeverjük. A halat a sörtésztába mártjuk, és bő, forró olajban mindkét oldalukat ropogósra sütjük.

…és a bónusz recept (ezúttal fotó nélkül, pedig megérdemelte volna, mert kifejezetten jól sikerült!)

Füstölt pisztrángos zabkorongok

Hozzávalók kb. 10 db koronghoz: 150 g durvára darált zabpehely, 1 kis fej lila hagyma, 100 g melegen füstölt pisztráng filé bőr nélkül (a lillafüredi pl. remek ehhez a recepthez), egy nagy csokor petrezselyemzöld, 2 kicsi tojás, só, frissen őrölt feketebors, a sütéshez néhány ek. semleges ízű olaj

A zabpelyhet egy keverőtálba szórjuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. A lila hagymát megpucoljuk, a petrezselyemzölddel együtt finomra aprítjuk. A pisztráng filéből az apró szálkákat eltávolítjuk, a halhúst késes robotgépben pépesítjük.

A halat, a tojásokat, a hagymát és a petrezselyemzöldet a beáztatott zabpehelyhez adjuk, megsózzuk, megborsozzuk, alaposan összekeverjük, és 20-30 percig állni hagyjuk.

A masszából serpenyőben felhevített olajba evőkanálnyi korongokat helyezünk, és mindkét oldalukat ropogósra sütjük. A zabkorongokat a kedvenc mártásunkkal azonnal tálaljuk.

Halételek gyerekeknek: Paradicsomleves csiperke gombás harcsagombóccal

Anna: – Mama, csinálsz nekem olyan levest, tudod, ami piros és van benne paradicsom meg krumpli meg palline?

Én: – Paradicsomlevest húsgombóccal?

Anna: – Igen, de zöldség ne legyen benne!

Én: – Áh, sosem tennék olyat!

Anna:  – Szeretlek, mama!

Én: – Én is, cicám!

Ilyen és ehhez hasonló jelenetek játszódnak le mostanában nálunk, elért minket is a zöldség fóbia. Annám csak “láthatatlan” formában hajlandó megenni mindent, ami zöld (a petrezselyemlevél is csak a fotóra kerülhetett). Némi remény azért van, ti. a nyers sárgarépa, a főtt krumpli, nagy ritkán a gombák és néhány salátalevél, azért le-lecsúszik, és persze menne a paradicsom, az uborka (de szezonon kívül csak azért sem engedem, hogy ezen éljen A Gyerek) és a sült krumpli, aminek egészségi szempontból igen csekély hasznát látom, így csak ritkán kerül az asztalunkra.

Summa summarum, marad a botmixer, jobb esetben a milliméternél kisebb darabokra vágás. A tegnapi tesztnél “Zöldséglevest kérsz vagy zöldség krémlevest zöldség nélkül?” – ami természetesen ugyanaz volt, az egyik darabosan, a másik pürésítve – pl. a pürésített változat nyert, A Gyerek boldogan bekanalazott belőle egy nagy tányérral.

Lássuk tehát a kívánságlistás paradicsomlevest, amiben húsgombóc még csak véletlenül sincs ugyanis a húst. halra, méghozzá a nálunk igencsak nehezen beszerezhető harcsára cseréltem (borzalmasan gonosz anyuka vagyok).

Paradicsomleves csiperke gombás harcsagombóccal

Hozzávalók:

A leveshez: 300 ml passzírozott paradicsom (nálunk ilyen, szezonban természetesen friss, hámozott, darabolt), 2 burgonya, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, só, kevés frissen reszelt szerecsendió, extra szűz olívaolaj, 200 ml zöldség alaplé vagy víz

A gombócokhoz: 250 g szürkeharcsa filé bőr nélkül, 100 g csiperke gomba, 1/2 gerezd fokhagyma, 1 zsömle, kevés tej, 1 tojás, só, kis csokor petrezselyemzöld

pappa1

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, a fokhagyma héját lehúzzuk, a gerezdeket kettévágjuk.

Egy kevés olívaolajon megpirítunk két fél fokhagymagerezdet, rádobjuk a babérlevelet és a burgonyakockákat. Sóval valamint kevés frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot és a zöldség alaplevet/vizet, és az egészet addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.

Közben elkészítjük a halgombócot: A zsemlét kevés tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk, és a tojással együtt egy keverőtálba helyezzük.

A gombát megtisztítjuk, a halfilét nagyobb kockára vágjuk, az egészet a maradék fél fokhagymagerezddel, a petrezselyemzöld felével késes robotgépben finomra aprítjuk, és ezt is a keverőtálba tesszük. (Elvileg az aprítást késsel szoktam elvégezni, a végeredmény a gombóc ízét és állagát tekintve mérföldkövekkel jobb, de most A Gyerek igényeit tartottam szem előtt.) A hozzávalókat sózzuk, alaposan összekeverjük, és 10-15 percig állni hagyjuk. Ha úgy látjuk, nem áll össze kellőképpen a massza, adhatunk hozzá egy kevés zsemlemorzsát.

A levest botmixerrel simára turmixoljuk.

A halas masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk, és a paradicsomlevesbe helyezzük, és 2-3 perc alatt készre főzzük.

“Bátraknak” finomra aprított petrezselyemzölddel, frissen őrölt feketeborssal és néhány csepp extra szűz olívaolajjal a tetején, a többieknek ezek nélkül azonnal tálaljuk.

És mivel ez itt egy gyerekbarát halas recept, jöjjön egy kedvenc halas mese is:

Frakk – Ó, mely sok hal!

és egy bónusz színező:

pesce gatto

a disegni-da-colorare.com-ról

Csiperkegomba saláta füstölt pisztránggal

Csiperkegomba saláta füstölt pisztránggal

Hozzávalók 4 főre: 400 g friss csiperkegomba, 1 lillafüredi füstölt pisztráng, egy kis csokor petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt feketebors, 1 citrom, extra szűz olívaolaj

A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, és egy keverőtálba tesszük. A fokhagymát áttörjük, és a petrezselyemhez adjuk. Az egészet meglocsoljuk kb. 100 ml extra szűz olívaolajjal, összekeverjük, és 20 percig állni hagyjuk.

A füstölt pisztráng bőrét lehúzzuk, a halhúst lefejtjük a gerincről. Ez négy részletben történik: a halhúst a fejtől a farokig a gerinc mentén bevágjuk, és a felső felet felfelé, az alsó felet lefelé mozdítva lehúzzuk a csontról. A műveletet a hal másik oldalán megismételjük. Ha az az alsó részekben maradt bordacsont, kiszedjük (így ez már teljesen szálkátlan marad), és a felső részekkel együtt 1-1,5 cm-es darabokra vágjuk. Az apró, hajlékony szálkákat menet közben eltávolítjuk.

A gombát megtisztítjuk, vékonyra gyaluljuk, majd a szeleteket négy tányéron szétterítjük. (Nem kell, hogy a gombaszeletek papírvékonyak legyenek, de ne gyaluljuk 1 mm-től vastagabbra sem.)

A pisztrángdarabkákat a gombaszeletekre helyezzük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk néhány csepp frissen facsart citromlével, majd a fokhagymás-petrezselymes olívaolajjal, és azonnal tálaljuk.

Diós morzsában sült halrudacskák diómártással, rozmaringos sült burgonyával és csiperkegombával

Hetek óta hezitálok, hogy hozzam vagy ne hozzam ezt a receptet, aztán most végül mégis úgy döntöttem, hozom, ti. a jó idő megijesztett; tavasszal mégsem illik diót enni. 😉

Halrudacskák. Van aki nem szereti?

“Egész jó áron is hozzá lehet jutni, és ezt legalább a gyerek is megeszi – kell az Omega 3, attól lesz okos!” – hallottam épp nemrég az egyik ismerősömtől. Kár, hogy sok esetben a gyártás során nem a csomagoláson feltüntetett kiváló minőségű halfilét használják, ha egyáltalán olyan szerencsések vagyunk, hogy tiszta filével van dolgunk, és nem  innen-onnan összeszedett halpéppel….

Ráadásul ahogy az általános összetevőket kerestem a cikkhez, egy magas árfekvésű (300 g 5,33 Euro) terméken akadt meg a szemem. Ez mind az összetevők között volt: fekete tőkehal (70%), víz, rizsliszt, kukoricakeményítő, kukoricaliszt, mdosított burgonyakeményítő, cukor, só, nem hidrogénezett növényi zsír (dejó!), csillagfürt fehérje, élesztő, sűrítőanyagok: E464 és E412, aromák. Megjegyzem, láttam már 450 Forintos halrudacskákat is. Vajon azokban mi lehet?

Csak 10 perccel tart tovább saját kezűleg elkészíteni, és nem lesz benne semmi más, csak megbízható forrásból származó, ellenőrzött minőségű hal, nagyanyó tyúkja tojta  friss tojás, és zsemlemorzsa.

Diós morzsában sült halrudacskák diómártással, rozmaringos sült burgonyával és csiperkegombával.

Hozzávalók:

A halhoz: 500 g érdes lepényhal filé (de választhatunk tőkehalat is), 2 tojás, 200 g zsemlemorzsa, 50 g dió, só

A körethez: 2 nagyobb burgonya, 200 g csiperkegomba, egy ágacska rozmaring, só, extraszűz olívaolaj

A mártáshoz: 1 tojássárgája, 1 tk. magos mustár, 1/2 gerezd fokhagyma, kb. 100 ml hidegen sajtolt dióolaj, citromlé, só, 1 ek. tejföl (esetleg csipetnyi cukor)

DSC_33062

A mártáshoz a tojássárgáját elkeverjük a mustárral, hozzáadjuk a fokhagymát, és az olajat folyamatosan hozzácsorgatva botmixer segítségével sűrű majonézt készítünk. Ízlés szerinti mennyiségű citromlével, sóval, esetleg egy csipetnyi cukorral ízesítjük, elkeverjük benne a tejfölt, és tálalásig hűtőben tároljuk.

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és lobogó, sós vízben roppanósra főzzük.

Egy nagy serpenyőt füstölésig hevítünk.

A burgonyát leszűrjük, lecsöpögtetjük, a forró serpenyőbe tesszük, és zsiradék nélkül sütni kezdjük. Közben megtisztítjuk és négyfelé vágjuk a gombát, majd a rozmaringág, nagyon kevés só, és pár csepp extraszűz olívaolaj kíséretében ezt is a burgonyához adjuk. Az egészet készre pároljuk, lesütjük.

A tojást egy tányérban felverjük, sózzuk.

A diót mozsárban durvára törjük, és összekeverjük a zsemlemorzsával.

A halfilét négyszög alakúra formázzuk, kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk, és a csíkok minden oldalát besózzuk. (A maradékot felhasználhatjuk halburger, halleves, tésztaszósz, rizottó készítésekor.) A halrudakat először tojásba, majd a diós morzsába forgatjuk, sütőpapírral kibélelt tűzálló tálra sorakoztatjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (félidőben megfordítjuk, hogy a diós bunda alul és felül is ropogós legyen).

Annak ellenére, hogy gyerekeknek szól a recept, legyünk nagyon körültekintőek mind a nyers tojást, mind a diót illetően! 

Mára mesét hoztam, egy számomra nagyon kedves népmesét, amelynek számos változata ismert szerte a világon:

Az öreg halász és nagyravágyó felesége

Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, volt egy öreg halász. Volt neki egy nagyravágyó felesége.
Egyszer elment az öreg halász a tengerre halászni. Hamarosan fogott egy gyönyörű szép, nagy pontyot. És csodák csodája, megszólal a ponty:
– Te szegény halászember, engedj el engem! Úgy megjutalmazlak, hogy nem bánod meg soha életedben. Minden kívánságod teljesül.
Hát az öreg halász a nagy könyörgésre a pontyot visszaengedte a tengerbe. Hazamegy, kérdezi a felesége:
– No, mit fogtál? Hoztál-e valamit?
– Fogtam egy nagyon szép pontyot.
– Hát miért nem hoztad haza?
– Könyörgött szegény, hogy engedjem el. Minden kívánságunkat teljesíti.
– Hát akkor eredj vissza hozzá, és mondd meg neki, hogy egy nagyon szép házat szeretnék.
Mert csak egy kis kunyhóban laktak a tenger partján.
Visszaballagott a halászember a tenger partjára. Odaállt a víz szélére, és hangosan mondta:
– Hallod-e, te ponty! Az én feleségem azt üzeni, hogy a tenger partján teremts egy szép kis házat!
Kisvártatva felbukkan a ponty, és megszólal:
– Eredj haza, jó ember! Úgy van, amint kívántad!

kép innen

Hát ahogy hazaér, gyönyörű szép házuk lett. A felesége ott sürgött-forgott, egy ideig nagyon boldog volt. De csak megint azt mondja:
– Hallod-e, eredj vissza ahhoz a pontyhoz, mondd meg neki, hogy a házat meguntam, adjon most egy kastélyt, és hogy grófok lehessünk!
Ismét elment az ember a tenger szélére. Azt kiáltja:
– Hallod-e, te ponty! Az a ringy-rongy, az én feleségem, mindig pöröl vélem!
Felbukkan a hal, azt kérdi:
– Hát mit akar a feleséged?
– Kastélyt akar, meg, hogy grófok legyünk!
– Eredj haza, úgy van, amint kívánta!
Hát ahogy hazaért, látta a gyönyörű szép kastélyt, és a felesége mint grófnő kényeskedett egyik szobából a másikba.
– Most már csak meg vagy elégedve? – kérdi a halász.
A felesége nagyon boldog volt.
Másnap reggel, alighogy felébrednek, azt mondja az asszony:
– Hallod-e? Eredj ahhoz a pontyhoz, és mondd neki, hogy királyné szeretnék lenni, és palotában lakni.
A szegény halászember, mit volt neki mit tenni, ismét elballagott szomorúan a víz szélére. Azt kiáltja:
– Hallod-e, te ponty! Az a ringy-rongy, az én feleségem, mindig pöröl vélem.
Előjön a hal, és kérdi:
– Hát most mit akar a te feleséged?
– Királyné szeretne lenni, palotában lakni!
– Eredj haza! Úgy van, amint kívánta!
Hazaér a szegény ember, s a gyönyörű palota, a sok fényes katona majd elvette szeme világát. Mind vigyázzba vágták magukat a szegény halász előtt, mikor elhaladt előttük. Mikor végre bejutott a hosszú lépcsőn, sok szobán keresztül, kérdi a feleségét:
– No, asszony, meg vagy-e már elégedve a sorsoddal?
– Meg – feleli az asszony boldogan.
Alighogy megvirradt másnap, azt mondja az asszony:
– Hallod-e, eredj vissza ahhoz a pontyhoz, és mondd meg neki, hogy most már császárné szeretnék lenni, és olyan palotát, várakat akarok, amilyenek a világon nincsenek.
Addig erősködött, hogy vissza kellett mennie a szegény halásznak a víz szélére. Mondja nagy szomorúan:
– Hallod-e, te ponty! Az a ringy-rongy feleségem mindig pöröl vélem.
Zavaros lett a tenger, hullámzott, és csak sokára jött elé a ponty mérgesen:
– Hát mit akar a te feleséged?
– Most meg császárné szeretne lenni, és olyan palotát és várakat kíván, amilyenek a világon nincsenek.
– Igaz, hogy ezért sem dolgozott – mondja a ponty – , nem is érdemli, de menj haza, úgy van, ahogy kívánta!
Hazament a szegény ember. Alig tért magához a nagy ámulattól, olyan fényes paloták, várak és udvari népség volt mindenütt.
– Most már csak meg vagy elégedve, mert én többet nem megyek vissza a pontyhoz!
Az asszony boldognak is látszott. De másnapra kelve azt mondja az urának:
– Eredj vissza a pontyhoz, és mondd neki, hogy én a világ úrnője szeretnék lenni! Azt akarom, hogy leboruljanak az emberek előttem. A birodalmam a világ egyik végétől a másikig érjen!
Hiába tiltakozott a szegény halász, csak vissza kellett mennie. Mondja nagy szomorúan:
– Hallod-e, te ponty! Az a ringy-rongy, az én feleségem, mindig pöröl vélem.
Ott kellett állnia nagyon sokáig. A tenger haragos lett, hányta a habot, tajtékzott, és úgy hullámzott, mint még soha. Egy helyen zavaros lett a víz, és nagyon-nagyon sokára felbukott a hal.
– Mit akar a te feleséged?
– A világ úrnője akar lenni, és hogy a világon mindenki a lába elé boruljon.
– Jól van – mondja a hal – , ha azt hiszi, hogy munka nélkül élhet és másokon uralkodhat, hát legyetek ismét halászok.
Úgy is lett. Ott találta a szegény halász a kis halászkunyhóját, és benne a feleségét. Ettől kezdve szorgalmas és ügyes asszony lett. Még talán máig is élnek, ha meg nem haltak.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!