Krumplis tészta kékkagylóval

Hozzávalók 4 személyre: 280 g spagetti, 40 db kékkagyló, 300 g újburgonya, 4 db datolya paradicsom, 1 salotta hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 kakukkfű ág, 1 citrom, egy kis csokor petrezselyemzöld, extra szűz olívaolaj, só, frissen őrölt feketebors

DSC_7135

A kékkagylókat megtisztítjuk: a héjak illesztéséből kilógó rostos szálat, az ún. byssus fonalat egy határozott modulattal kihúzzuk, ha más kagylódarabkák és egyéb törmelékek vannak a héjhoz tapadva, késsel lepattintjuk. Végül mindegyiket durva szivaccsal folyó víz alatt megsikáljuk, többször váltott vízben leöblítjük. Amelyik ki van nyílva vagy törött, kidobjuk.

A hagymát megpucoljuk, és nagyon finomra aprítjuk. A paradicsomokat fél percre forrásban lévő vízbe mártjuk, majd szűrőkanállal kivesszük, héjukat hehúzzuk, magházukat eltávolítjuk, húsukat felkockázzuk. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, kettőt félbe vágunk egyet áttörünk. A petrezselyemzöldet durvára aprítjuk. A burgonyát alaposan megsikáljuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A citromot fél cm vastagon felszeleteljük.

Egy lábasban olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, és üvegesre pároljuk. Belehelyezzük a brgonyakockákat, a kakukkfű ágakat, és 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Ekkor beledobunk 2 szelet citromot, egy kanállal erősen megnyomkodjuk, hogy az aromái kioldódjanak, majd a kakukkfű ágakkal együtt eltávolítjuk.

A citromos-paradicsomos burgonyát merülőmixerrel pépesítjük, félretesszük, melegen tartjuk.

Közben egy másik lábasban olívaolajat hevítünk, megpirítjuk benne a négy fél fokhagymagerezdet.  Hozzáadjuk a kagylókat, a petrezselyemzöldet, 2 citromszeletet, megborsozzuk, és lefedve addig főzzük, amíg a kagylók kinyílnak. (Amelyik nem nyílik ki, kidobjuk.)

A kagylókat csipesszel kiszedjük, az alattuk keletkezett levet leszűrjük, és a pépesített paradicsomos burgonyához keverjük. Az üres héjakat leválasztjuk, kidobjuk.

Ezalatt a tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, amikor eléri az “al dente”, (“harapható”, nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük, összekeverjük a paradicsomos burgonyapéppel, és a kagylóhúst tartalmazó héjakkal, valamint néhány citromszelettel azonnal tálaljuk.

p.s. legközelebb rövid tésztával készítem

p.s.2 ha túl sűrű a paradicsomos-kagylóleves burgonya pép, a tészta főzővizével hígíthatjuk

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!