Gyömbéres szardínia gratin

A mai szintén inkább egy ötlet, mint recept. Az eljárás és a fűszerezés gyakorlatilag minden hal és tenger gyümölcse esetében alkalmazható. Arra az esetre amikor gyorsan kell előhúzni a zsebünkből valami nagyon finomat, vagy sosem dolgoztunk még halakkal/tengeri herkentyűkkel, az alábbi biztos megoldás lehet. Fontos, hogy vékony filéket válasszunk, hogy a hal biztosan átsüljön, és a sütőn csak a felső sütést vagy a gratin/grill funkciót használjuk, így a morzsa a sült fokhagymától és petrezselyemzöldtől illatozó, fantasztikusan ropogós lesz. Az igazi tengerparti feelinget néhány csepp friss citromlével érhetjük el, ezt mindenki az utolsó pillanatban, a saját tányérján gyakorolja, máskülönben a morzsa elázik. A gyömbér opcionális, az alap hozzávalók: házi kenyérmorzsa, fokhagyma, petrezselyemzöld, só, frissen őrölt feketebors, extraszűz olívaolaj. (Az eddigi legfinomabb változat az volt, amikor sültpaprikát és szalonnát is daraboltam a morzsához…ez is jön hamarosan!)

Gyömbéres szardínia gratin

Hozzávalók 4 főre (előételként): 16 db kisebb szardínia filé (ha csak egészet kaptok, a filézéshez fotókkal illusztrált útmutatót a citrommal marinált szardella receptjében, ITT találtok), 15 g gyömbérgyökér, 3-4 ek. házi kenyérmorzsa, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt feketebors, 1 citrom

DSC_6755

A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, a fokhagymát áttörjük, egy keverőtálba tesszük, és összekeverjük a kenyérmorzsával.

A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük.

Egy tűzálló tálat (vagy négy egyszemélyeset) vékonyan kikenünk olívaolajjal.

A szardínia filéket lecsöpögtetjük, majd konyhai papírtörlővel leitatjuk róluk a fölösleges vizet. Ezután mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk, és a halakat a kiolajozott tálba fektetjük. A tetejükön elosztjuk a lereszelt gyömbért, megszórjuk a petrezselymes morzsával, és 200 fokra előmelegített sütőben grill vagy gratin programon addig sütjük, amíg a tetején a morzsa megpirul – ez kb. 3-5 perc. Normál, alsó-felső sütéssel is próbálkozhatunk, de ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy a hal ne száradjon ki.

A morzsás szardíniákat egy-egy citromgerezddel azonnal tálaljuk.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!